Parentifikáció. Kit érint? Akit igen, leírja bővebben? (beszélgetés)
12. lolita2112
jan. 12. 00:25
nekem ez uj szo,de kivancsisagbol utana fogok olvasni!
11. Archer84 (válaszként erre: 10. - 72ea2ceb7e)
jan. 11. 08:19
Szerintem érti ő a jelenséget, a könyvek a feldolgozásban segítenek.
10. 72ea2ceb7e
jan. 11. 08:15
Sajnálom :(
Tudok ajánlani pár könyvet, amik nekem sokat segítettek.
8. BV2
jan. 11. 04:12
Pontosan ebben "nőttem fel". Anyám már hamar elhagyott minket. Első alkalomnál voltam 2 éves, és időnként visszatért, de mindig újra elment. Apámmal maradtam, ő persze az italba menekült, aminek a vége az lett, hogy kb. én vigyáztam az otthoni dolgokra és rá is. Később pedig a kistesómra, anyámra soha nem lehetett számítani, nem foglalkozott velünk. Soha nem volt gyerekkorom, mindig túl komolynak láttak mások kívülről. Annyi traumát szedtem össze, amivel soha nem fogok tudni megbirkózni.
7. Archer84 (válaszként erre: 6. - Amaunet)
jan. 9. 12:35
Lehet benne valami, bár a parentifikációnak több fajtája is van. Pl ha elvált szülő a gyerekét a barátja/barátnője szintre emeli, és olyan dolgokban kéri ki a véleményét, amihez még kicsi, az is parentifikáció.
6. Amaunet
jan. 9. 12:28
Szerintem az idősebb korosztályok lehetnek érintettek ebben.
12-14 éves lányok már eladósorban, ellátják a háztartási munkát és vigyáznak a kisebb testvéreikre.
Vidéken gyermekként dolgozni kellett a földeken.
Vagy háború után a csonka családokban az éhínség alatt a napi élelmet beszerezni. De visszamehetnénk a középkorig példálózva ...
A mai fiatalok esetében viszont viszont nem jellemző. Sőt! Véleményem szerint túl későn kapnak felelősségteljes feladatokat.
5. Archer84 (válaszként erre: 4. - Fülemüledal)
jan. 6. 07:35
Nem, mert olyankor te már felnőtt vagy. Inkább azt jelenti, hogy gyerekkorodban túl nagy terhet raktak rád szüleid, nem tudtál gyerek maradni. Emiatt felnőttként lelkileg "koravénnek" érzed magad, nem tudod elengedni magad, perfekcionista vagy, és sokszor az a tudatalatti program fut benned, hogy csak akkor vagy értékes és szerethető, ha mindig a másikért teszel, és nem magadért.
4. fülemüledal
jan. 6. 06:49
Ez a kifejezés a felnőttekre is vonatkozik? Amikor az idős szülő válik gyerekké?
3. Archer84 (válaszként erre: 2. - Liliom10)
jan. 6. 06:17
Igen, már el is olvastam. Csak kíváncsi vagyok, hogy más is tudja-e magáról, hogy az.
2. liliom10 (válaszként erre: 1. - Archer84)
jan. 5. 23:20
Ezzel foglalkozik az " Ellopott gyerekkor" c.könyv. Van videó is a youtube- on.
1. Archer84
jan. 5. 19:09
Kíváncsi vagyok, ti ezt hogy élitek/éltétek meg.
További ajánlott fórumok:
- Alsó szomszéd nem bírja elviselni a gyerekemet, mit tegyek? bővebben lent
- Barátom azt mondja rám, hogy irigy vagyok. Tényleg? Pénzügyi dolgok. Bővebben lent írom
- Mi az, amivel a párod kiveri a biztosítékot nálad? Bővebben lent...
- 18 napja késik, 2 negatív teszt, bővebben a hozzaszólásban. Új vagyok kíméljetek :)
- 14M lakásért 12M ajánlok. Szerintetek? Bővebben...
- Mit jelent ez a mondat?Randit beszéltem egy sráccal és ezt írta vissza bővebben lent