Klímához megéri H tarifát igényelni? (tudásbázis)
Pont tegnap voltak itt nálunk ez ügyben.
Mi klímával fűtünk. 4 db van. 2022-ben szereltettük be és olyat kértünk, amit lehet H tarifával is használni.
Tehát, várom az árajánlatot. Elvileg a héten meg lesz.
Nekem kb. árakat mondott, és hozzátartozik, hogy ismerős ajánlotta őket, így elvileg kapok kedvezményt, és az is lehet, hogy a tesóm is csinál majd valamit ingyen.
Tehát, azt mondta, hogy a szekrényt ki kell helyezni a kapuhoz közel. Ennek a szekrénynek az ára kb. 200 eFt, lesz még egyéb anyagköltség (légvezeték, stb.) és a munkadíj + be kell adni a h tarifa igényt, aminek szintén ára van.
Nekem azt mondta, hogy olyan 600 ezerből ki fog jönni. Remélem nem fog meglepetés érni, mert ennél sokkal többet szoktak mondani, de simán lehet, hogy ez "baráti" ár.
Illetve, mondta, hogy fűtés szezonban október 15-április 15-ig 26 Ft/Kw a villany, április 15-október 15. között hűtésre is használható és 30 Ft/Kw. Ezt eddig nem tudtam.
Nálunk nincs sok meló, mert csak kint kell dolgozni, bent a lakásban nem, lehet, hogy ezért nem kerül többe, ugyan is 2 éve lett megcsinálva az elektromos hálózatunk és a tesóm már úgy csinálta, hogy a klímákat teljesen külön kezelte, hogy majd ha lesz H tarifánk, ezzel ne kelljen foglalkozni.
Így felszerelik a szekrényt, hoznak hozzá egy légkábelt az utcán lévő oszlopról, majd áthelyezik az óráinkat és a régi órától viszik a vezetékeket az újhoz. Az is lehet, hogy sok dolog ingyen lesz, mert a légkábel pl. 20 méter ingyenes, efölött méterenként 1200 Ft körül van. Azaz, nekünk lehet, hogy beleférnek ezek is az ingyenes részben.
Ja, és falvésés sem lesz, mert külső csatornákba teszik majd bele a vezetéket.
Ha valóban kijövünk ennyiből, akkor nekünk nagyon meg fogja érni, mert 2022-től, ez a harmadik telünk itt és a fűtési szezonban, csak a klímákra, olyan 120 ezret fizetek, H tarifával ez 40 ezer lesz, azaz kb. 1 téli fűtés szezon árát költöm a h tarifára és a következő télen harmadából ki fogok jönni elvileg.
Mi majd tavasszal kezdjük ezt az egészet, hogy őszre bőven készen legyünk.
Nemrég olvastam erről hogy ha klímával fűtesz és van H tarifás mérőd, akkor fűtési szezonban olcsóbban kapod az áramot.
Akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata és megírja, azt megköszönném. (pl. milyen költségei vannak a kiépítésnak és mennyi idő alatt térül meg a beruházás)
További ajánlott fórumok:
- Hol kell szocpolt igényelni? (Mivel hitelt nem szeretnék rá felvenni - melyik állami szervezetet kell megkeresni?)
- Mit lehet igényelni tartósan beteg gyereknek, emelt családiról tudok és a közgyógyról is, van még valami?
- Németországban hogyan lehet igényelni családi pótlékot?
- Hol lehet igényelni a szocpolt és mikor lehet igénybe venni?
- Hogyan, ill. hol lehet üdülési csekket igényelni? Mi kell hozzá?
- A gyed utánni gyes-t meg kell igényelni vagy automatikusan fogom kapni?