Nettóban mekkora bértől tekinted a fizetést te versenyképesnek? (tudásbázis kérdés)
Versenyképesnek én ma ebben az országban a 200 ezer és a fölötti bért gondolnám. Mondom én ezt a nettó 84 ezremmel, amiből szinte semmire sem telik.
Igazság szerint azonban ezekhez az árakhoz a fél milla köröli bérek lennének a reálisak. Átlagban gondolkodom.
Munkakörtől függ...nem nagyon értem a kérdést.
Az, hogy mi a versenyképes fizetés itthon nem attól függ, hogy én a saját életszínvonalamhoz, vagy munkámhoz képest mit lövök be annak-ez nem egéyni döntés.
húha, na, ne álljunk neki értelmezni, ok? mert alulmaradnál a játszmában....
Az, hogy a többiek arra válaszoltak,amire gondoltál, az egy dolog. Az, hogy a kérdés mást jelent, az egy másik dolog.
Az a helyzet, hogy benne van a kérdésben, hogy: mekkora bértől tekinted a fizetést "te" versenyképesnek.
Tehát én úgy gondolom, hogy a kérdező a mi véleményünkre kíváncsi.
Az a szép ebben hogy jól hangzik, de elég homályos ahhoz, hogy mindenki azt ért alatta amit akar. Nyilván más a versenyképes a munkáltatónak, és más a dolgozónak. A munkaadó valószínűleg az átlagos fizetést érti alatta, máskülönben azt írná hogy "magas fizetést" ígér.
Egyébként meg Grétsy László forog a sírjában, pedig még meg sem halt a szerencsétlen.
Csak lehet aki minimálbéren van annak már a 150 ezer is versenyképes,viszont aki ennyit keres annak kevés a fizu,és lehet 300ezer számára a versenyképes fizetés.
Szal lehet értetlennek hinni,számomra a versenyképes fizetés 2 főnek,2 gyerekkel 500ezer,abból kényelmesen meglehet élni.
Én a számlákkal versenyzek, a havi nettó 74 ezremmel, huszonöt éve közalkalmazott egészségügyis,
a családival és gyerektartással együtt 150 e. Ebből élünk hárman a két fiammal. Ennél sokkal rosszabb helyzetben vannak emberek, de ebből is nagyon nehéz kijönni.
Miért engem kérdezel?
Menj el egy könyvtárba vagy hívd fel az Akadémiát vagy beszélj egy közgazdásszal.
HA ennyire részletesen érdekel a téma, akkor aktíváld magad és nézz utána.
A versenyképes fizetés nem egyenlő azzal, hogy ki mennyiből tud megélni.
Erre utaltam a hozzászólással.
Jó, de mit jelent az "hogy versenyre tud kelni"?
Megközelíti, eléri, meghaladja az átlagost?
Ha megközelíti (mondjuk alulról) mennyire közelíti meg? 70, 80 90 %-a?
Versenyképes, ha versenyre tud kelni a legjobb fizetésekkel adott kategóriában.
Pl. egy középvezetőnél 500e ft feletti, egy eladónál 120e Ft feletti, stb. Persze én most pestre értem, hiszen adott pozicióban más a versenyképes fizetés pl. Békés megyében vagy Sopron környékén.
Tehát mindig adott helyhez is kell viszonyítani a pozíción, tapasztalaton, végzettségen belül.
már megint keveredik a minimálbér és a versenyképes fizu fogalma...
minimálbér: egyértelmű
megélhetéshez szükséges fizetés: szakmától független, hiszen mindenkinek ugyanannyiba kerül a kenyér, de pl. függ az egyén terheitől (kölcsön, hitel, rezsi nagysága)
versenyképes fizetés: szakmától és földrajzi helytől függ, és azt jelenti, hogy a többi, hasonló munkakörű ember fizujával felveszi a versenyt, viszont megélhetéstől független
egyébként nem az emberek hibája, h keverik, ha belenéztek egy álláshirdetésbe, szinte mindben ott villog a vonzóan hangzó "versenyképes fizetés" kifejezés, ami viszont az ő olvasatukban annak a - nem mindig reaálizálódó - ígéretnek a lefordítása, hogy "gyere ide, oszt' kapsz sok pénzt"
Erre nem lehet válaszolni konkrétan.
Országon belül is nagy eltérések vannak kinek mennyi az annyi.
Én például a politikusok fizetését tartom versenyképesnek,mert abból bárki bárhol szépen megtudna élni és még félre tenni is tudna.
Na de,minimálbéres világban élünk...ez van...mi ezzel versenyzünk:)
További ajánlott fórumok:
- Mire van szükséged, akár a mai napot tekinted, akár az egész életet...
- Mikor utalják a plusz fizetést a közmunkásoknak?
- Van-e felelőssége kasszahiányra a betanulási idő alatt lévőnek, ha nem kap fizetést?
- Te mekkora összegtől számolod a versenyképes fizetést?
- Mit mondjak felsőfokú nyelvvizsgán az EU szerepéről a világpolitikában és az EU versenyképességéről a világgazdaságban?
- Amennyiben nettó órabérben számol a munkáltató, utána nettóban kapja meg a munkavállaló a havi fizetést?