Önismeretre jutni (beszélgetés)
Önmagad megváltoztatásával kapcsolatban javaslom, hogy olvasd el nagyon alaposan Lee Pascoe "Tégy úgy, mintha" című könyvét.
A legjobb emberi tulajdonságoknak én a saját, különbejáratú értékrendem szerint az alábbiakat tartom:
- árnyalt gondolkodásra való képesség (nem csak jó meg rossz, fekete meg fehér van!)
- elfogulatlan, semleges gondolkodásra és hozzáállásra való képesség,
- az önreflexióra való képességet,
- azt, amikor valaki képes kihúzni a fejét a s*ggéből, gondolatban jó pár lépést hátra lépni, és szélesebb perspektívából, ha úgy tetszik, egy "előkelő idegen" szemszögéből megnézni saját magát, és a helyzetet, amiben éppen van,
- nincs rászorulva arra, hogy együtt ússzon az árral, ugyanazt gondolja, mint a többség,
- autonóm személyiség.
Inkább önmagad megismerésére építsd az önfejlesztést, hiszen minden ember más személyiség-szerkezet, mások a jó és a kevésbé jó tulajdonságaink.
Nem biztos, hogy egy másik emberben tetsző tulajdonság olyan szinten megvan benned, hogy érdemes küzdened a fejlesztéséért, más viszont igen.
És nincs gyors siker! Munkát kell belefektetni az önmagad megismerésébe és a fejlesztésbe is, sokat! Készen pedig sosem leszel a feladattal, mert változunk, a környezetünk, az emberek is változnak körülöttünk, ami addig nem ismert tulajdonságainkat is felszínre hozhatja.
Az én tapasztalatom az, hogy igyekezni kell minél többféle szituációban megméretkezni, és elemezni, mit hoz ki belőled egy új helyzet. Az utazás például nagyon jó példa erre, amikor kikerülsz a szokott komfortzónádból.
További ajánlott fórumok:
- A Titok, avagy hogy induljunk el az önismeret útján
- Lényeges-e az önismeret egy párkapcsolatban
- Te hogyan kezeled a problémát a párkapcsolatodban, önismeret a párkapcsolatban
- Álmok, célok, önismeret, én utam, te utad, a boldogság nyomában és a többi maszlag
- Ismered Önmagad? - Avagy Önismeret az asztrológia tükrében
- Idézetek önismeretről és emberismeretről