Nem mindig a jó diéta a nyerő? Fura fogyival fogytam le (beszélgetés)
Igen, én is ezt vettem észre: ha diétázol,
- vagy a kaja mennyiségét csökkented - ez nekem mindig túl kevés volt, pl. a múltkori estebédre megevett túrógombóccal, édesítős tejföllel, vajjal pirított zsemlemorzsával már túl is léptem a napi (!) ideális zsírbevitelt
- vagy ehetek ugyan nagyobb mennyiséget, de kalóriaszegény ételekből - ezeket nem igazán szerettem.
Tehát hol ezzel, hol azzal próbálkoztam, a vége mindig bukás lett. Így normális mennyiséget ehetek, becsúszhat akármilyen kaja, és így tartani tudom. Márpedig az a fogyi fogyaszt, amit be tudunk tartani...
Sőt, a kalcium-tablettából is.
Most pezsgőt iszom, amióta durván bújik a bölcsességem, azóta nem olyan fájdalmas.
most ez nem tejkampány ám, de nem olyan egyoldalú a világ, ahogy beállítod azért, mert neked bevált!
Ami tök jó, akkor folytasd te ezt tovább.
De talán ezt már mondtam. :)
Egyikért sem vagyok oda, veszek akkor majd zabot, és megpróbálom. De köszi, kedves vagy!
Fog: Nem tudom, az öcsém fogyasztott és fogyaszt most is, mégse volt soha egy rossz foga sem.
De nyilván nem ő az egyetlen példa. Én meg nem eszem mondjuk 7-8 éve, mégis volt rossz fogam. (Biztos, mert első 14-ben ettem :) )
Örülök, hogy te csak a szuvas fog problémáját ismered, nekem az egyiket egy ciszta halasztotta el. Sokszor ciszta miatt ki kell venni egy fogat, pótlások kellenek. Vagy ha nem is veszik ki, akkor arra korona, mert elszürkül elhalás miatt, és több orvos ezt csinálja fehérítés helyett, mert azt úgyis ismételgetni kell :S :/
szuvasodás: genetika, nyál összetétele (savasság), étkezési, tisztítás...nem a tej. Vagy nem kizárólag és nagy részben :)
Na igen, én is csak az utóbbi 10 évben fogyasztok tejet. Persze szinte csak a kávémba, de így is napi 3-4 dl megy, azelőtt 35 évig meg semmi. Amikor a fiam kb. 1 év körül volt évente úgy 2 liter tej fogyott el max. Most 1 héten elfogy 3-4 liter.
Valamelyik nap veszek kókusztejet és kipróbálom a kávémba, ja meg a főző tejszínt is. Bár egyre inkább gondolkodok a kávé ivás abba hagyásán...
Ha ez sikerülne, akkor a tejtermék fogyasztásom a nullára csökkenne szinte, amit az endokrinológus is ajánlott.
Ja, az én fogaim is rendben vannak. Jó, a kávé miatt és a pm. miatt megváltozott működésem miatt jobban fogkövesedek, de egyébként 1 pótolt fogam van hátul és talán 3 tömött, és persze szép egyenletes és fehér fogaim vannak.
És most megnéztem:D Nekem nem fekete a műfogam felett az ínyem:D
Én házilag csinálom a kókusztejet, 400-500ft egy csomag kókusz és lesz belőle majdnem 4 liter tuti, de a mandulatej is ilyesmi arányban van, drágább a mandula de szintén nagyon "szapora", sőt, így szétturmixolva az egészet ugye, jobban felszívódik belőle minden, mert kisebb darabkák=nagyobb felület, amiből több tápanyag jut felszívódásra.
A mandulatej receptet megtalálod a hoxa receptek között is.
De hova tesszük, hogy én 14 éves koromig nem ittam tejet és nem ettem tejtermékeket, és szépek a fogaim? Én élő példa vagyok arra, hogy mikor még nem is volt "divat", hanem muszájból nem ehettem, egyáltalán nem ment a fogaim rovására. Ellenben sok olyan nőt látok, akiknek már huszonéves koruk elején is az első fogaik teljesen kirohadva, jobb esetben csúnya korona az egész, aminek fekete szélei vannak, mert csúszik is le nekik. Szerintem EZ a nem normális. A fogaink életünk végéig kellene, hogy tartsanak.
Amikor gyerek voltam, én vittem magammal a mohai ágnes ásványvizet és ha tízóraira tej, kakaó vagy tejföl volt, én az ásványvizet ittam (meg egyébként is). Most meg sem tudnám mondani, hogy abban van-e kálcium:D De tök mindegy, mert azt tudom, hogy tej nélkül is van szép fogsor, aki emiatt fél, annak azt tanácsolom saját tapasztalatom alapján, hogy felesleges.
Viszont jól kell enni azért, szóval kell a sok zöldség, és no cukor, no szemétkaják stb. Ezt gondolom, nem is kell mondanom!
Ja, és a kommentek közötti "how to get milk"...
:(
Ez a kifogás a kálciumról, áh...
A legtöbb növényi tejben(talán mindben?) van hozzáadott kálcium. Pl az alpro kókusztejben is van ugyanannyi mint a tehéntejben
Aztán a zöld leveles zöldségekben, olajos magokban is van rengeteg, de még a hüvelyesekben is. Egyszóval rengeteg módon be lehet vinni.
Az olajos ringliben és a koktélrákban pedig 10dekánként 160mg is van. Bár ezeket már nem fogyasztom, de aki igen, az jó ha tudja, hogy a ringli (vagy az ajóka, vagy még a szardínia is) jól felszívódó kálciumot tartalmaz, plusz omega3-at is, többet is mint a lazac. De ismétlem, növényi forrásokból is szuperül el lehet érni a szükséges mennyiséget.
Én kipróbálnám a kókusztejet és a mandulatejet is, hogy lásd, melyik ízlik jobban. A gyerekeim a kókuszt preferálják de pl a picúrnak kiskorában semmilyen tejet nem adhattam, mert a rendes tejre rögtön kiütéses lett és hasmenéses, más növényi tej meg szóba sem jöhetett mert a kókusz és a mandula olajos magok és ezeket 2-3 éves kor előtt nem szabad bevezetni. Szóját meg még annyira sem. Szóval csak most, 4 évesen szokott néha kókusztejet inni. Ő pl tápszert sem kapott mert egy doboz után kiderült, hogy rosszul van tőle ugye, meg nem is nagyon ízlett, hát nem erőltettük, de nem voltam annyira kétségbeesve, hogy szójatejjel tukmáljam, szóval kicsit hamarabb elkezdett gyümölcsöt enni, és zöldséglevest rizspéppel, ennyi, a tej kimaradt:)
A szójatejet nem ajánlom, a többit kipróbálnám a helyedben. Ha az emberek tudnák, hogy milyen gyógyszereket kapnak a tejért tartott tehenek (ami megy egyenesen a tejbe tehát te is iszod ezeket az anyagokat), nem csodálkoznának azon, hogy ma a fiúknak cicijük nő, a tejfogyasztó országoban olyan gyakori a pm betegség mintha vírus lenne, a nők petefészke defektes, rengeteg a pcos, a pattanásos ember, az autoimmun betegségek.
Ha az a tej lenne, amit nagyanyáink fejtek, a réten legelésző tehénből, aki soha nem kapott antibiot, tejserkentőt, hormonokat, gyulladáscsökkentőket, akkor nem biztos, hogy okozna ilyet, csakhogy ez nagyon nagyon ritka. Ma még a kistermelők is injekcióztatják a teheneket. Ezek mind mind a fogyasztóknak a szervezetében landolnak és bolygatják meg a hormonális egyensúlyt.
Az egyik nagymamámnak is volt több tehene, mégsem tejben fürödtek, alig ittak ők tejet, mert amit lefejt (és csak akkor, mikor a tehén szoptatott, és de nem szoptatott mindig), az olyan kevéske volt, hogy vitte is a piacra eladni. Ami maradt, az egy nagycsaládnak minimális mennyiség volt, belesütötte egy pitébe vagy ilyenek.
Kipróbálom:D
És napközben azért ihatok tejeskávét? Csak reggel nem?
További ajánlott fórumok:
- 7 méretet fogytam egy év alatt!
- Így fogytam 12 kg-t
- "Sütivel" fogytam közel 10 kilót :)
- 18 éves lány vagyok 68 kilóról fogytam 60-ra, el szeretném érni az 52 kg-t lehetőleg 2 hét alatt, ajánlotok valamilyen tablettát?
- Tíz kilót fogytam az Update-tel!
- 12 napja csökkentettem az étel adagjaimat és fogytam 3...