Mulligatawny (zöldségkrémleves) recept
A Mulligatawny (zöldségkrémleves) hozzávalói:50 g vaj
1 fej vöröshagyma
125 g sárgarépa
125 g karórépa
1 kis fej alma
50 g bacon szalonna
25 g finomliszt
1 ek currypaszta vagy currypor
1 ek paradicsompüré
2 ek mangó-chutney
1,4 l marhahúsleves alaplé
1 tk vegeta
1 csipetnyi őrölt szerecsendió
1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
só
frissen őrölt fekete bors
50 g hosszú szemű rizs
150 ml tejszín
A Mulligatawny (zöldségkrémleves) elkészítési módja:
Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, és óvatosan pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, sárgarépát, karórépát, reszelt almát és a baconszalonnát, amíg enyhén megbarnul. Szórjuk meg a liszttel, curry pasztával (vagy porral), adjuk hozzá a paradicsompürét és a csatnit. Főzzük 1-2 percig, mielőtt hozzáadnánk az alaplevet a vegetát és a fűszereket. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és lefedve 30-40 percig főzzük. Hagyjuk kissé lehűlni, majd turmixoljuk össze botmixerrel vagy egy turmixgépben. Ismét forraljuk fel, adjuk hozzá a rizst, és forraljuk óvatosan körülbelül 12 percig, amíg a rizs puhára nem fő. Ha szükséges, még fűszerezetjük. Keverjünk egy kevés tejszínt a leveshez. Ne forraljuk! A maradék tejszínt tálalásnál adjuk a leveshez.
Karórépa helyett sima sárgarépát használtam.
Mangóchutney hozzávalói: mangó, cukor, ecet, chilli, gyömbér, mustármag, currypor, kurkuma, koriander, erős paprika, kardamom, római kömény, fahéj, szerecsendió, szegfűbors. Mangóchutney hiányában ezek közül adtam néhány hozzávalót a leveshez.
Az eredeti receptben "Thickened cream" néven fut a hozzávaló, én tejszínt és joghurtot használtam hozzá.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: _anatha_, 2010. dec. 27. 13:11
A mulligatawny (zöldségkrémleves) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.