Munkaadó és a terhes kismama (tudásbázis)
Ez egy más kérdés!
A szerződése alapján viszont nem tehetik ki és nem kell felmondania.
GYED lehet, hogy nem fog neki járni, mert nincs meg az elegendő munkaviszony, de GYES igen. Azt hiszem ez alanyi jogon jár, és a családi is.
Ok..de a munkáltatónak az miért jó hogy oda megy valaki dolgozni,gyorsan terhes lesz,ki nem rúghatja,fizetnie kell utána és neki,meg esetleg plusz embert felvenni a helyére?
Gondolkodni kell..
Ez a lány is nagyon fiatal lehet még na...valószínű életében ennyit dolgozott és slussz,majd jönnek sorba a gyerekek és ennyi.
Nem is értem mit várt a munkaadótól.
Nem rúghatja ki, mert a szerződése határozott idejű és tudja, hogy terhes:
Az is előfordulhat, hogy a munkáltató megtudja, hogy a munkavállaló gyermeket vár. Ebben az esetben tehát a munkavállaló a munkáltató munkaviszonyt meg nem hosszabbító döntését bíróságon (és az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt) megtámadhatja arra hivatkozva, hogy az egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi CXXV.tv-ben nevesített valamely védett tulajdonságával összefüggésben (női nem, egészségi állapot, anyaság, stb.) érte hátrány. Ebben az esetben a munkáltató köteles bizonyítás útján cáfolni az ok-okozati összefüggést és bebizonyítani, hogy az eltérő bánásmódot a munka természete, jellege okozta (pl: véget ért az idénymunka). Amennyiben sikeresen hivatkozunk a bíróság előtt az egyenlő bánásmód követelményére, jogorvoslatként kártérítést (sérelemdíjat) kérhetünk, mivel az egyenlő bánásmód követelményének a megsértése minden esetben sérti az emberi méltóságot, azaz személyiségi jogi igényünk lehet. Az sem rossz ötlet, ha a jogsértővel egyezséget kötünk és megállapodunk abban, hogy foglalkoztatni fog minket. A bíróság azonban a munkáltatót nem kötelezheti arra, hogy foglalkoztasson bennünket.
Simán kirughatják a kismamát..főleg pályakezdőként,na meg 11hónapja van ott,amiből már 7hónapja terhes..nem bántásból,de 1évet ki kellett volna húznia,akkor talán nem lenne ennyire bonyolult a helyzet.
Apuka segíthetne kicsit anyagilag,mert ha ellátatlan marad a kismama a tb-t is fizetheti maga utan és a semmiből nehéz lesz.
Ha határozott idejű a szerződése a lányodnak, akkor tudomásom szerint, ha elküldik, akkor is jár neki a szerződés lejáratáig a munkabére, de ha a lányod mondja fel, akkor úgy tudom, hogy neki kell valami büntetést fizetnie.
Nézzetek ennek is utána!
Nem is értem, hogy mi kellene felmondania!?
Én nem mondanék fel. A szerződött napig táppénz, utána nem tudom, mert ugye élő szerződéssel, és két év munkaviszony után jár a GYED, amúgy alanyi jogon csak a GYES.
Egyébként két élű penge a gyerek szajkózás. Ha ti kapnátok ellátást így, úgymond a semmire (nincs meg a munkaviszony, és határozott idejű), akkor olyanok is kapnák, aki rohadtul nem dolgoztak egész életükben, csak azon, hogy teherbe essenek, és szüljenek....muszáj keretek közé szorítani a támogatásokat.
Határozott idejű a szerződése?
Akkor várja meg a munkáltató, amíg lejár. Nehogy felmondjon! Ne menjen fizetés nélkülire se!
Táppénzre elmehet, de a munkáltató nem rúghatja ki közben, mert akkor kiderülne, hogy azért rúgja ki, mert terhes, hiszen tudnak róla, hogy az, akkor meg fel lehet jelenteni őket!
Huhh, így más a helyzet.
Mindenképp bemennék a munkaügyibe érdeklődni, vagy valahová, akik ezzel foglalkoznak, hogy ilyenkor mi a teendő.
Az a baj, hogy GYED et sem fog kapni, mert nincs meg a két év munkaviszonya.
Ne hagyjátok magatokat. Nem a munkáltató dönt a táppénztől hanem az orvos. Fel ne mondjon a lányod semmi esetre sem, és tetesse át magát fizetetlen szabadságra sem.
Ha a munkaszerződés határozatlan munkaidőre szól, akkor szépen kiírja az orvos, és táppénz. Még egy hónapot kell kibekkelni, aztán lehet kérni a Gyed-et azt hiszem.
Azért akarják sarokba szorítani, mert ezt nem tehetik meg vele. Ők nem dönthetnek e felett, ezért megpróbálják manipulálni.
Nem biztos, hogy jól tudom, de egy hónap táppénz ami belefér az április 10-be, utána meg a szülés előtt jár 1 hónap szülési szabadság lehet már nem így hívják, szülés után meg ott a gyed vagy gyád vagy mi.
Régen legalábbis így volt.
Mindenképp járj utána, pénz nélkül nem maradhat és biztos nem is marad a lányod.
Jó egészséget nekik:)
További ajánlott fórumok:
- Ha Gyesen/Gyeden lévő kismama terhes lesz, és a Gyes vagy Gyed ideje alatt szül, milyen járulékokban részesül az utolsó szülést követően?
- Igaz-e vagy tévhit, hogy ha a kismama sokat simogatja a terhesség alatt a hasát, az koraszülést okozhat?
- Aktív kismamák - fitness terhesen is
- Igaz, hogy ha terhesség alatt a kismamának a pociját éri valami (pici ütés, nyomás, bármi...) az tényleg meglátszik majd a babán?
- Ki hogyan viselte a terhességet? A végefelé vagyok, 26 hetes kismama vagyok és nehezen telnek már a napok, más is így volt vele?
- 4 hetes terhes vagyok, ilyenkor van-e értelme megemeltetni a munkaadómmal az utánam fizetett összeget, hogy több legyen a gyes összege?