Piskóta piskótával recept
A Piskóta piskótával hozzávalói:A fehér piskótalaphoz:
6 db tojás;
12 dkg kristálycukor;
1 csomag vaníliás cukor;
6 evőkanál liszt;
½ evőkanál sütőpor;
baracklekvár;
A kakaós piskótalaphoz:
12 db tojás;
12 dkg kristálycukor;
10 dkg kakaópor;
1 db citrom;
5 dkg vaj;
12dkg liszt;
1 csomag sütőpor;
1 db narancs;
A krémhez:
3 dl tej;
10 dkg kristálycukor;
2 csomag vaníliás pudingpor;
½ liter tejszín
A Piskóta piskótával elkészítési módja:
A hat tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt 4 evőkanál cukorral, majd adunk hozzá vaníliás cukrot, és reszelünk bele citrom-, illetve narancshéjat. Ehhez a masszához öntjük a tojásfehérjehabot. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és körkörös mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. A masszát olajozott, lisztezett tepsire öntjük, és egy habkártya segítségével téglalap alakúra nyújtjuk. Előmelegített, 180°C fokos sütőben megsütjük a piskótát. Mikor megsült, konyharuhába feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a 10 dkg kristálycukrot, és hideg vízzel csomómentesre kikevert pudingporral sűrítjük. A krémet hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A kakaós piskótához a 12 tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket, mint az előző piskótánál is tettük, kevés cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a kakaóval. Reszelünk bele citrom-, és narancshéjat, majd hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró vajat. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd simára keverjük. Ha túl száraz lenne a massza a kakaótól, pár csepp vízzel lazíthatjuk. A kakaós tésztaalapot kettéosztjuk, és mindkét félhez hozzákeverjük a szintén kettéosztott tojásfehérjehabot. Mindkét adag masszát elkeverjük a tojáshabbal, majd egy-egy tepsibe öntjük, és téglalap alakúra egyengetjük a habkártyával. Amennyiben légkeveréses sütőnk van, a két tepsi piskótát egyszerre is megsüthetjük, ellenkező esetben azonban külön-külön süssük meg a tésztákat a 180°C fokos sütőben. Amikor az összes piskóta megsült, hozzákezdhetünk a sütemény összeállításához. A tejszínhabot összekeverjük a kihűlt pudinggal. A feltekert világos piskótát kivesszük a konyharuhából, kicsavarjuk, vigyázva, hogy ne törjön szét, és megkenjük baracklekvárral. Ezután szorosan feltekerjük, majd felszeleteljük. Kb. annyi szeletre van szükség, amellyel a kakaós piskótalapot teljesen be tudjuk teríteni. Az egyik kakaós lapot tepsire helyezzük, és megkenjük a vaníliás krém felével. Erre helyezzük a felszeletelt piskótatekercset, majd újabb adag krém következik, és végül a tetejére helyezzük a másik kakaós piskótát. A kész süteményt legalább egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, majd kockákat vágunk belőle, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Babrás sütemény, de megéri, nagyon finom!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: jeryka, 2006. nov. 15. 13:23
A piskóta piskótával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.