Orchidea gondozása 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Orchidea gondozása 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis
szia,
próbáld a füvészkertben Eszéki Esztert megkérdezni. ő tényleg profi, ért hozzá, szerintem fog segíteni.
Sziasztok!
Nem mindennapi kérdéssel és jelenséggel kapcsolatban kérném a véleményeteket, tanácsotokat orchidea szétszedés témájában. A kertészeti árudákban csodálkoztak és széttárták a karukat, hogy mi van ilyenkor, meg hogy ekkora növényt még nem láttak.
Itt vannak a képek, amikről beszélni fogok most. Eredeti méretben érdemes megnézni őket: [link]
Van egy anyanövényem 3 Keiki-vel, 1 műanyag cserében! :) Óriási, és hatalmas mennyiségű virágot hozott most tavasszal és nyáron, a keikik-kel együtt!!! Most viszont már ott tartok, hogy borul ki az egész és nem lehet halogatni tovább a szétszedést.
Nem is az új sarjak a kérdés igazából, hanem hogy mit kezdjek az anyanövénnyel? Ugyanis már 10 levélszint magasságú és továbbra is nő, mint a bolond, ráadásul elkezdte hozni az új virágszárat is!!! Az árudában megkérdeztem, nem lehetne-e az új gyökérkinövések alatt elvágni és a maradó részt elültetni, hogy kisebbé váljon (kb. 6 levélszint lenne így is), de azt mondták, ne tegyem, mert el fog pusztulni. A helyzetet bonyolítja, hogy az új gyökerek/léggyökerek is irdatlan hosszúak és egyenesek, így azt se tudom, hogyan lehetne belegyömöszölni egy új cserépbe. Totálisan tanácstalan vagyok.
Hasonló a helyzet egy szóló orchideámmal, ami szintén nagyon meg van nyúlva/nőve, azzal is kellene valamit kezdeni ez ügyben, ráadásul az alsó szárrészé nem stabil; ha a pálcát elvenném, el is törne a szára. És már ez is kezdi hozni az új virágszárat felül (orchidea_szóló_2 .jpg teljes nézetben látható). Nyáron bő 1 méter hosszú virágszárat hozott.
Akit érdekel, rakhatok majd fel képeket ezekről úgy, hogy virág van rajtuk.
Segítsetek kérlek, mit kezdjek ezekkel a növényekkel!!! Köszönöm!
:)
Most én mentek,nem tudom helyrejön e.
Illetve kaptam egy olyat ami r ekvirágzás után rendes földbe ültettek.Már több hónapja, él, pedig elvileg csak orchideaföldben marad meg...
Szerintem sokan feladják, ha nem virágzik. Vagy mikor úgy látják, vége.
De ettől félek én is, kiteszem, és másnál új életre kel. Na nem. Akkor sem,ha nem tudnék róla. :D
És hogy sikerül a művelet?
Ez szegény megadta magát, ma is leszedtem róla pár megpuhult gyökeret. Mostmár alig van rajta 1-2 darab, az is vizesedik. Nem tudom, mit kezdjek vele, már csak dühít, hogy nem tudtam megmenteni.
A másik elvirágzott, szerintem nem bírta a huzatot. Megkókadtak a virágai. Most vettem neki tápoldatot, és kicsit arrébb tettem. Remélem, nem pusztul el...
Sziasztok!
Hátha tud valaki segíteni, "szti, benned bízok a legjobban! :)
Az én orchideám szép, lassacskán kezd elvirágozni, néhány virágot már lecsippentettem.
Elhoztam a múltkor az öcsémnél lévő orchideát, egyszerre kaptuk, de az övé már lesárgult levelű volt, és megsajnáltam. Volt még 3 levele, ami szép zöld volt, de az összes virágot lehullajtotta. Ma sajnos leesett az összes zöld levele, ahogy kézbe vettem. Valamibe enyhén beleakadt, talán a függönybe. na de ahogy szétesett, akkor láttam, hogy a szára tulajdonképpen megrothadt, fekete és puha. Most levél nélkül vannak a gyökerek a tőzegben, nem tudom, várjak-e csodát. a megmaradt leveleket (2 van egyben még) most vízben áztatom, bízva a gyökérnövesztésben. vagy dobjam ki a bánatba az egészet? szeretném megmenteni valahogyan... :(
Bocsánat, cserépben van. abban az átlátszó műanyag izében, amiben érkezett.
tegnap feltettem az ablakba, nyílik az egyik bimbója, talán nem érzi magát rosszul. :)
teszek fel képet azért.
köszönöm az eddigi segítséget! ha baj van, jelentkezek! :)
és elég annyi, hogy az átlátszó vázája alá teszek egy alátétet? az ablakban több virágom is van. konkrétan az ablak előtt, egy komódon.
bocsi a sok bugyuta kérdésemért. :)
Ez a két tényező, hajjaj. :D
egy vízzel töltött hármas kaspóban van, nem ér a vízbe, párásítás miatt tettem így. így viszont nem fér az ablakba. kell ez a pára neki, vagy elég egy alátét?
világos szobában van, de talán az ablakban még több fényt kapna. nem süt rá a nap, északi szoba.
Sziasztok!
Én ma kaptam meg életem első lepke orchideáját. Fogalmam sem volt, mihez kezdjek vele, és ezért is vagyok hálás a cikkírónak. :) Most már el tudok indulni, hála a hozzászólóknak is. Kibontom, megnézem, hogy áll. Remélem, sokáig fog boldogítani! :)
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. A májuskosaram kitettem az ablakomba, mint azt szokàs. Szóval még csak pár napos. Lepkeorchidea van benne, aminek a levelei már most elkezdtek fehèredni, sárgulni. Az ablakom déli fekvèsű, ez lenne a baj? Mit tegyek?
Sziasztok!
Nekem is lepkeorchideáim vannak. Több-kevesebb sikerrel meg is maradnak. Van, amit már ki kellett dobnom, az a több.
Én az egyik webáruházban rendeltem átlátszó kapókat, és abba raktam a cserepet. Locsolni is tudom benne, és talán még szintetizálni is tud a növény. Ablak mellé, vagy világos helyre próbálom tenni, hetente locsolom, havonta egyszer-kétszer tápoldatozom.
Remélem, hogy én is tudtam segíteni, bár néha én sem tudom, mit tegyek velük.
Köszi szépen!
Akkor még várunk,mert mindegyiknek csak 2 db 6 cm körüli gyökere van.