Panelban lakók alulról vagy fölülről mennyire hallanak másokat? (beszélgetés)
Érdekes, hogy nem csak a hangok lehetnek zavaróak, hanem a szagok is.
Réges régen voltunk panelban, de akkor éreztük, ha a szomszéd főzött vagy rágyújtott....
Há ja, ez ezekkel jár biza..
Viszont ritkábban van fűnyírás, kakaskukorékolás, meg "égetés" meg vonatfütty...
Há ilyen ez.
A panelben meg a "legendás zaj" a hézagok miatt van. Az előregyártott nagyelemes panelt úgy csinálták, hogy távtartó csavarokkal tették egymásra, - tehát a levegőben állt a következő szint, és a rést utólag töltötték ki betonnal.. Már amennyire egy már álló fal alá be lehet betonozni... No hát ezért olyanok..
Később már ezt szándékosan sovány betonnal csinálták, hogy jobban repedezzen, és ezáltal a hanghullámok jobban megtörjenek.
Kicsit segített, de a konnektorok, beöntött vezetékek problémáját így se oldotta meg. Azokon is meg át a hang..
Az menjen ilyen helyre, aki ezt pro és kontra tudomásul tudja venni. Ez a titka.
Egyébként mi is szeretjük összességében. Aki meg oda születik, vagy gyerekkorától van ott, annak ezek a zajok olyanok, mint az anyatej, fel se tűnnek.
Legfelső szinten vagyok így felső szomszédom nincs. Oldalról egy házaspár akiket csak akkor hallok ha zuhanyoznak vagy pisilnek :D
Alsó szomszéd egy középkorú házaspár, ahol a férfi erős dohányos és főleg reggelente az tipikus erős dohányos köhögést hallani. Persze a lift ahogy megy a folyosón nyitják a rácsot azt hallani, de én azt hiszem panel szempontból szerencsésnek mondhatom magam, mert mondjuk egy nagyothalló nyugdíjassal vagy egy sok gyerekes családdal esetleg egy ugatósabb kutyával igazán lehetne szívni.
Fölöttünk lakóknak nyikorog az ágyuk.
Leginkább utálatos a lépcsőházi kurjongatás, amikor szomszédok kiállnak az ajtóba, és ott pletykálnak órákig, a gyerekek visonganak, liftajtót messziről csapkodják. Reggel úgy tudnak visongani, ékesen bizonyítják a nevelés csődjét. Ja, a wc-k lehúzása már megszokott háttérzaj. Néha elromlik egy-egy csaptelep, na az tud süvíteni, pont az nem hallja, akinél hibás.
Ebekről csak jót, vagy semmit, ugyebár..
Berágok, feszt este járatom a robotgépet :D
Hát. Én vidéken nőttem fel, családi házban. 10 éve élek panelban. Nem azt mondom, hogy nem lehet megszokni, de el tudnám viselni, ha nem kellene mások életét "érzékelnem", csak a sajátomat.
Az szerintem alapigazság, hogy felülről jobban hallod a zajt, mint a lábad alól, de ha nagyon fülelsz, odalentről is hallani, csak lehet nem tudod megkülönböztetni és nem tudod, hogy éppen onnan jön.
Oldalsókat is totál hallani, hacsak nem lépcsőház választ el titeket egymástól. Nálunk a szomszéd lakásban állandóan balhéztak a házastársak, dulakodtak, "becézték" egymást alpárian, és ordítottak, csapkodták a bútrokat. Szuper volt... :S de mióta szétmentek, csend és nyugalom. :) A másik oldalról, ahol lépcsőház váltás van lényegében, vagyis másik panel blokk illesztés, vagy hogy írjam, onnan csak nagy zajok esetén van áthallás.
De hallom pl. a tükörszomszédokat is simán, ha ugat a kutyájuk, ordít az asszony a férjével vagy a gyerekkel. Hallom a folyosón is a mozgást, liftajtót, szemétledobót, esetleg veszekedést is, ami másik lakásban van. Hallom ha pisil felső szomszséd néni, hallom, ha a kád vízbe pukizik. :) Vicccccccccceeeees. Hallom, ha szalad a kutya a labdáért. És a kintről jövő zajokról még csak nem is beszéltünk...
De amúgy, tényleg megszokható. Ha meg barom lakik melletted, akkor az mindehol átok.
igen, lehet hallani, ha nagyobb a mozgás, alulról és felülről is, de szokás kérdése
a kisebb mozgások simán viselhetők,
akkor van gond ha fúrnak-faragnak, vagy örökmozgó gyerek, esetleg zenét bömböltető tini lakik alul,vagy felül
Mi 7évig éltünk panelban, semmi gond nem volt.
A fölöttünk lakó ha picit drasztikusabban lépdelt, azt hallottuk, de a bélmozgásáról senki nem adott jelentést, pedig körbe voltunk lakva.
Totál attól függ, milyen az építmény, milyenek a falak.
Háztól függ!
Hogyan csinálták meg a szigetelését. A panel nem rosszabb mint egy most divatos lakóparki lakás. Ami panelben én laktam, jobb volt mint egy 15 évvel megépített lakóparki lakás. kvázi hallani lehetett mikor sexel a szomszéd. panelban inkább a wc lehúzást, mosógép centrifugálást lehetett hallani, de függ a szomszédoktól is. Tőlem jobban szenvedhettek, amikor tiniként a rádiót hallgattam hangosan. pl a radiátor vezeti a hangot.
alulról, felülről sok mindent, oldalsó lakásokból semmit.
De nálam van egy akna is a kábeleknek, ha mellé áll az ember minden szót hall az alsó lakásból. Ja meg persze a vécé a másik ilyen.plusz a csövek mellett nagyon megy a hang. Amúgy összességében furcsa módon kibírható.
mindenhonnan mindent lehet hallani
lentről, fentről, oldalsó szomszédtól egyaránt
Mindenfelől van áthallás, ha kicsit hangosabban beszélnek pl.
Panelban lakom.
További ajánlott fórumok:
- Áztatjuk az alsó szomszédot a panelban
- Lehet panelban házimozizni?
- Cica a panelban?
- Kutyák/macskák panelban. Szerinted is állatkínzás?
- 3 éves gyermek mellé panelban kistestű kutya vagy macska legyen? Nem tudom, félek, hogy nehogy allergia jelentkezzen...szerintetek?
- 10 emeletes panelban az erkély beépíthető?