Őszi tökbemutató :)
A tökök fogyasztása egészséges, az érzékenyeknek a cukortartalom figyelembe vétele melletti mértéktartás ajánlott. A-, C-, D- és E-vitaminban gazdagok, sok káliumot, kalciumot és cinket tartalmaznak.
Hagyományos magyar fajta, a nagydobosi tök
Ennek a töknek a héja szürkés, vagy fehéres, formája nagy, kerek. Húsa narancssárga, Az íze sütve édes és fűszeres, állaga krémes. Ha ilyet veszünk, készüljünk fel a cipekedésre, mert elég nagy méretűre nőnek, akár 10 kilósak is lehetnek.
Sonkatök, vagy kanadai sütőtök
Alakja mint egy elnyújtott körte. Külseje és belseje is narancssárga, a héja sima. Magja csak a kerek részben található. Íze sütés után édes. Méretre kisebb, mint a magyar fajta, egészen aprókat is találhatunk a zöldségesnél belőle.
Hokkaido tök
Nagyon sötét narancssárga, már majdnem piros, kissé rücskös héjjal rendelkezik. Alakja olyan, mint egy megtermett hagymáé. Az íze kimondottan édes, nagyon finom. Levesként is elkészíthetjük, sőt a kivájt, megsütött tökben dekoratívan tálalhatunk is. Töltve is nagyon jó és praktikus, mivel ennek a fajtának a héját is megehetjük.
Hubbard-tök
Jól eltartható, süthető tök, melynek kissé diós íze van. Nem túl elterjedt.Alakja hasonlít a hokkaido tökre, de a héja még rücskösebb és a színe szürkés-kékes.
Jack O’ Latern tök alias Halloween tök
Ezt ne edd meg! Ez a tök csak arra jó, hogy dekorációként szolgáljon. Onnan lehet megismerni, hogy sima, narancssárga a héja és kerek, vagy hosszított a formája. Lámpás faragásához kiváló!
A tökök tárolása
Csak olyan tököt vásároljunk, aminek szép és élénk a színe és a héja keményt és sérülésmentes.
Ha a tök héja nem sérült sehol, akkor akár három hónapig is eláll fagymentes helyen. Ne tegyük a hideg padlófelületre őket, mindig tegyünk alájuk kartonpapírt, vagy falemezt.
Kedvencem a sütőtök leves
Ősszel gyakran főzöm, hiszen illatos, meleg, engergizál és nagyon jó ízű. A tököt (általában sonkatökből készítem) fel kell vágni kockákra, majd egy leveskockával és egy kis sóval együtt annyi vízben kell megfőzni, amennyi ellepi. Amikor már puha, adjunk hozzá egy jó kanál curry fűszert és egy merülő mixerrel pürésítsük. Többféleképpen krémesíthetjük: adhatunk hozzá főzőtejszínt, vagy aki a savanykásabb ízt kedveli, az tejfölt is. Tálaláskor hintsük meg felkockázott foghagymás pirítóssal, levesgyönggyel vagy pirított mandulával.
Próbáljátok ki!
Képek: pixabay.com
Írta: babszemkirálykisasszony, 2018. október 28. 09:35
Fórumozz a témáról: Őszi tökbemutató :) fórum (eddig 2 hozzászólás)