Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Olivaolaj! De melyik? fórum

Olivaolaj! De melyik? (tudásbázis)


14. cel
2012. febr. 22. 11:56

Extra szűz olíva olajat általában csak azokhoz az ételekhez használok, amelyek főzést nem igényelnek, pl: saláták.


Ízesített olíva olajat, szintén salátákhoz és a fővős ételekbe, amelyet nem kell túlzottan felhevíteni.


Sima olíva olajban szoktam a pirított dolgokat készíteni: húst, gombát, stb.

2012. febr. 22. 07:41
csak szuz olivaolajat hasznalj,es heviteni is az a legjobb.
12. doxikri (válaszként erre: 11. - Beathryche)
2009. szept. 30. 14:50
Annyi biztos, hogy nem úgy kell használni, mint a napraforgó étolajat. De túlhevíteni egyiket sem szabad!!!!
2009. szept. 30. 14:46

Én ezt találtam. Ha salátához túl bizarr neked, akkor is számos dologra lehet használni. Én például mindig teszek egy kicsit a kész főtt rizsre, és a tésztára is. Teljesen megbolondítja az ízét. Hideg melegszendvicskrémekhez is nagyon jól lehet használni.



Fontos tisztázni, hogy az oliva olaj nem jó mindenre! Hevítés hatására a benne található Omega 3 zsírsavak rákkeltő anyagokká égnek el! A hidegen sajtolt szűz olajakat, ne használjuk főzésre, helyette inkább a salátákhoz. Természetesen adhajuk a főtt ételekhez is DE csak akkor amikor a kész főttétel lehült kb 50 fokosra!


-Nagyon fontos kiegészítés, hogy csak szűz oliva olajat vásároljunk, ne dőljünk be a "szansa" kifejezésnek, mert ebben az esetben "a centrifugálás során keletkező maradványokból készülő olajat kapunk, melyet oldószerrel, további kémiai olajkinyerési eljárással nyernek ki a megmaradt olívamasszából."

2009. szept. 30. 14:14

Én csak a classicot használom a Bertollitól. Mondjuk salátára eszembe nem jutna tenni olajat, valahogy nekem nem illik össze, nem szeretem rajta...

De pl. a Classicot használom a rízs pirításához is. Még annyira se ragad össze, mint az étolajtól...

Végülis mindenhez ezt használom, amit sütök-főzök, persze csak ha nem kell nagy mennyiség belőle. Mert hát nem olcsó... :S

2009. szept. 30. 13:44
Az extra szűz is jó a sütéshez, mert a zsírsavösszetétele jobban ellenáll a magas hőmérsékletnek. Viszont az íze sokkal erőteljesebb, miután az az első sajtolásból van. A sima, Classico nem olyan erőteljes ízű.
8. Anka71 (válaszként erre: 6. - Ogree)
2009. szept. 30. 13:19
Igen, az extra szűz inkább salátára való. Mivel hőkezelés hatására pont az értékes anyagok válnának köddé.
7. Panka78 (válaszként erre: 6. - Ogree)
2009. szept. 30. 13:03

[link]


itt mindent megtalálsz:D

6. ogree (válaszként erre: 5. - Anka71)
2009. szept. 30. 12:58
én nem főztem még olivával,de most akarok áttérni rá.Ha jól vettem ki a szavaitokból az extra szűz inkább salátákra való? a sima olivaolaj meg a főzéshez sütéshez.Délután utána járok a boltokban.
2009. szept. 30. 12:46

Salátához én is az extra szűz olívaolajat használom (imádom az ízét). Viszont főzéshez, sütéshez nem tudom, melyiket kellene, így ahhoz napraforgó olajat használok.

Főzős műsorokban sokszor olívaolajon sütik pl. a húst, de az gondolom, nem az extra szűz.

4. ogree (válaszként erre: 3. - Ekka)
2009. szept. 30. 12:44
ezt nem is tudtam hogy sok változata van.meg is fogom nézni.köszi
3. Ekka
2009. szept. 30. 12:38

Van ma már 1001 változat. Van amit főzéshez, van amit sütéshez, van amelyiket salátákhoz ajánlják.


(én az extra szüzet nem szeretem az íze miatt, akármilyen keveset is használok, én mindenen átérzem az ízét)

2009. szept. 30. 12:34
Aki használ olivaolajat,az melyiket ajánlaná főzni,az extra szüzet vagy a simát?melyik az egészségesebb?
2009. szept. 30. 12:33
Olivaolaj!de melyik?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook