Padlizsánkrém túl híg lett. Tehetek valamit? (beszélgetés)
erős pista, húúú... az már a te receptúrád, én maradok a magaménál, nincs az a mennyiség, ami nálunk el ne fogyna...
:)
azaz, tudunk nagyon...főzni, enni!
:)
Nem, azt bele is lehet rakni és nagyon finom:)
Sőt úgy a legjobb, ha még mellé is eszel.
Ahány táj, annyi szokás. Mint a káposzta. Nálunk a recept így van:
padlizsán
meghámozott paradicsom
fokhagyma
petrezselyem
pici ecet
olaj
só
bors
A padlizsánt mielőtt sütőbe tesszük, jól megszurkáljuk és a sütő aljára fóliát teszünk, odacsorog a leve és nem robban szét. A többi stimmel, mármint a fakés, stb.
Ki fogom próbálni a többit is, de pl. nekünk a majonézes nem ízlett. Szóval próbálkozunk, Nektek is jó étvágyat! :)
próbáld bizony ki, mert nagyon finom..kár lenne nem ismerni ezeket az ízkombinációkat!
Avocadó, ha valaki váltana a padlizsánról..
egy avocadó megtisztít, összenyom gyönyörű harsogó zöld belsejét, 2-3 gerezd fokhagyma belereszel, bors teker, pici vaj vagy oliva, kicsi só, és pirítós hozzá...fokozzuk még?
:)
némi túlnyomás a belsejében,durran persze szanaszét... lassú tűzön, forgatva érdemes sütni,fóliázott edényben,tepsiben... nekem így bevált...sosem turmixolom össze, próbáltam, teljesen más ízhatása volt, mondhatni utálatos..fakéssel, szigorúan, vagy egy fakanállal ha nincs más, egy nagy vágódeszkán pépelem össze, a hagymát érdemes belereszelni..apró gyerek koromban tanította meg nekem egy édes erdélyi néni, szertartás volt amikor padlizsánt sütöttünk, itthon nem volt elterjedt még, jó 35 éve/ húúú, de rég volt /
ő mutatta meg a házi majonézt hogyan kell -cseppenként csorgatva az olajat a mustár, porcukor, facsart citrom elegybe - elkészíteni, azóta magam így csinálom, tálaláskor persze elmaradhatatlan a paradicsom és a pirítós..az oroszok padlizsán kaviárja ugyanez, majonéz nélkül..
Vaj, mustár, egyéb adalék ebbe felesleges, illetve az már nem az eredeti receptúra , íz és állag..
Lecsóba - ratatouille-, vagy gyuvecsbe kockára vágott padlizsánt,a görög muszakába karikára vágott, előre sütött padlizsánt t teszek, csodás íze, selymes állaga lesz, és van egy nagyon kedves padlizsános étkünk, csirkemellkocka olajon megpirít, bele padlizsán,cukkini, kukoricakonzerv , egy marék vágott petrezselyem, főzőtejszín, fűszerként kevés ételízesítő, frissen tekert tarkabors, összeforral, hozzá penne tészta, és pááá!
Igen ez az igazi Erdélyi padlizsánkrém!!Ma csináltam belőle egy kis adagot:)és sikerült is bezabálnunk belőle,ami csak azért baj,mert terhes vagyok,és a hagyma miatt most nem igazán érzem jól magam,de hát annyira imádom!:)
Nem értem mitől lehet híg egy padlizsánkrém,a levétől?(amugy a megtisztítás után,ki szoktam csöpögtetni a levét,mert attól keserű lesz)
Az eredeti padlizsan krembe nem jar semmi mas,csak amit itt alabb Klimpírozi is leirt. Tokeletes a recept. Vajjal nem is hallottam soha, az mar nem padlizsan krem, sem paradicsom meg egyebek nem kell hozza. A paradicsomot melleje eszi az ember. En meg majonezet is ritkan hasznalok hozza, a legfinomabb naturan, semmi massal nem szabad elrontani.
Sznebk2! Ha hig lett, az talan azert van, mert nem hagytad elegge kifolyni a levet.
En nem szoktam a hamozas elott vizbe tenni, hanem a megsult padlizsanokat hagyom 5 percig hulni, egy deszkara teszem, bevagom hosszaban es fakessel egy mozdulattal kikaparom a belsejet.
Hozzávalók:
- 4 db érett padlizsán
- 1 közepes fej lilahagyma
- majonéz (bolti, vagy házilag elkészítve)
- só, bors
Elkészítés:
Megsütöm a padlizsánokat nyílt lángon a tűzhelyen (lehet sütőben is). Sütés közben forgatom, hogy minden része megsüljön. Ezt követően hideg vízbe rakom. Amikor már kissé kihűlt, a vízből kiemelve lehámozom az égett héját, majd folyó víz alatt óvatosan leöblítem. Mindig ügyelek arra, hogy a padlizsán szára rajtamaradjon a sütéstől kezdve egészen a leöblítés végéig. Ezzel megkönnyítem a saját munkámat.
Ezután enyhén megdöntött vágódeszkára vagy műanyag szűrőbe rakom, hogy a leve lecsöpögjön.
Minimum 30 percig csurgassuk a levét. Van úgy, hogy órákat is hagyom a levet kifolyni.
Ha ezzel megvagyok, lemetszem a szárát és a húsát, majd krémes állagúra vágom. Ezt a műveletet mindig fakéssel végzem, a fémmel való érintkezést, ha lehet, kerülöm. Fémtálba nem rakom, mert megváltoztatja az ízét.
A megvágott padlizsánhoz hozzáadom az apróra kockázott lilahagymát, sót, fekete borsot és a majonézt. Alaposan összekeverem, majd fél napig hűtőben állni hagyom.
Valahogy így csináld - ez a standard - tipp, magam sütően sütöm, fóliázott tepsiben, és forgatva a padlizsánt ..
Juj, köszönöm szépen! Szerintem egy picivel több lett benne a paradicsom, vagy picit kevesebb a padlizsán, mert egy hete is csináltam, és akkor jó volt. Sajna nincs itthon több, holnapig meg már nem bírom ki, így maradt a kiskanál...:) Az íze így is jó, még maradt, holnapra a hütőben talán jobb lesz.
Köszönöm a jótanácsokat, hétvégén Ti is egyetek, mi nagyon szeretjük! :):):)
ez jó, mindamellett a hűtőszekrény sokak dob a dolgon....
:)
nehogy elrontsd valami sűrítőanyaggal..de nem értem, mitől híg???
Szóval semmi liszt, keményítő, egyéb adalék, akkor már nem padlizsánkrém - vinete - hanem valami csinálmány
hozzá sűrű tartár,lustábbaknak pár kanál majonéz..így tanultam egy erdélyi nénitől sok éve..
/padlizsán megsüt, fakéssel összenyomogat, porcelántálba tesz, belereszel vöröshagymát, sózza, oliva olajat - jó a hagyományos is - önt rá, igény szerint házi majonézt kavargat otthon, belerakja,kenyeret pirít, pardaicsomot kockáz, és megdicsőült fejjel bezabál belőle.....
hű, de jó lenne most enni belőle!
:)
További ajánlott fórumok:
- Tehetek valamit, ha véletlen törölve lettek a külső meghajtónkról az adataink (az összes fényképünk, zenénk, stb.)? Formatáláskor törlődtek.
- Nyers lett a sütőtökpitém (pumpkinpie). Mit ronthattam el és mit tehetek, hogy ehető legyen?
- Mit tehetek?A halászlé alaposan csípős lett, van rá "orvosság"?
- A padlizsánkrém nagyon csípős lett, hogyan tudnám helyrehozni?
- Nem találják a kartonomat, mit tehetek? Eddig a gyerekorvoshoz jártam, ők átadták a körzetinek amikor 18 lettem, de ott nincs, de sehol.
- Rövid tüsi hajam egyszer lett festve padlizsánra. Szeretnék egy 7.1es szint.Egy szőkités majd festés elég?