Olvasás (beszélgetés)
Gyári hibásan születtem (dyslexia).Akkor derült ki amikor az első osztályba mentem.
Akkor még nem tudta anyum,hogy ez a gond.Így aztán mindíg olvastatott.
Büntetésként fogtam fel.
Ma hálás vagyok érte.Amit elolvastam el kellett mesélni neki.
Egyszerű ember volt de nagyszerűen megodotta a problémát a sok könyvvel és a rengeteg írással is.
Emlékszem harmadikban volt a tollbamondás a szemben levő oldalon meg a javítás.
Az sokat segített.
Mai napig a kedvencem.A kis herceg:)))))))))))
Ezt a könyvet vagy 15 alkalommal elolvastam,ma màr a Danielle Steel is nagyobb elötér¨be került
Mikor általános iskolába jártam, minden nyáron vidéken nyaraltam anyukám testvérénél. Ott az unokanővéremnek (11 évvel volt idősebb, mint én), nagyon sok könyve volt, és mindig ajánlotta, hogy mit olvassak este lefekvéskor. Rengeteg Jókait, Mikszáthot, Vernét olvastam.
Azóta is szeretek olvasni. A kötelező olvasmányokat én sem szerettem. Talán azért, mert kötelező volt.
Biztos, hogy a pelda ragados, a szulokon is mulik.
Masreszt az olvasastanitasi modszeren. Felesleges karacsonyra tudni az osszes jelet (betut), ki kepes 40fele kicsi-nagy vackot megtanulni, biztonsagosan felismerni?!! Aztan persze, hogy keveri, nem erti, elmegy az egesztol a kedve.
Es a kotelezokon sem artana valtoztatni. Egyaltalan nem ertik meg. Sem az akkori tarsadalmi berendezkedest, sot meg a szavakat, kifejezeseket sem. Ujabb frusztracio. Nem hiszem, hogy napjaink ifjusagi konyveibol nem lehetne olyat talalni, amivel megszerettetjuk az olvasast. Mert ez a cel, nem?
Sziasztok!
Nekem 2 fiam van, 16 és 10 évesek. Mindkettőjüknek sokáig meséltem esténként. Mindketten ugyanazt látták a családban. Mégis a nagyobbik szeretett olvasni (már óvodás korában önállóan megtanult olvasni), soha nem volt gond vele (igaz, szerintem most már kevesebbet olvas, mint kisebb korában!). A kicsi viszont nem szeret olvasni. Nehezen is tanult meg, most már elég jól megy neki, de a legotól, a TV-től nehezen tudom a könyvhöz irányítani. Pedig együtt járunk könyvtárba, minden alkalomra a játék mellett kap könyvet is - ugyanúgy, mint annak idején a nagy. Névnap, születésnap, karácsony: az ajándékok közt egy jó könyv mindig van. A kicsinél még most is odafigyelek, hogy lehetőleg könnyen olvasható, nem túl hosszú könyvet adjak a kezébe. A nagy már elsős korában képes volt terjedelmesebb könyvet olvasni, mint most a 4-es kicsi.
Mások a gyerekek, pedig a család ugyanaz.
Azért nem olvasol mert kötelező a kötelező olvasmány?
Mennyi könyvet olvastál el ami nem kötelező?
Régebben hallottam olyasmit, hogy ha a gyerek látja, hogy a szülő sokat olvas neki kölyvből - mesét, mondókát stb. -, és látja, hogy a szülő is sokat olvasgat, akkor érdekelni fogják a könyvek.
Mi erről a véleményetek?
Nincs gyerekem, de majd ha odajutok, akkor kipróbálom!
Tannéniként én ezt a modern világot "okolom": internet, TV, videó, DVD ... s inkább megnézik filmen, mint elolvassák. Még akkor is, ha nem mindig teljesen egyezik a film a regénnyel.
Vekerdi mondta annakidején, hogy úgy lehetne olvasásra szoktatni a gyerekeket, ha legalább az első 7 évben nem néz TV-t a gyerek. Nem is lenne rossz ötlet, de a legtöbb szülőnek "segítség", ha belöki a TV elé a gyereket és nem nyaggatja őt (a gyerek a szülőt). Ez a szomorú valójában.
De ok lehet a dyslexia is. Nem érti, amit olvas, s inkább megnézi filmen.
De természetes vannak kivételek.