Mit lehet igényelni tartósan beteg gyereknek, emelt családiról tudok és a közgyógyról is, van még valami? (tudásbázis)
Sziasztok!
Köszi a sok "tippet", sajna még nem volt időm átnézni, de megnézek mindent.
nálunk sajna nem jár, mivel ahogy írtam jövedelemfüggő.
Nekem anno pár éve a hivatalba mondták amugy de itt van egy cikk megkerestem de majd még kutatok ,és elküldöm
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
Kinek ítélhető meg?
Az a gyermek részesülhet rendszeres gyermekvédelmi támogatásban,
- akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át
- ha a gyermeket egyedülálló szülő, vagy más törvényes képviselő gondozza, vagy
- ha a gyermek súlyosan beteg, vagy fogyatékos
----------------------------------------------
Mit nyújthat a kedvezmény?
- igénybe vehető vele a gyermekétkeztetés normatív kedvezménye- pénzbeli támogatás (július és november)
- ingyenes tankönyv
- egyéb kedvezményekre jogosultság (Étkezési díjkedvezmény, ingyenes tankönyv)
Hová forduljunk a kérelemmel?
- a lakóhely szerint illetékes önkormányzat polgármesteri hivatalához
Erről is pontos tájékoztatást kérek :)
Jelenleg gyesen vagyok, ami 26500Ft, de én ugy tudom, hogy a kettő nem megy együtt, vagy ez, vagy az. De az összege nem egyforma? :)
Ezt honnan irtad ki?
Mivel még nincs gyermekvédelmi, igy a felét fizetem az étkezésnek. Egyébként is fele járna, mivel 3 gyermekem van.
De tényleg mostmár engem is érdekel, kutakodom a gyermekvédelmi után.
Voltunk a jegyzőnél, meg is néztük a szemünkkel a tv-t és tényleg nem jár. Az öregségi nyugdij mindenkori összegének a 130%ához nézték. De ha neten találsz erről cikket, hogy alanyi jogon jár kérlek küldd el és az orra alá dugom a jegyzőnek!!!! Utazási kártyánk van, azt a Mák küldte ki. Gázhoz is jár védendőség, most intézem.
Várom.
Sziasztok,biztos az,hogy alanyi jogon jár a gyermekvédelmi a tartós beteg gyereknek?
Nálunk jövedelemhatárhoz kötött.
10 éve asztmás a fiam.
Tartósan beteg gyerek után:
-Emelt családi
-Gyes 8 éves koráig utána még 2 évig még valami jár pontos nevét nem tudom
-Gyermekvédelmi alanyi jogon
-Utazási kártya alanyi jogon ami + 1 fő kisérő is ingyen utazhat buszon vonaton villamoson a vonat 90 % os
-Ingyen étkeztetés és tankönyv-ez mivel gyermekvédelmi van de ha nincs félár az étkeztetés
-eon védendő fogyasztó
-Gáz védendő fogyasztó
Voltam a jegyzőnél, nekünk nem jár, mert ezt is a jövedelemhez nézik, nekünk több, mint kellene.
De köszi, hogy szóltál.
Én most intézem az Eon ill. tigáz felé a kérelmet, azaz a védendő fogyasztónak felvételét, tuti, hogy jár, mert már kaptam kitöltenivaló papirokat, amit vissza kell küldenem.
Jelzem 8 éve szenvedünk betegségben és most apránként tudjuk meg mi jár, mert senki nem világosit fel dolgokról!!!!!
Aki tud még járandóságról, jelezze.
Igen jár. Az orvos tölt ki igazolást a betegségről. Ezt beküldöd a mákhoz és gyesen is lehetsz, emelt családit is kapsz. Utazási kedvezményben is részesülsz. Ha már óvodás, iskolás a gyerek, akkor 50%-os étkezési támogatásban is részesülsz.
Mi is ebben a cipőben járunk.
Úgy tudom, jár allergiás asztmára az emelt családi pótlék. Szerintem érdemes igényelned, mert csak ezután kaphatod meg a közgyógy kártyát.
A pullmonológustól kell kérni egy igazolást, hogy a gyermeked tartósan beteg. Ezután kell a MÁK-hoz bemenni, és kérni az emelt összegú családi pótlékot. Pár héten belül postázzák a határozatot (vele együtt az utatazási kedvezményre jogosító kártyát), és ezzel a határozattal és a tartósan beteg igazolással kell bemenni a polgármesteri hivatalba. A közgyógy kártyán évi 6000 ft van, amit meghatározott gyógyszerekre lehet felhasználni.
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni,hogy érdemes-e megpróbálnom a kiemelt családi pótlékot,allergiás gyerekemnek? Kórházban még nem voltunk soha ez miatt hál'Istennek,és mostanában jobban is van mint az elmúlt években,viszont állandó gyógyszerei vannak,meg is kaptuk rájuk a kedvezményre jogosító papírt pullmonológustól amit a körzetinek kellett leadnunk hogy ő is felírhatja.
Sajnos csak most tavasszal tudtam meg hogy ilyen létezik,és esetleg mi is jogosultak lennénk rá.
Leírná valaki ennek a menetét,ki állapítja ezt meg tulajdonképpen?
Adómentesség
f) a súlyos mozgáskorlátozott személy, a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú, a cselekvőképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő - ideértve a nevelő-, mostoha- vagy örökbefogadó szülőt is - (a továbbiakban együtt: mentességre jogosult adóalany) egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő, nem személytaxiként üzemelő személygépkocsija után legfeljebb 13 000 forint erejéig. Ha a mentességre jogosult adóalany adóalanyisága és adókötelezettsége az adóévben több személygépkocsi után is fenn áll, akkor a mentesség kizárólag egy, a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár,
és itt van a gépjárműadóról szóló tv.
További ajánlott fórumok:
- Mi árt jobban a gyereknek? Az ordibálás vagy egy-egy pofon?
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Az anyának mindenhez joga van? A gyereknek nincs joga semmihez? Neki mindent el kell tűrnie?
- Hol kell szocpolt igényelni? (Mivel hitelt nem szeretnék rá felvenni - melyik állami szervezetet kell megkeresni?)
- Hogyan kell adókártyát igényelni gyereknek, ill. milyen papírok kellenek hozzá?
- Létezik olyan immunerősítő gyereknek, amit közgyógyra felírnak?