Műfogsorosok segítsetek!!! (beszélgetés)
Sziasztok! Köszönöm szépen mindenkinek a sok jó tippet, amit csak tudok ki fogom próbálni. Most már alakul a dolog, már nem fájnak a húzások helyei, már egyre több mindent tudok enni fog nélkül is. Elvileg január 10-én megyek a megmaradt alsó 5 db fogam csiszolására és felépítésére a teleszkópos megoldáshoz, utána 2 hét gyógyulás után kezdődhetnek a mintavételek. Kicsit hosszú az idő a foghúzástól számítva, de legalább rendesen begyógyul az ínyem mire kezdjük a mintavételt, és így talán pontosabb lesz a fogsor is. Köszönöm mindenkinek a hasznos tippeket és tanácsokat, nagyon boldog ünnepeket Nektek! 😉😉
Na hát nem szeretnék száj zárat se!
A torkom műtötték, magamnak kellett finoman tágítani speciális eszközzel. Kanállal, amikor már nyílt annyira a fogsor, hogy befért a nyele. :D
Az nem fáj
Első étel a tejszínhab volt.
Most télen van a sütőtök is, ha szereti valaki, abba sem törik bele a fog. A halak is puhák, azt én mondjuk nem szeretem.
A babák is megesznek mindent fogacskák nélkül is.
Úr Isten! Szívószálaztál? Az fájdalmas? Orvos nem tott hamarabb segíteni?
Közben elmentem sétálni, és eszembe jutott hogy a pörköltet, sült húst, főttet, de még a rántott húsz is le lehet darálni.
+ egy finom étel: Paradicsomos húsgombóc.
Teljesen korrekt, amiket írtál.
Nekem 2 hétig szájzáram volt és nem éheztem.
Holnap jó sűrű karfiol levest főzök, chia palacsinta lesz utána. Megkenem lekvárral, szórom dióval. Ilyeneket fog nélkül is lehet enni. Hagyományos palacsintát is.
Van egy csomó főzelék is amit meg tudnál enni.
Ehetsz rántottát is és tojáskrémet. A főtt tojást villával összenyomkodva, teszel rá kis tejfölt, mustárt, apróra vágott hagymát jó sokat.
Pörköltet ledarálva ha nehéz darabosan enni. Krumpival, rizzse, bulgurral.
Savanyú uborkát legyalulva, késsel még megvagdosva és lehet nyelni. Karfiol, brokkoli párolva, vagy rakottasnak bármelyik. Káposzta lereszelve, megpárolva, virsli hozzá akár darálva is. Karácsonykor még a bejglit is el tudod szopogatni. Omlik szét a szájban.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, de találj még ki hasonlókat.
Szia! Kilehet bírni. Én ettem amit tudtam,szinte mindent. Kenyérről levágtam a héját és úgy ettem szendvicset. Bár vagy kockára vágod a kész szendvicset vagy,(én így csináltam) csípkedtem falatokat úgy kaptam be. Pörköltek rizzsel tésztával főtt krumplival főzelékkel,na meg a sok leves is ehető ilyenkor. Pici falatokat kapjál be azon jól ellehet nyamnyogni.
Szia ,nekem felso fogsorom van ,alol kiveheto. En amig varva volt az inyem ,varat szedesig is ,mindent ettem . Kiveve mogyorot es ilyesmi dolgokat ami fullon kemeny. Mig nem keszult el a potlas akkor is ettem mindent ,semmit nem puresitettem. Nekem husvetkor volt nagy dillema,enni akartam sonkat es mindent is. Es ettem is ,nem lett semmi baja az ilyemnek ,sot nekem meg a gyogyulas idoszakaban keszen lett a protkom. Varatszedes utan 2 hettel
Sziasztok! Azoktól, akik teljes kivehető protkót használnak, érdeklődnék, hogy hogyan veszelték át a fogatlan időt, amíg elkészült a fogsoruk? Miket ettetek? Nekem felül már ki lett húzva az összes, alul meg elől maradt 5 db fogam, és még kb. bő két hónap, mire lesz majd kivehető fogsorom. Már teljesen ki vagyok készülve, éhes vagyok, kikészült a gyomrom, már unom a tejbegrizt meg a turmixokat, nem tudom hogy fogom kibírni még ezt a 2 hónapot...
A láz lehetett attól is, hogy meg is vagyok kicsit fázva, fájni meg persze hogy fáj, mert volt sok gyökér ami ki lett húzva. Felül teljes szájpadlásos Bps lesz, alul pedig teleszkópos Bps kivehető fogsor. Van valakinek tapasztalata a teleszkópos alsó fogsorral? Mennyire stabil, hogy lehet vele rágni, enni stb...?
Ha lázas vagy és fáj, menj vissza, mert csúnya dolog is lehet belőle.
11 fog nagyon sok. Elmondta, hogy fertőtlenítsd a sebet, hogy mit ehetsz?
Jobbulást!!
Nagy része gyökér volt, nekem jobb így, hogy nem kell vele több alkalommal szenvedni. Enni egyelőre pépeset tudok...
Miért húzattál ki ilyen sokat egyszerre ? Ez túl nagy seb a szájban. Hogy tudsz enni ?
Sziasztok! Belefogtam én is a nagy fogsor restaurálás a, teljes fogsorom lesz. Most ott tartok, hogy ki lett húzva egyszerre 11 fogam, felül az összes, alul maradt 5 db. 2 napja volt a foghúzás, és ma reggelre kicsit belázasodtam, és persze fáj az ínyem. Gondolom ez ilyenkor normális... Aki túl van már ilyenen, kb. mennyi idő alatt csillapodik a fájdalom? Válaszokat előre is köszönöm...
Egyszerre kell mindkét oldalon rágni, akkor nem billeg, hanem a helyére nyomódik rágáskor.
Sziasztok,Múlthéten kaptam meg az alsó teljes fogsoromat ,nincs is vele túl nagy problémám csak az evés , hiába van beragasztva az első falat utan kifordul , mit tudok tenni ez ellen köszönöm a segitséget
Mig megszokod,nehany alkalom allitas biztos fog kelleni ,en 2 szer allitattam rajta mert nyomott kikezdte az inyem. Ha nagyon kemenyet ragcsalok vele sok ideig akkor ujra kikezdi,olyankor gengigellel kezelem par napig es semmi problema. Ejszaka nem hasznalom mert zavar. Felebredek ra . Doki szerint ejszaka is nyugidtan hasznalhatom alvaskor,de en nem birok benne sokaig aludni.
Szia,nekem also bps -em van.Nekem aprilis ota van meg,es kimerem jelenteni eleg jol megszoktam,tudok rendesen enni ,ragni ,beszelni .En 2 alkalommal ragasztottam ,de jo a szivohatasa es igy nekem nem kell ragasztani ,nem mozdul el semmikor sem . Neha a kaja alamegy de akkor ha olyan helyen vagyok pl.ahol zavar pl munkahely,megtanultam hogyan oblitcsem ki a szamat hogy masok ne vegyek eszre .Kezdetben sokat olvastam hogy rendesen tudjam formalni a szavakat,es bevallt nekem. Elethu persze . Nekem 350.000 be volt az also. Az also fogsorra mondjak hogy azt ragasztani kell mert elmaszkalhat,mikor mondtam a fogorvosomnak hogy en nem ragasztom egyaltalan ,meglepodott . Ahogy hallottam a felso az fixen megmarad ,ezt egy kolleganom mondta akinek also felsoje van. O csak az alsot ragassza.
Szia! Nekem nemsokára összest ki kell húzni alul felül. BPS-t szeretnék. Hogy vált be, mik a tapasztalataid? Elég a szívóhatás, vagy még ragsztod is? Élethűek? Késóbb szeretnék majd miniimplantátumot, amitől még kivehető marad, de stabilizálja a mindennapkban. neked mennyibe került a felső BPS? Köszönöm, ha válazolsz!!
Szia,elkészūlt a rugalmas fogsorod?
Megosztanád a tapasztalataidat?
Szia,érdeklődnék sikerūlt e megszoknod a fogsort.
Én hasonló cipőben járok,a héten kaptam meg,teljes felső,kapcsos alsó.
Irtó hányingerem van a felsőtől. Próbálom bent tartani de nem megy.
Szia,nagyon kōszōnōm a hozzászólásodat.
Épp ma kaptam meg az átmeti fogsoromat. Hát nem vagyok túl boldog. Nyom fáj mindenhol. Tudom hogy szokni kell,meg is teszek mindent hogy jó legyen. De nem így képzeltem el. A kapcsok nyomják az ép fogamat,azis fájdalmas.
Pár nap múlva visszamegyek igazításra hogy lássa hol sebezte fel az ínyemet.
Nincs kapcsos fogam, de érintett vagyok a témában.
Meg kell tanulni apróbb falatokat enni,és odafigyelni a rágásra.Nekem ezt tanácsolta a fogorvosok.
Az alsó részben saját,koronákkal, felső kivehető,soha nem ragasztottam.Ezen az orvos is csodálkozik.
Sziasztok,teljesen új vagyok,és nagyon ōrūlōk hogy rátaláltam erre a csoportra.
Oda jutottam hogy 58 évesen ki kellett húzni az ōsszes felső fogamat. Alul hogy maradt 5 elōl.Így 12 t húzott ōsszesen.
Kérdeztem a fogorvost hogy mik a lehetőségeim.
Egyenlőre csinál átmeneti fogsort,úgy kb 6 hónapig amíg gyógyul az íny. Aztán majd kivehetőset. Alul kapcsok fogják tartani,amitől nagyon félek. Úgyis gyengék és érzékenyek a fogaim. De azt mondja más lehetőség nincs.
Van valakinek tapasztalata a fémkapcsokkal?
Nem roncsolja a fogakat?
Elege rezelos fajta vagyok,es nagyon sokaig huztam ,halasztottam. Viszont nagyon muszaly voltam kezdeni valamit. Igy olyan helyet valasztottam ahol emberkent kezelnek. Egesz jol birtam,csodalkoztam is magamon. Ez egy ajanlat volt hogy ennyit kihuzz fix aron,igy eltem a lehetosegel. Mertha egyfajta trauma ert volna ,lehet a maradekkal nem mentem volna tobbszor. Ami igazan megviselt az az hogy telibe volt varva az also resz ,es jott a husvet alig birtam rajta enni . Vissza gondolva utana orultem hogy tulvagyok rajta es hogy kepes voltam ennyit kirangatatni. Parom megis lepodott hogy brutal amit veghez vittem
Nallam 11 et huzak egyszerre,visszont van olyan kolleganom akinek csak 2 esevel huztak,gondolom orvos is valogatja
Egyszerre hány fogat húznak ki?
További ajánlott fórumok: