Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel (beszélgetés)
Üdv Mindenkinek!
3 hete kezdtük el a paleo diétát a párommal. Az első héten nagyon nehezen szokta meg a gyomrom az ételeket, folyton hasmenésem volt. Aztán probiotikumot szedtem és még a kávéról is lemondtam. Így a nap elején hívott csak a természet 1-2x. Most viszont ismét előjött a baj, olyan, mintha minden átfolyna rajtam (elnézést a részletezésért). Elmúlik ez egy idő után? Vagy mit tehetnék ellene? Nagyon tetszik a diéta, és jól is esik egészséges ételek készíteni égy fogyasztani, de félek, hogy a káromra lesz. Orvoshoz még nem fordultam, mert nem akarok gyógyszereket szedni, amik lehet nem is használnak, és tartok attól, hogy lehordanak a diéta miatt. Volt másnak is hasonló tapasztalata? A válaszokat előre is köszönöm!
13 év vegetarianizmus után lassanként tértem át a paleora. Eleinte nem is tudtam, hogy paleozom, csak ösztönből hagytam el élelmi anyagokat, cukrot, kenyeret, krumplit, tejet meg nem ittam szinte soha. A vega életmódnak én az abszolút vesztese lettem, egy jó kis szívkoszorúér elzáródással, amit annak a számlájára írok. Nem véletlen, hogy Indiában magas a szív és érrendszeri betegségek aránya. Magyarországon a vegetarianizmusnak nincs igazi kultúrája, nagyon nehéz összeválogatni a megfelelő és minőségi tápanyagokat. A sok tésztafélétől, lisztes ételektől pedig el is híztam és állandó éhség gyötört. Egyszóval a paleo megváltás volt számomra. Mint egy növény, amit újra megöntöznek és éri a napfény is. A fogyásról már nem is beszélve, 30 kg mínusz, bár ez nálam nem volt esztétikai kérdés, mert a magasságom elnyelte a pluszokat. Nem eszem húst hússal, de nagyon sok zsiradékot eszem végre, sok zöldség és gyümölcs is van a palettán. Megértettem a paleozás lényegét, miután átrágtam magam rengeteg könyvön. Még egy nagyon fontos amit meg szeretnék osztani. Ennyire változatosan még soha nem étkeztem. A szűk családban már mindenki paleozik, a fiam azóta nem éhes és elmúltak a pattanásai is. A lényeg, hogy önként kezdték el.
Vega életmódra egyébként az enyhe húsundorom miatt tértem át, nem volt sem vallási sem egyéb ok a háttérben. A szagát nem bírom bizonyos húsoknak, ezért már gyerekkoromba sem nagyon ettem meg a húsokat. A paleoba a halak és a tengeri herkentyűk bejönnek, illetve a marha és a vadhúsok elmennek nálam.
Elolvastam.
Első: máris fennatrással indultak, ugyanis amerikai kutatóra hivatkoznak, az a forrás pedig ellenőrízhetetlen.
Másodszor: Ma már sehol nem létezik monokultúrás termesztés, ami a talajt kimerítené. Az egyetemen a kezdő mezőgazdászok azzal kezdik a szakmai tárgyakat, hogy megtanulják mi mi után nem vethető. Pl a pillangós virágúak (bab, lencse, lóhere, stb) nitrogénfeldúsulást okoznak a talajban, így utánuk kell a nagy nitrogénigényű fajokat vetni, mert akkor nem merítik ki a talajt.
Amúgy is a "fenntarthatóság elvében" tanítanak, nem a kizsigerelés elvében!
Három: Nem tudom, hogy amerikában pontosan hogy mennek a dolgok, de azt igen, hogy GMO-növényeket esznek, vagyis Genetikailag Manipulált (Organizációkat) növényeket. Itthon ez tilos szerencsére. Szerencsére nem vizsgáltunk még ilyennövényt, és megenni sem szivesen ennék olyasmit, amibe növény létére állati géndarabkákat ültetnek be.
Szóval szerintem a baj nem a talaj kizsigerelésében van, és nem a hozamnövelsen. Hanem a GMO-n. Esetleg ezen érdemes elgondolkodni.
Ahhoz, hogy el tudjam magyarázni az elemek beépülését egy növényi sejtbe, ahhoz legalább egy tanórát kellene nektek megtartanom, szóval arra nem vállalkozom.
Az azonban biztos, hogy ha egy elemet túl magas szintre emelünk, és úgy próbáljuk meg táplálni a növényt, a növényen megjelennek a tünetei. Jellegzetes testi elváltozással (torzulás és elszíneződés) reagálnak az elemek hiányára, vagy többeltére, a terméshozás pedig mindkét esetben elmarad. Szóval nem lhet egy növénybe semilyen elemből egy csomót belepakolni.
Egyedül a nitrogénnel udunk egy növényt felpumpálni, de azon egyértelműen látszani fog. Mivel a nitrogén alapvetően a vegetatív (vagyis zöld növényi tömeg) fejlődéséért felelős, így vagy nem kerül termő fázisba, vagy romlákonnnyá válik a termés, de annyira, hogy szüret után 1-2 héttel elrohad, nemhogy tárolni, szállítani és eladni lehessen. A nitrogéntől nagy, vizes sejtek keletkeznek a növényen, laza szövetállomány alakul ki, az pedig rohad.
Na így is nagyon sokat írtam, remélem érthetően.
Attól még, hogy ez a cikk egy orvosi oldalon szerepel, számomra nem biztos, hogy hiteles.
:DDD
De van ám!
Nemrégen felújították a liftet (5 napig) és mi inkább gyalogoltunk és nem mentünk át a tetőn:))
Egy kis mozgás, jó szívnek is! :DDD
:))
Ellátom őket minden földi jóval!
Nap, víz, föld van nekik bőven!
Remélem nem fóbiásak, mert a 11-en nődögélnek. :))
Az erkély az elég stresszes dolog a növényeknek. Már alapból a cserépben élés is az nekik. :)
Csak óvatosan stresszeld őket, mert hamar károsodnak szegények. :)
A szárított pirospaprikára gondoltam, lehet nem volt egyértelmű.
:)) Ezután én is szagolgatok! :))
Bár nem vagyok szaGértő, de majd belejövök! :D
A stresszelős hsz-edet elmentettem , hátha egyszer majd még lesz üvegházam...
Most csak erkély van, de koktél paradicsom és paprika is terem ám itt! :))
Ez a növénystresszelés egy teljesen új dolog. Nem olyan rég jöttek rá, hogy mitől van a vitamin egy növényben, és miért kevesebb a fóliásban. :)
Igazából fele-fele spanyol, illetve marokkói kb. Behajózzák marokkóból spanyolba, és a csomagoláson már az jelenik meg, hogy spanyol termék. Nem állítanám, hogy veszélyes az egészségre, pánikot nem akarok feleslegesen kelteni. Szóval ha az ember időnként ilyesmit eszik, nem fog meghalni. De van hazai paprika is még ilyenkor, a dél-alföldön hatalmas üvegházaink vannak, és nagyon finom paprikát-paradicsomot csinálnak ott. Sőt amelyikekben én jártam, ott nagyon elkötelezett vezetők vannak, és nagyon komolyan veszik a termnelést, jó minőséget állítanak elő.
Az egyik nagyobb üvegház vezetőjének az elmondásából tudom, hogy a teszkónak is szállítanak. Szóval azért ott is lehet jót kapni. Az illata árulja el leghamarabb a zöldséget, hogy magyar. Sokszor néznek rám furán, amiért szagolgatom a zöldségosztályon a dolgokat. :D Ilyenkor szoktam mondani, ha látom valakin az érdeklődést, hogy "olyan az íze is, amilyen az illata". Rögtön mindenkinek szagolhatnékja támad. :D
:)
Nekem teljesen új dolog amit leírtál és nagyon tetszik! -ez a növény stresszelés :)
Az viszont, amit a Spanyol származási helyről írtál, már kevésbé. :(
Én pirospaprikát vettem ilyet.
Lehet ez is inkább marokkói? A színe szép, az íze jó, na de akkor mit is vehettem... :(
Magyart nem is találtam...
Jó régen tetted fel a kérdést. Bocsánat, de nem voltam gépközelben.
A növények mikro- és makroelemekkel táplálkoznak, a vitaminokat pedig előállítják a fotoszintézis, és a saját anyagcseréjük útján. Valójában az, hogy az tápanyag, amit elfogyasztanak a talajból származi e, vagy laboratóriumból, mindegy. Más kérdés, hogy a talajból táplálkozó növények talán kicsival zamatosabbak, de én jártam hidrokultúrás paradicsomültetvényban (üvegházban, itthon) nem egyben, és a saját magam által ott leszedett paradicsom nagyon ízletes volt (paprika szintén).
Tehát. Vitamint a növények az őket ért stressz hatására nagyobb métékben állítanak elő, mint teljesen stresszemntes környezetben. A növényeket valójában stressz így érheti: erős szél, homokverés, hirtelen hőmérséklet emelkedés, csökkenés, ilyesmi. Ezért van az, hogy az üvegházi zöldségek kevesebbet tartalmaznak. Ma már azt azonban tudják a tudósok, és itthon nem egy helyen az üvegházi növényeket is stresszelik bizonyos mértékig. Pl. kiszellőztetnek egy hűvösebb napon.
Én azt tudom javasolni, ha jó zöldséget és gyümölcsöt akartok enni, részesítsétek előnyben a hazait. Nálunk ezt komolyan veszik, nagyon szigorúak a szabályok, és jók a személyes tapasztalataim is. Amit semmiképp ne vegyetek: marokkói terméket, és spanyolt! Spanyolország marokkóval termeltet, amin később az szerepel, hogy származás: spanyolország. Marokkóban viszont nincsenek uniós szabályok a vegyszerekre, és sajnos sokszor olyan vegyszereket használnak, amiről jobb nem is tudni, nem hogy megenni!
További ajánlott fórumok:
- Miért támadják azokat a szülőket, akik vegetáriánus módon étkeztetik a gyermekeiket?
- Lehetek így valaha is vegetáriánus?
- Tenyleg divat lett a vegetarianizmus? Te miert lettel vegetarianus?
- Mi a véleményed azokról a vegetáriánusokról, akik leállatkínzózzák a húst evőket?
- Van itt olyan, aki cukorbetegségből vagy más betegségből gyógyult meg a paleolit étrenddel vagy olyan, akinél nem vált be?
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?