Klaudia torta recept
A Klaudia torta hozzávalói:A hat piskótalaphoz:
-12 tojás
-12 ek. cukor
-24 ek. liszt
-12 ek. víz
-1 cs. sütőpor
A főzött krémhez:
-20 dkg cukor
-10 dkg jó minőségű étcsoki
-6 dl házitej
-6 ek. liszt
-5 tojássárgája
A rámás krémhez:
-25 dkg ráma
-10 dkg cukor
-1 kupak rumaroma
-1 kupak vaníliaaroma
A csokimázhoz:
-12 dkg ét tortabevonó
-4 ek. olaj
-5 dkg ráma
A tejszínhab-díszítéshez:
-2 dl habtejszín
-1 cs. van. cukor
-1 cs. habfixáló
A Klaudia torta elkészítési módja:
A piskótatésztához fölverem a fehérjéket, a sárgákat a cukorral, a fele vízzel fehéredésig keverem, a víz másik felével még tovább, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, ha egynemű, belekeverem a fehérjehab felét, a másik felét óvatosan hozzáforgatom. Hat részletben sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában előmelegített sütőben 175 fokon, alsó-felső sütésen egyenként 10 perc alatt megsütöm a lapokat. Amíg sülnek, karamellizálom a főzött krémhez a cukrot, ha szép egynemű a karamell, lehúzom a tűzről és kis hűtő kevergetés után hozzáöntöm a tej egy részét, fölforralom. A tej másik részében simára keverem a lisztet és a tojássárgákat. A habarékhoz merőkanalanként adom a karamellás tejet állandó keverés mellett, majd hozzáöntöm a gőz fölött olvasztott étcsokit, állandó keverés mellett sűrűsödésig főzöm. Ha besűrűsödött, kiteszem a konyhaablakba hűlni és időről időre megkeverem, ne bőrösödjön meg. A rámás krémhez a cukorra öntöm az aromákat, majd a rámát a cukorral kikeverem és a majdnem hideg főzött krémet apránként hozzáadva simára keverem az egészet. A krémmel megkenem a lapokat egymásra rétegezve, a torta tetejére és oldalára is krém kerül. Beteszem a tortát a hűtőbe dermedni. Amíg dermed, vízgőz fölött az ét tortabevonóból, rámából és olajból csokimázt készítek. Ha sima, kiteszem a konyhaablakba hűlni, kevergetve kihűtöm, hogy még folyjon, de már épphogy csak langyos lehet. Rákenem a torta tetejére a felét, az oldalára a másik felét és hűtőbe teszem dermedni. Amikor biztosan megdermedt, fölverem a hűtött tejszínt a vaníliás cukorral és habfixálóval és csillagcsövű habzsákból tetszés szerint megdíszítem.
A vizes piskótáról csak langymeleg állapotában tudtam leszedni a sütőpapírt, hidegen szenvedtem vele! Lehet, ha víz nélkül készítettem volna a piskótatésztát, az szerencsésebb lett volna. Ezt még ki kell kísérleteznem. Arra is gondoltam, legközelebb ugyanebből az adagból csak négy lapot sütök, akkor vastagabbak lesznek a lapok és lehet, hogy könnyebben bánok velük.
Anyukám azt mondta kiskoromban, azért a cukorra öntjük az aromát, ki ne csapódjon... Meg azt is mondta, csak akkor szabad nekiállni az ilyen macerás sütiknek, ha van bennünk türelem és van időnk. Szerintem kell hozzá alázat is.
Sose érje a csokis edényke alját a víz, mert akkor a csoki megfő... Ha fölforr a víz, azonnal takarékra kell tenni a tűzhelyet!
Az én kanalaim kisméretűek.
Nem túl édes, minden családtagomnak ízlik a szűkebb és tágabb családból is.
Képe a naplómban a 74. bejegyzésben.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: mbejus, 2010. szept. 27. 22:24
A klaudia torta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.