Főoldal » Receptek » Tésztafélék receptjei » Hidegen kelesztett burgonyás pogácsa recept

Hidegen kelesztett burgonyás pogácsa recept

A Hidegen kelesztett burgonyás pogácsa hozzávalói:
Tésztához:
-40 dkg héjában főtt, áttört krumpli
-80 dkg liszt
-25 dkg zsír
-3 dl tej
-3 dkg élesztő
-1 tk. cukor
-3 dkg só
-1 egész tojás
Kenéshez:
-1 egész tojás


A Hidegen kelesztett burgonyás pogácsa elkészítési módja:
A cukros langyos tejbe morzsolt élesztőt fölfuttatjuk. Az összes hozzávalót összegyúrjuk egy nagy tálban. Addig gyúrjuk, amíg egynemű nem lesz a tészta. A tésztát lazán letakarjuk folpackkal és ugyanabban a tálban hagyva betesszük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap lisztezett gyúrótáblára borítjuk, csak annyira nyújtjuk ki, hogy 2-3 ujjnyi vastag legyen a tészta, késsel bevagdaljuk a tésztát, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. Kenőtollal a tepsiben az elhabart tojással megkenjük. Hideg sütőbe tesszük és beállítjuk a sütőt 200 fokra, 35 perc alatt megsül.

A sós vízben főtt krumpli nem jó hozzá, attól kemény lesz a tészta. A héjában főtt vagy sült a tuti. A krumplit bármivel át lehet törni, törtem én már krumplinyomóval, villával, késes betétű robotgéppel, turmixszal, de nekem legjobban a sajtreszelő jött be: kevés mosogatás, viszonylagos gyorsaság.
Én disznózsírt használok, állítólag rámával nem szabad kiváltani, nem jó vele, de nem vitás, a kacsa- vagy libazsír csak ünnepibbé varázsolná...
A dagasztást próbáltam dagasztókaros robotgéppel, kenyérsütőben, de ezeknél a szokásos módon jártam el: megkelesztettem szobahőmérsékleten és már szaggattam, sütöttem is. Csodálatosan háromszorosára kel.
Múlt hétvégén 25 éves férfiember öcsém simán kézzel gyúrta és persze úgy is működött, úgyhogy átment a fiú a kelttészta-próbán, nősülhet...
De ehhez a hűtős Luca széke változathoz csak jó alaposan összegyúrtam kézzel, nem koszoltam semmi gépezetet. Reggel bekukkantottam a hűtőbe, és igen, megkelt ez is! Szóval a hűtős, előző este legyúrós, több fázisban nekifutós is nyerő. Amikor kivettem a hűtőből, nem nyomtam ki belőle a levegőt, nem gyúrtam át, csak sodortam.
A tepsit nem kenetem ki semmivel, nem béleltem sütőpapírral, csak beletettem a kiszaggatott pogikat.
Én már minden méretben sütöttem, a kicsi mutatósabb, a naggyal szaporább a munka. A szaggatásnál a veszteséget összegyúrom, újra szaggatom, ezért csak a tepsiben kenem a tetejét tojással.
A két tepsimet egyszerre rakom be és légkeverésen sütöm, félidőben helyet cserélnek. Amikor nem légkeverésen sütöm, akkor a második, harmadik tepsi szobahőmérsékleten várja a sorát, ugyanúgy megkel, mint az első sütet, amelyik a sütőben kel, míg a sütő eléri az üzemi hőfokot.
Aki gusztusosabban szereti, reszelhet sajtot a tetejére: mielőtt kiszaggatja, kenje meg a tojással és szórja meg csipet édes-nemes pirospaprikával elkevert reszelt sajttal. Nekem a krumplis pogácsa parasztétel, nem flancos, csak tojást kenek rá.
A recept kolléganőmtől van, aki anyósától tanulta. Én is már sokaknak oda kellett adjam, mindig óriási sikere van. És öcsém elfelejtett fölhívni, mikor megsütötte. Végül rácsörögtem, hogy sikerült a pogi. Ő félig teli szájjal ennyit szólt a telefonba: "Bocs, hogy nem hívtalak, de olyan jó lett, az első adagot meg kellett ennünk."
Szilveszterre malacokat készítek belőle.
Frissen babgulyással kiváló.
Képe a naplómban a 113. bejegyzésben.


Kategória: Tésztafélék receptjei


A hidegen kelesztett burgonyás pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook