Mit szóltok, az izlandi vulkán hamuja Mo-ot is eléri? (beszélgetés)
Ezt is érdemes tudni:
Fontos tudni, hogy a járatok törlése esetén az utasok – ha nem kerül sor átfoglalásra – jogosultak jegyáruk visszatérítésére és ez független attól, hogy rendkívüli időjárási körülmény miatt nem kerülhetett sor az elutazásukra – hívta fel az utasok figyelmét a KÖFE (Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület).
Ugyanígy kötelesek a légitársaságok a vonatkozó 261/2004/EK rendelet értelmében díjmentesen étkezést és frissítőket felajánlani az utasok számára, illetve szállodai elhelyezést biztosítani abban az esetben, ha egy vagy több éjszakás ott-tartózkodás szükséges. Azaz a légi társaságok csupán kártalanítási kötelezettségük alól mentesülnek a vis maior miatt, más, az utasokat megillető jogokat biztosítaniuk kell – áll a kommünikében.
Rengetegen szembesülnek azzal a problémával, hogy utazási irodával kötöttek szerződést szállás és repülőjegy biztosítására. Mivel ebben az esetben utazási csomagról van szó, annak egyik elemének – az elutazásnak – lehetetlensége miatt a szerződés megszűnik, azaz ebben az esetben visszajár nemcsak a repülőjegy, hanem a szállás már befizetett költsége is, valamint minden egyéb olyan költség, amely része a részvételi díjnak – tájékoztat a KÖFE.
Nem kell bennmaradni,nincsen vele semmi,nem ártalmas jelenleg a légtérben lévő hamu.
Várhatóan a szél irányának megváltozásával el is hagyja a légterünket.
Már az egész országot lefedi a hamufelhő, azonban annyira felhígult az állaga, hogy szinte láthatatlan - mondta Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa
Tájékoztatása szerint a legfrissebb adatok alapján várható, hogy szombat este, de legkésőbb vasárnap reggel elhagyja az országot a szennyezés. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti - tette hozzá az OMSZ munkatársa.
A hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része mintegy 8 kilométeres magasságban található. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg az ország légterét.
nos,én elég közel lakom a központi légifolyosó leszállójához,borzalmasan szenvedünk a gépek leszállásánál,nagyon hangosak.tegnap délután óta nem járnak itt repülők.
tehát valószínűleg a légtérben van még most is a hamufelhő.-vagy esetleg máshová terelik a gépeket...
Ezt mi nem is látjuk.
Olyan magasban van, hogy szabad szemmel nem látható, de a gépek számára veszélyes...
De ugye megint kitört a vulkán...így nem tudom mi lesz?
Azt hallottam a rádióban, hogy ránk nézve nem káros,de német tudósok szerint igen veszélyes, főleg akik légúti betegségben szenvednek.
Én örülök, hogy nem járnak arepülők, hisz fölöttünk naponta sok gép haladt át...de jó ez a csönd!
de akik vesztegelnek külömböző reptereken nem irigylem őket.
hm...
a lényeg hogy semmilyen veszélyt nem jelent akkor ugye?
Mehetünk játszóra meg motorozni, csak mert annyi sz.rt olvasni a hírekben hogy már nem tudom...
Én ezt most olvastam, remélem csak pánikot keltenek, és nem lesz igaz!
Sokkoló jóslat! Idén nem lesz nyár a hamufelhő miatt?
2010. április 16. 15:40
A vilagtudomány.hu szerint amennyiben folytatódik az izlandi vulkán kitörése,akkor a gáz és hamufátyol blokkolja a napsugárzást, aminek nyomán több évre lehűlhet a levegő
Komoly gazdasági következményei lehetnek a mostani hamu és gázfelhőknek, amelyek az izlandi tűzhányóból származnak. Német szakértők szerint amennyiben folytatódik az izlandi vulkán kitörése, annyi hamu kerülhet a légkörbe, hogy az idén gyakorlatilag nem lesz nyár – írja a vilagtudomany.hu.
A Die Welt szerint ez akkor következik be, ha a következő hetekben folyamatos lesz a hamueső. 1783-ban sokkal szörnyűbb dolog történ, az izlandi Laki vulkán mérges gázfelhőt okádott, amely halált és pusztulást hozott. Izlandon 50 ezer ember, az akkori lakosság ötöde vesztette életét, és a felhő eljutott Európába is. Haszonállatok százezrei hullottak el a földeken, és a levegő mérges gázokkal teli párával telítődött, hányást, fejfájást okozva hónapokon át. A gáz és hamufátyol blokkolta a napsugárzást, aminek nyomán több évre lehűlt az idő, az átlaghőmérséklet világszerte egy fokot csökkent.
A hirado.hu-nak délelőtt nyilatkozó szakember azt mondta: szombat reggel a hamufelhő miatt a napkeltét vörösebb láthatjuk majd.
Ilyen mértékű pusztításra nem kell számítani, vélik a szakértők, de azt nem tudni, az Eyjafjallajökull kitörése meddig tart és mekkora a gázok utánpótlása. A vulkán decemberben egy kisebb földrengéssel „ébredt”, majd márciusban következett be az első kitörés.