Hogyan alakul az öröklés ebben az esetben? (tudásbázis)
Szerintem egyik jelzálog jogosult sem fog lemondani milliókról.
Ha elfogadod a házat az örökséggel, akkor be fogsz lépni, mint adós, mert az adósságot is elfogadod és ha 6 millió az értéke, attól még 10 millió megfizetésére vagy kötelezett.
Szerintem el vagy tévedve
Legyen egy érthető nagy szám 100millióval terhelve a 10milliós ház
Kifizeted a 10milliót, mert értékbecslő annyira értékelte, és tied a ház?
Tévedhetek, de nem!
"Csak egy lehetőség arra, hogy 6 millió ft ért enyém legyen az a ház amiben felnőttem."
Próbálj meg nem érzelmi alapon dönteni!
Jelenleg is abban a házban élsz? Ha nem, akkor szándékodban áll majd a későbbiekben ott élni?
Biztosan nem! Csak annyival felelek ami a ház értéke. Ezt egy független értékbecslővel ki lehet deriteni.
Pluszban ha véletlenül utana nem birom fizetni, és elárverezik, akkor sem maradhat adósag a nevemen, mivel csak az örökséggel vagyok felelős a terhekért.
Valamennyi adóság már önálló bírósági végrehajtónál van. Nagyobb része Faktoring cégeknél. Otp Faktoring, Intrum Justicia, stb.
A tulajdonilapon csak az otps tartozasok vannak bejegyezve.
Annyit már kiderítettem, hogy csak az örökség értékéig vagyunk felelősek az adóságokért. Tehát van egy 6millio ftos ingatlan, amin 10 millió forint hitel van, akkor nem hajthatnak be csak 6 milliot. És ez még akkor is jobban megéri, mintha veszek egy 6 millios házat hitelre, és 25 év alatt visszafizetek 12milliot. Értitek miről beszélek?
Nincs örökség ezzel tisztában vagyunk. Csak egy lehetőség arra, hogy 6 millió ft ért enyém legyen az a ház amiben felnőttem.
Kedves kérdező!
Nem feltétlenül kell visszautasítani az örökséget. Helyesen írtad, hogy az örökösöknek korlátozott a felelősségük, csak a hagyaték erejéig áll fenn. Ráadásul az eltemettetés költsége, valamint a hagyatéki eljárás költségét is le tudjátok vonni belőle, mert azok sorban a legelső hagyatéki tartozások.
Ahhoz, hogy konkrétan láthatóak legyenek a lehetőségek, azt is tudni kellene, hogy milyen típusú tartozások miatt (volt-e pl. jelzálogjog bejegyezve a házra) indult meg a végrehajtási eljárás, illetve, hogy az milyen stádiumban van.
A végrehajtóval nem lehet megegyezni, csak azokkal, akik a végrehajtást kérték, nekik kellene kifizetni az összes tartozást, illetve megpróbálni alkudozni. Ha a ház nem ér annyit, mint az adósság rajta, akkor nyilván a sorban hátul lévő hitelezők, akiknek a ház eladásából pénz már nem jutna, beérnék egészen kis összegű "adósság-megváltással" is. (azt hogy milyen sorrendben kapnak pénzt a hitelezők, jogszabály határozza meg, ezt a végrehajtó vagy bármelyik jogász meg tudja mondani)
Másik lehetőség, ha a házat nem szeretnétek, hogy a Magyar Államra szálljon, az, hogy amikor a végrehajtó elárverezi, akkor ti vásároljátok meg. Ezt megtehetitek visszautasított vagy vissza nem utasított öröklés esetén is. Bár a Magyar Állam eljárását nem ismerem, hogy ilyen esetben helyt áll-e esetleg az összes tartozásért és megtartja-e az ingatlant. Itt ez nyilván benne van a pakliban.
A végrehajtó természetesen széljegyezhet, sőt meg is kell, hogy tegye.
Remélem segítettem.
Nem voltam ilyen helyzetben.
Ha a ház kevesebbet ér mint az adósság nem az a legegyszerűbb ha nincs öröklés (lemondtok) nincs adósság se?
Mi ne legyen az államé?
Ha a ház értékét meghaladja az adósság, amit végrehajtás alatt van, akkor mondjatok le az örökségről.
Így a végrehajtó is kénytelen lesz beérni a ház értékével, mert a fennmaradó adósságot már nem tudja az örökösökön behajtani.
Ha lemondtok nem örököltök semmit. Adósságot sem.
Nem beszélve az sokszor éveken át tartó jogi levelezgetésről.
Kérjetek jogi segítséget.
A behajtó cég tudtommal nem azonos a bíróségi végrehajtóval.
Talán eladhatjátok a házat, a kapott összeget pedig befizetitek.
A jog dönti el kinek kekll fizetnetek!
Magad irod hogy a végrehajtó kezében van a ház
Ha lemondtok az öröklésröl, viszi a végrehajtó, ha nem mondtok le akkor is, hiszen a ház értékéig vállaljátok az adósságot
Vagy kifizetitek az összes adósságot és tiétek az 1Ft-os ház amit öten örökökltök
Mi a fenét akartok ha semmit nem ér a ház?
2018ban halt meg édesanyám. Mivel sok adóság volt a fél házon, visszautasítottuk és édesapámra szállt.
Viszont most meghalt apu is.
5en vagyunk örökösök. Nem akarjuk hogy az államé legyen.
Az adóságok már behajtó cégeknél vannak javarészt. Hogy lehet ezekkel megeggyezni a fizetésről? Kötelesek megeggyezni az örökösökkel?
A ház sajnos nem ér annyit mint amennyi az adóság. Viszont csak az értékéig vagyunk felelősek. Ki dönti el kinek fizessünk és kinek ne?
További ajánlott fórumok:
- Van itt jogász? Örökléssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
- Adósság öröklése
- Hogyan alakul a vagyonmegosztás ebben az esetben? Fele-fele arányban?
- Hogyan lehet az öröklést érvényesíteni?
- Hogyan alakul a fizetésem ebben az esetben?
- Menstruáció előtt/alatt mitől alakulnak ki könnyebben véraláfutások a lábon?