Olivaolaj! De melyik? (tudásbázis)
Extra szűz olíva olajat általában csak azokhoz az ételekhez használok, amelyek főzést nem igényelnek, pl: saláták.
Ízesített olíva olajat, szintén salátákhoz és a fővős ételekbe, amelyet nem kell túlzottan felhevíteni.
Sima olíva olajban szoktam a pirított dolgokat készíteni: húst, gombát, stb.
Én ezt találtam. Ha salátához túl bizarr neked, akkor is számos dologra lehet használni. Én például mindig teszek egy kicsit a kész főtt rizsre, és a tésztára is. Teljesen megbolondítja az ízét. Hideg melegszendvicskrémekhez is nagyon jól lehet használni.
Fontos tisztázni, hogy az oliva olaj nem jó mindenre! Hevítés hatására a benne található Omega 3 zsírsavak rákkeltő anyagokká égnek el! A hidegen sajtolt szűz olajakat, ne használjuk főzésre, helyette inkább a salátákhoz. Természetesen adhajuk a főtt ételekhez is DE csak akkor amikor a kész főttétel lehült kb 50 fokosra!
-Nagyon fontos kiegészítés, hogy csak szűz oliva olajat vásároljunk, ne dőljünk be a "szansa" kifejezésnek, mert ebben az esetben "a centrifugálás során keletkező maradványokból készülő olajat kapunk, melyet oldószerrel, további kémiai olajkinyerési eljárással nyernek ki a megmaradt olívamasszából."
Én csak a classicot használom a Bertollitól. Mondjuk salátára eszembe nem jutna tenni olajat, valahogy nekem nem illik össze, nem szeretem rajta...
De pl. a Classicot használom a rízs pirításához is. Még annyira se ragad össze, mint az étolajtól...
Végülis mindenhez ezt használom, amit sütök-főzök, persze csak ha nem kell nagy mennyiség belőle. Mert hát nem olcsó... :S
Salátához én is az extra szűz olívaolajat használom (imádom az ízét). Viszont főzéshez, sütéshez nem tudom, melyiket kellene, így ahhoz napraforgó olajat használok.
Főzős műsorokban sokszor olívaolajon sütik pl. a húst, de az gondolom, nem az extra szűz.
Van ma már 1001 változat. Van amit főzéshez, van amit sütéshez, van amelyiket salátákhoz ajánlják.
(én az extra szüzet nem szeretem az íze miatt, akármilyen keveset is használok, én mindenen átérzem az ízét)
További ajánlott fórumok:
- Hol, milyen néven és mennyiért lehet venni nem salátára, hanem sütés/főzésre való olívaolajat?
- Ha olívaolaj helyett napraforgóolajjal főzöm 7,5 hónapos fiam ételeit, okozhat valami problémát?
- Mihez használsz olívaolajat (főzés, szépítkezés, egyéb)?
- Az arc hidratálását ricinus- vagy olívaolajjal próbáljam meg bekenni este lefekvés előtt?
- Használ valaki olívaolajat arcápolásra? Nem lesz tőle nagyon zsíros a bőr?
- Hol tudnék olívaolajat venni?