Ovisüti recept

Az Ovisüti hozzávalói:
A banános-körtés keverthez:
-30 dkg liszt
-30 dkg cukor
-18 dkg zsír
-6 tojás
-1 citrom reszelt héja
-1 cs. sütőpor
-6 ek. víz
-másfél banán fölkarikázva
-4 nagy hámozott körte fölkockázva
A főzött krémhez:
-2 cs. vaníliás pudingpor
-6 dl házi tej
A rámás krémhez:
-25 dkg ráma
-20 dkg cukor
-1 cs. vaníliás cukor
A szórógrillázshoz:
-10 dkg kristálycukor
-1 marék durvára őrölt mandula
-1 ek. semleges ízű olaj - én napraforgó olajat használok


Az Ovisüti elkészítési módja:
A tepsit kibélelem sütőpapírral, bekapcsolom a sütőt 175 fok alsó-fölső sütésre. A tésztához a fehérjéből habot verek, a sárgákat cukorral, a víz felével fehéredésig keverem, hozzáadom a víz másik felét és a zsírt, tovább keverem, ha viszonylag egynemű, a sütőporral elkevert lisztet beledolgozom, föllazítom a fehérjehab felével, a másik felét óvatosan forgatom bele, a tepsibe öntöm és rászóróm a gyümölcsöket, majd 45 percre az előmelegített sütőbe tolom. Ha megsült, rácsra téve hagyom kihűlni. Amíg a tészta sül, a pudingporokból és a tejből sűrű krémet főzök, majd hűlni hagyom időnként megkeverve. A rámát kikeverem a cukrokkal és a kihűlt főzött krémet apránként simára keverem benne. A kihűlt tésztára kenem. A grillázshoz az olajjal megkenek egy fémtálcát. A cukrot szárazon karamellizálom, majd ha már egynemű, beleszórom a mandulát és kicsit így is megrottyantom. A kész grillázst a fémtálcára borítom, ha kihűlt, késes betétű robotgépben megőrlöm. Az őrleményt egyenletesen rászórom a krémre, majd hűtőben dermedni hagyom a sütit. Ha megdermedt, kockára szeletelem.

A körtés-banános kevert a meggyesnek a kistestvére, de én már sütöttem szőlővel, barackkal, szilvával és csak banánnal is - és ki tudja, mivel nem... A lényeg, hogy jól terítse be a tésztát a gyömölcs.
Egykori egyetemi évfolyamtársam ezt csak dobálós sütinek hívja, mert gimis kémiatanára, akitől a meggyes kevert receptjét hallotta, nemes egyszerűséggel azt az instrukciót adta, hogy dobálják rá a meggyet a tésztára.
Ha nagyon finomat szeretnék az asztalra tenni, akkor ráma helyett vajjal készítem a krémet, de legalábbis részben. Most amit az oviba készítettem, felesben rámával, illetve vajjal kevert krémet kapott. Bűnös gyönyörűség!
A grillázsnak odakészített tálcát hőálló felületre teszem, és nagyon vigyázok a forró cukorral, ami nem 100 fokon forr, mint a víz...
A grillázsos lábosba egy bögre házi tejet öntök és fölforralom, a meleg karamellás tej a jutalmam a süti elkészítéséért.
A gyerekeknek ízlett, óvónéniknek a külcsín is tetszett és megnyalták utána mind a tíz ujjukat!
Képe a naplómban a 85. bejegyzésben.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az ovisüti elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook