Panel felújítása (beszélgetés)
Villanyvezeték cseréért nekünk is 600 ezret mondtak tavaly előtt.
Ha szakemberrel csináltatjátok (kőműves, burkoló, festő-tapétázó, parketta, egyebek) akkor nyilván határ a csillagos ég.
Ha saját magatok megtudjátok akkor jelentősen kevesebbért kijön.
Sziasztok!
Látom nem nagyon aktív a fórum, de nálunk most eléggé aktuális. :)
Teljes felújításról tudtok esetleg "nagyjábóli" összegeket mondani?
Illetve ki szerint, mikor érdemes vezetéket cserélni? Honnan tudom, hogy aktuális-e már, vagy elég megvárni ha gáz van? 1985 körüli panelról lenne szó.
Nagyon gondolkozunk a vezetékek cseréjén, de eléggé eltérőek a vélemények...
Meg mindenféle egyéb felújítási tapasztalat is érdekel. :)
Igen, a villamos vezetékek cseréje nem olcsó játék!
Nekem sem az volt, sajnos!
Én szinte szétverettem az egész lakást. Jut eszembe persze, hogy a vezetékek cseréje után, villanykapcsolókat is kellett vennem......mert mind ezer éves, és életveszélyes volt.
Itt akadtam rájuk. különleges anyagból, színben millió választékkal!Márkás, dugalj, konnektor, villanykapcsolók, legrand kapcsoló, és schneider kapcsolók otthonról kényelmesen intézve!:))
www.kapcs.hu
Betona nem vállanám mert nincs hozzá szerszámom. Gyámánt betétes vágó és fúró kell hozzá
Panelben is van olyan megoldás, ssőőőt, hogy csövekben vannak a vezetékek, max a menyezeti éámpákhoz megy MMf kábel, vagy egy fali konektorba van dügva a csillár.
Igaz azt is nehéz áthúzni/tapasztaltam/
Ha jól emlékszem amire reagáltam az tégla volt
A 600ezret akkor is sokallom 50m2-re, az kb két/másfél kis szoba mellékhelyiségekkel
Persze ha mindenféle + és extrákat akar, légkondi + helyekre konektort és rejtett világítást a megrendelő, felfuthat 600-ra, de az már tényleg extra
Elmondom, 85m2 3szoba mellékhelyiségekkel + konyha , nem kevés konektorral, légkondi kiállás, internet helyi hálóval, telefon, volt tán 3 éve 350ezer
Ebben csak az volt ami a falban van + a regisztrált villanyász ellenőrzése a gáz cirkóhoz, villanyóra áthelyezéshez/hogy megvan-e a földelés-egyenpotenciára hozás/
Az iszonyatosan nagy munka. Nekem egy helyen véstek a konyhámban, ahol ronda lett volna, ha a csempén fut végig egy zsinór, de azért a kis részért is kb. 10-15.000,- Ft-ot elkértek. Géppel csinálták, és zengett az egész ház. Fel is rohant a szomszéd. :(
Egy másik házban egy másik szomszédom saját maga megcsinálta az egész lakásban, de őt is már kiátkozták, mire készen lett.
Igazad van, nem értek hozzá. De voltam már pár közgyűlésen, ahol nem igazán a vezetékek cseréjére van pénz egy 10 emeletes házban. Az iszonyatosan drága lenne. És persze itt mindenről számla kell, tehát az még jobban megemeli az árat.
Ha Te meg tudod csinálni, az természetes, hogy olcsóbb.
Aha! Nekem szakmám és ha nem is rendszeresen, de jópár lakást újitottam már fel teljes új csövezés szerelvényezéssel
Gondolom a 600-ban nem voltak benne a szerelvények árai, csak ami a falban van és a főrlosztó
A házban levő fővezetéket hagyjuk, látom nem értesz hozzá, azt mindig a közös költségböl fizetik ha kellene
32 Amperig ingyenes a bővités azon felűl meg a közösképviselő engedélye is kell hogy bírja vagy nem a ház hálózata/néha már 25A-ig is/
Szoval 50nm-re szerelvények nélkül 3-350ezer a reális ár tégla épületben, betonba is alig több
Teljes felújításért Neked ez magas ár?
Azt hiszem, mostanában nem újíttattál fel lakást! Ha mindent magatok csináltok, akkor talán olcsóbb, de maga az anyag is elég drága már.
Mi volt abban a 600ezerben és mekkora lakás?
Mert biztos nem egy vezeték áthúzás/csere, da ha teljes felújitás, extrák nélkül, akkor is magas ár
Azt a villenyszerelőt elhajtottam volna
A fogyasztásmérőig cserélnek vezetéket, onnan a házban levő vezeték megfelelő szokott lenni/hacsak nem családi ház/
Ha meg valami serceg azt nem leszigetelik, hanem cserélik