Mit tegyek, hogy ne vizesedjen a fal, ne párásodjon az ablak és ne penészedjen minden? Szavo sprayt használok, de hetente kell, az a baj. (tudásbázis)
Nálunk éjjel-nappal egyenletesen 20,5-21 fokra (nincs nagyobb melegre igényünk) van állítva a termosztát, még a wc-ben is van radiátor,ennek ellenére gondunk volt a penésszel, még a konyhaszekrény mögött is, pedig főzéskor mindig megy a páraelszívó! Amióta használjuk a készüléket sehol egy penész,sehol nem folyik a víz a falon ill. ablakokon, a ruhák is sokkal hamarabb megszáradnak, s ugyanúgy ahogy eddig rendszeresen átszellőztettek minden helyiséget! Első három napban szinte 24 órát ment, mert azt javasolták, de azóta naponta 1-1,5 órát, valamint mosás után megy egy kicsit többet, de hál istennek az csak heti egy nap! Tehát én úgy érzem megérte beruházni a készülékre!
Tapasztalatom szerint nem a szellőztetés a lényeg, hanem a meleg! 3 éve van gondunk a penésszel, miután fűtés korszerűsítést végeztek a lakásokban. Ez az átka a spórolásnak, mivel már szabályozható a fűtés. A konyhám, ahol minden nap főzök, nem penészes, de ott meleg van. A szoba viszont a szavó után egy hónappal újra penészes lett. Óránként beindul a szellőztető,15 percig megy. A konyhába páraelszívó megy. Igaz kevesebbet fizetek a fűtésért, de nincs meleg + penésszel küzdünk.
Mi elég egyszerűen megoldottuk a dolgot, bár ez a fűtésszámla rovására megy. Az ablakba amikor becsukod tettünk egy papírdarabot, hogy ne zárjon olyan tökéletesen. Eltünk a pára, de jobban kell kicsit fűteni.
Hát egy régebbi házat újítottunk/bővítettünk! Egy kevés rész 30-as tégla fal, a többi 30-as ytong! Körben 10-es szigetelés van, hőszigetelt ablakokkal! A szerelő betonon 6 cm-es szigetelés, majd kb. 10-15 cm aljzat beton, s azon a burkolatok! Télen átlagosan 20,5-21 fok van a lakásban ennél magasabb hőfokot nem igazán tudunk elviselni, mivel nem nagyon szeretjük a meleget! Amióta használjuk, tehát már kb. egy hónapja egyáltalán nem jött elő a penész, pedig előtte hetente-kéthetente lehetett szavót használni!
Megkérdezhetem hány cm a szigetelés a falon, miből van a fal és az is hány cm, ill. átlagosan mennyi a hőmérséklet a lakásban?
Azt én is elkérném ha lehet. Sajnos hasonló gondjaim vannak. Ez igy öreg majd 80.éves ház. Köszi Gyöngyi
Szellőztess gyakrabban és hosszabb ideig, meg használj páramentesítőt.
megkérdezhete melyiket vetted?
eddig amiket olvastam, egyedül a párátlanító készülék a hatásos, vagy olyasmik, mint a lemezbeültetés. az előbbi olcsóbb, bár az sem piskóta. (nekem)
nem, nem minden esetben ennyire egyszerű.
Nálunk is sok volt a pára, s bizonyos helyeken penész is megjelent, hiába szellőztettünk! Nekem is volt ceresit, de ért túl sokat! Szigetelt ablakok, falak, mennyezet mellett is 65% felett volt a páratartalom! Így sok gondolkodás és utánaolvasás után vettünk egy elektromos páramentesítő/párátlanító készüléket+ hozzá egy páratartalmat is mérő hőmérőt! S majd leesett az állam, amikor megláttam, hogy kb. 24 óra alatt mennyi vizet gyűjtött össze - majd 6 litert -, pedig nem volt sem teregetve, sem főzve csak bent voltunk a lakásban 3-an! Hideg helyiség nincs mindenhol egyenletes a fűtés! Igaz nem olcsó, de inkább ez, mint szagoljam a rettenetesen büdös penészirtókat, amitől napokig bűzlik a lakás!
Sajnos, ez a legrosszabb. A főzéskor keletkező gőz lecsapódik a hideg falakon, és állandóan nedvesen tartja. Még a levegőn is lehet érezni ezt a párát. Fordított esetben sem jó, ha például más helyiségeket nem fűtesz, a konyhát igen. Nekünk is van olyan ismerősünk, aki ez utóbbi szerint fűt, ráadásul árammal takarékoskodik úgy, hogy kikapcsolja a bojlert, helyette gázon melegíti a vizet. Egész nap száll a gőz, megy ki a hideg szomszédos helyiségekbe, néhol folyik a víz a falon, szörnyű.
Az ismerősöm panel házban lakik, ahol nem működik az elszívó.
Itt kevés a szellőztetés - műanyag nyílászárók mellett.
Elektromos párátlanító készülék az ami hatásos. :((
Eltűnt az összes penész és a 75%-os páratartalom.
Nekem van ceresitem, rengeteg vizet összegyűjtött, de ugyanúgy penészedett a lakás.
Mi a vakolatot is leszedtük, penészgátlót raktunk újravakoláskor a malterba és a festékbe is kb. 3 éve, de az idén újra előjött a penész....
Ezt a szegfűszeges olajat kipróbálom majd én is.
Társasházban lakom, külső szigetelés nincs, nálunk leginkább a szobában a hőhíd okoz gondot. A fürdőben és a konyhában viszont a pára. És szellőztetek sűrűn, de hiába...
Hidd el , ilyen egyszerű, szellőztetni kell !
Lehet pénzt költeni hőkamerás felvételre is , de az nem old meg semmit, csak megmutatja kívülről, hogy hol van a penész belül, amit egyébként remekül látsz.
Ez nem olyan egyszerű hogy szellőztessen csak az ember.
Sok helyen a hanyag szigetelés okozza a problémát.Hőhíd keletkezik és annyi neki.
Ha valakinek tényleg nagyon gáz a helyzet érdemes hőkamerás felvételt készíttetni,amin ki derül nagyon sok minden.
A külső hő szigetelés nem mindig elég,van hogy belülről is kell.
Az meg természetes hogyha össze vissza van a hőmérséklet a lakásban ott lecsapódik a pára és előáll utóbb penész alakul ki.
Egy hét után jön a penész?nem semmi meg is örülnék.
Csak a fűtés és a szellőztetés a megoldás. A műanyag nyílászárók hermetikusan zárnak. A lélegzetünk, fürdés, szobanövények, mosás és főzés mind páraterheléssel jár. A vízpára pedig nagyon jól ismeri a fizikát. Megtalálja a leghidegebb felületet és lecsapódik. Ideális esetben ez az ablaküveg ( akár milyen thermoplán ), de a régen épült házak esetében a nem megfelelő anyagok és technológiák miatt a falazatban meglévő hőhidaknál is remekül lecsapódik. Általában a vasbeton koszorúk és nyílásáthidalók belső fele és többnyire a felső sarkok a nedvesedés kiindulópontjai. Ahonnan ha nem megfelelő a szellőztetés, látványosan terjedő foltok keletkeznek. Amelyek egy idő után penészesedni kezdenek, ezáltal egészségtelen hellyé válik a lakás, különösen kisgyermekek számára. A különféle szerek csak tüneti kezelés szinten működnek, mert a gombát ugyan részben, esetenként talán teljesen kiirtják, de amennyiben a páraterhelés változatlanul fenn áll ( általában igen, mert megnyugszik az ember, hogy bevetette a szert így minden ok. ) a folyamat újra kezdődik. Tapasztalatból tudom és javaslom mindenkinek, hogy fűtse és szellőztesse rendszeresen a lakását, ami persze pénzébe kerül, de a szerek és kütyük is pénzbe kerülnek és legfeljebb esztétikai eredményt hoznak, azt is ideiglenesen. Létezik szerkezet ami kivonja a levegőből hatásosan a vízpárát, de ezek többszázezerbe kerülnek. Ilyeneket használnak a könyvtárak és levéltárak. A klímaberendezés elvén működnek és a kondenzvizet egy tartályba vagy a szennyvízcsatornába vezetik el. SZELLŐZTESSETEK !
Szia! Ezt már én is hallottam, állítólag nagyon jó... Engem az érdekelne, hogy pontosan mennyi vízbe kell az a pár csepp szegfűszegolaj? Köszi
Nézzetek már bele ebbe a fórumba!
[link]
Nekünk jó volt...van 2 helyiségben is!
megkerdeztem, ceresit stop para keszulek, valami tableta is kell bele.
szia!
nekem is el tudnád küldeni?
köszönöm.
2 éve használom,hátha segít
valóban gyűjti a vizet,de ugyanúgy penészedik a fal
Köszönöm mindenkinek. Igazából a probléma gyökerét kell orvosolni,vagyis a párát,a vizesedést. Veszek majd egy pára stop készüléket köwetkezö hónapba. Ha valakinek nem vált be,légyszi,beszéljen le róla addig :)
Az ecet is sok mindenre jó. A fiam mosható télikabátját enyhe ecetes vízben mostam ki előmosásban, az jó lett.A lemosható felületekre jó. Bár mérgemben egy őrizgetett,divatjamúlt bőrdzsekit is áttöröltem ecetes vizes ronggyal, nem lett semmi baja, a penésznek meg annyi.
Bőr cuccokat napon szoktam penészmentesíteni, az tutti, csak most nincs nap.
Megírnád, hogy milyen készülék?
A szüleim azt is megcsinálták,hogy teljesen lekaparták a festéket a falról,majd ahogy írtátok is mésszel festették újra,de nem telt el sok idő és újra megjelent a penész.Családi házban laknak,ha jól emlékszem náluk is azóta,hogy műanyag ablakok lettek berakva....Már a szekrényekben is van penész.Ezt az olajat fogom nekik ajánlani,remélem tényleg hatásos lesz.
További ajánlott fórumok:
- Avon kozmetikumokat használók fóruma!
- Reformélelmiszereket használok! Mit? Hogy? Miért? Osszuk meg tapasztalatainkat.
- Zepter-t használók, segítsetek, ég, amit belerakok, mit csinálok rosszul?
- Miért van az, h egyedül élek és 12-13köbméter vizet használok két hónapra, pedig nem mosok, és nem főzök?(5napja új óra, és már 1köbméter)!!
- Zsiros aknés az arcom, ilcsi feketeszappant és kénes krémet használok, szerintetek mennyi idő múlva várhatok javulást?
- IQOS-t használók, ti betegen, náthásan torokfájósan is ugyanannyit szívtok belőle?