Németország SOS (beszélgetés)
Lassan 3 éve kint élek, leírom h En hogy intéztem el a munkavállalásimat
1.Addig szoba sem állnak veled, amíg nincs 3 hónap bejelentett lakhelyed a helyi polg. mesteri hivatalban intéztem es megkérdeztek h mióta vok itt, kapásból 3 hónappal ezelőtti dátumot mondtam- lehet szerencsém volt:)
2. Ezzel az igazolással bementem a munkaugybe es ott adtak a másik papírt, amit a munkáltatóval kitöltetni
3.Ha kitöltetted visszavinni, majd par hét es kapod az 1 eves engedélyt, amivel egyből munkába állhatsz
4. ha kibírod 1 helyen 1 évig automatikusan megkapod a szabad munkavallalast = onnantól akar hetente cserélgetheted az allasaidat
En eloszor gyorsétterembe mentem, mert oda mindig kell ember. Ja es ott is megkapod kb.1000-1200 nettót, csak hat a munka kemény de kibirhato. Az allampolgarsagrol En is 5 evet hallottam. Tudom h nem pontosan a témához kapcsolódót írtam, de remélem tudtam azért segíteni.
Drukkolok Nektek... :o)
Szerintem tényleg a követségen a legegyszerűbb érdeklődni...
Mármint munkavállalási vagy munka?
Feketén elég veszélyes... Munkavállalásit meg csak akkor adnak, ha van konkrét munkaajánlatod.
Azt viszont nem könnyű szerezni munkavállalási nélkül... Ördögi kör...
Ha sikerül, tényleg sokkal jobban jártok az állampolgársággal...
Sajna, az nem könnyű...
Illetve, ha van munkavállalásid, akkor nem vészes, de anélkül...
Tulképp megértem... :o)
Mikor terveztek költözni?
És mit szeretnél itt csinálni?
Tudtok németül rendesen?
Annyit mindenképp megér szerintem... :o)
Esetleg majd meséld el az eredményt.
Hol voltál kint? És miért? És most hova akartok költözni... Bocs, ha túl kíváncsi vagyok. ;o)
Amúgy jó itt, de baromi nehéz volt az elején és még most sem mindig könnyű... :o)
Mármint a származás szerintire gondolsz, hogy más?
Amúgy simán lehet, hogy más vonatkozik... Nem egyformák általában a szabályok.
Pl nekünk kell munkavállalási, de sok más országból jött embernek nem... Ugyanakkor nekünk nem kell tartózkodási engedély, nekik igen...
A három év itt élést épp egy palesztin leányzótól tudom. Tehát az tuti nem EUs. ;o)
Én nem tudok róla, hogy eltörölték volna a származás miatti állampolgárságot.
Nekem van itt olyan ismerősöm, akinek emiatt van német útlevele... Igaz, cseh, de mivel az is EU, így gondolom, ugyanaz vonatkozik rá.
Amúgy meg 3 évet kell itt élni és vizsgát tenni legjobb tudomásom szerint. Bár általában az EU-sok nem akarnak feltétlen állampolgárok lenni, így nem tudom pontosan, hogy ez ránk is vonatkozik-e...
További ajánlott fórumok:
- Magyarok Németországban
- Kismamaként Németországban:-)
- Ha Németországban születik a gyermekem megkapja a német állampolgárságot?
- Hogyan tudnék Németországban dolgozni? Mi kell hozzá?
- Akkor most mit nem szabad venni, vagy enni? A németországi hisztéria miatt?
- Sziasztok! Ti nem féltek/tartotok a németországi járványtól? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?