Óvónők véleményét szeretném kérni (beszélgetés)
Köszönöm válaszod!
Az óvónénik nagyon jól végzik a dolgukat szerintem és az sem mellékes hogy a kicsi lányom már ismeri és szereti is őket.
Azt meg sajnos előre nem tudhatjuk,hogy esetleg mennyire fogja zavarni a kicsi a nagyot,de ahogy én ismerem szerintem ebből nem lesz probléma.
Ma megkérdeztem az óvónéniket akik nem látják semmi akadályát hogy egy csoportba kerüljenek a lányok,mert már van egy testvérpár a csoportban és ők sem zavarják egymást igaz ők nem egyneműek.A vezető óvónénivel is beszéltem és ő is rábólintott és jó ötletnek tartja,mert az ő gyerekei is egy csoportba jártak és rengeteget tanult a kicsi a nagyoktól.
Szívemből szóltál:)))
Köszönöm!
nekem a kislányom vegyes csoportba jár, igaz német nemzetiségű ovi, amiben végképp jól jön a vegyes csoport, mert a nyelvet a kicsik a nagyoktól magikba szívják, mint a szivacs:)észrevétlenül is. de ugyanez jellemző más területen is, pl az is megfigyelhető, hoyg a vegyes csoportba járó kicsi gyerek nem a korának megfelelően kezd el viselkedni, hanem ebben is lemásolja a nagyokat. de abszolút előnye, hogy a kicsik sokkal jobban haladnak a spontán leutánozás során, mint a korcsoportos oviban...viszont a sokat vitatott hátránya az, hoyg a nagyok "visszafejlődnek" a picik miatt, ami viszont már abszolút az óvó néniken múlik! ha jó az óvó néni, és jól tud differenciálni, simán megoldja ezt a dolgot(főleg, hogy általában mindenhol 2-en vannak kb fél 11-től 1-ig..)
a kisfiam pedig korcsoportos oviba jár, annak meg az a hátránya, és az előnye is.
de a te esetedben mindenképp ez jó ötlet, főleg, ha apici anyás de szereti a tesót, az az 1 év épp elég lesz ahhoz, hogy megszokja az ovit, és a következő évben ő is ki tud majd bontakozni, mert tesó már suliba fog járni! (és neked is könnyebb 1 felé vinni a gyerekeket..)
Erről nyilván órákig lehetne vitatkozni.
Én egy vegyes csoportokkal működő óvodáról írtam a diplomamunkámat, akkor ismerkedtem meg ezzel a módszerrel és rögtön nagyon jónak, hasznosnak találtam. A gyerekek gyorsabban fejlődnek, nagyon toleranciát, empátiát, csapatmunkát tanulnak. Arról nem is beszélve, hogy a vegyes csoportok leképezik a családi felállást, hiszen ott sem egykorúak a családtagok, testvérek (ha vannak).
Egy jó óvónő, pedagógus számára nem jelent gondot a különféle korú gyerekek programjainak koordinálása, ez csak hozzáállás kérdése. Persze, nyilván több és összetettebb dolga van a pedagógusnak egy vegyes csoportban, mint egy korcsoportosban, ez tény, sokan ezért nem szeretik...
Sokkal jobb az azonos korcsoportos óvoda. A beszoktatás, a kicsikkel való egyéni bánásmód sokkal kíméletesebben, nagyobb figyelemmel történhet, s a gyermekekkel való foglalkozás is eredményesebb.
A vegyes csoportnak, ismerőseim és óvónő ismerősöm tapasztalatai alapján, sokkal több a hátránya, mint előnye.
Értem. Szerintem akkor nem kérdéses hogy döntsetek, nem? :)
Gondlom nem azért akarod egybetenni a lányokat, hogy egyik a másikra akaszkodjon, hanem, hogy lássa Hanna, hogy milyen az ovi, anya nélkül is ki lehet bírni, és bármi gondja van a kicsinek mehessen Evelinhez és ne a sarokban pityeregjen, mert azt se tudja mi van.
Óvónő a végzettségem, de iskolában dolgozom. :)
Jó ötlet, hogy együtt járjanak a lányok.
A vegyes csoportból azonban kivenném miután Evelin elballagott, szerintem a szeparált csoport sokkal jobb. Ez egyéni véleményem. Nagyon felkészült óvónőnek kell ahhoz lenni, hogy el tudjon vinni egy vegyes csoportot. És ilyen sajnos kevés van. :(
Gondolom kedves, aranyos az óvónéni, de ez egyáltalán nem tökrözi a módszertanát és a szakmai felkészültségét. Ezt laikius szemmel nem is tudja megállapítani egy nem szakmabeli.
Én vegyes csoportban záróztam,s ott volt egy testvérpár,hát nem igazán tett jót a csoportnak,miután lezáróztam megbeszélték a szülőkkel,hogy tegyék át másik csoportba őket.Nem tudom,hogy én a lányaimat egy csoporta tenném e hiszen otthon is együtt vannak,nem kell a kicsinek mindig azt figyelni,hogy a nagy tesóm néz e,nem biztos,hogy így a kicsi kimutatja az igazi énjét hiába vannak el jól!
Saját vélemény s tavaly végeztem mint óvodapedagógus...
Szerintem is jó ötlet a vegyes csoport, az én lányaim is ilyenbe járnak.
A kisebbik lányod valószínűleg sokkal jobban fogja viselni az ovikezdést, hiszen ott lesz mellette a nővére, aki a biztos pontot fogja jelenteni számára, nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Igaz, nekem ikreim vannak, tehát ők egyszerre kezdték az óvodát, de semmi sírás nem volt a beszoktatásnál és már a 3. napon ott aludtak, azóta egész nap bent vannak. :-)
Szerintem jó ötlet, bár nekem csak egy gyerekem van. Jó lenne, ha írna olyan szülő is aki egy csoportba adta a gyerekeit, hogy mik a tapasztalatai.
Amúgy szerintem nagyon sok múlik az óvonéniken.
Szia!
Én nem vagyok óvónő, de sok ismerősöm aztmondja meg hallottam is, hogy jót tesz a kicsikneka a vegyescsoport. Mert sokat tanulnak a nagyoktól. A te esetedben meg még jobb, hiszen a kicsid nem lenne egyedül, és 1 év alatt beleszokna a közösségbe a nagytesó segítségével. Szóval én osztom a véleményt, hogy írasd be oda.
Nagylányom Evelin 5 éves és vegyes csoportba jár ahonnan idén ballagnak a nagyok.A kicsi lányom 3 éves és szeptemberben kezdi az ovit.Gondolkodtam azon hogy Evelin csoportjába íratom.Elég anyás,de ha vele lesz a nővére akkor talán nem fog annyira sírni utánam és talán könnyebben megy a beilleszkedés is neki.Meg csak 1 évet lennének együtt,mert Evelin aztán suliba megy.Addig meg Hanna megszokná a közösséget és a következő évben már szerintem nem lesz gond.A másik ok meg,hogy sokat tanulhat a nagyoktól.
Mi a véleményetek erről?
További ajánlott fórumok:
- Szeretném a véleményeteket kérni lakásunk átalakításában?
- Takarítói munka Garmisch-ban Németországban! Véleményeket, tapasztalatokat szeretnék kérni
- Dr. Pásztor Norbert szegedi nőgyógyásszal kapcsolatban szeretnék véleményeket, tapasztalatokat kérni
- Dr. Petróczi István szülész-nőgyógyászról szeretnék véleményeket kérni
- Sziasztok! A véleményeteket szeretném kérni. Karácsony előtti akcióban, vagy inkább ünnepek után érdemesebb LED - TV-t venni?
- Szeretném a véleményeteket kérni a XX. ker. Nagy László /nyolcosztályos/ gimnáziumról.