Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mit jelent hogy narancssűrítményből készült, 100%-os narancslé? fórum

Mit jelent hogy narancssűrítményből készült, 100%-os narancslé? (tudásbázis)

2010. márc. 26. 19:39
Veszek mondjuk 2 kg narancsot és kifacsarom. Az biztosan 100 %, semmi adalék anyag, áfa meg nyáfa meg szállítás.
2008. okt. 15. 17:12
Amikor az összetevők alpján már 130%-os narancslénél jártam, ott feladtam a titok megfejtését.
17. 94c02c5bb5 (válaszként erre: 10. - M_Marcsa)
2008. okt. 15. 15:59
Van egy olyan ami tényleg 100 % narancslé, és nem narancslésűrítményből vagy velőből van. Kicsit ismerem mert az Olympos céget belülről és hogy miből csinálják a dolgokat, ismerem jól.Igaz nem olcsó, de majdnem olyan mint amit én magam facsarok. A kék áruházban kapható, amihez kell kártya, az ára 799 ft kb a két literes. Nagyon jó. A márkája pfanner. Most találtam rá az utolsó vásárláskor.
16. M_Marcsa (válaszként erre: 15. - Venes)
2008. szept. 8. 07:36
Érdekes, töklé... Nem is gondoltam.
15. Venes
2008. szept. 7. 21:36
Mivel a sima, facsart 100%-os levet kevesn bírnák meginni, maró utóhatás nélkül, ezért vízzel sűrítik, minden 100%-osat. Cdsak annyi, hogy nincs benne cukor, aroma és más gyümölcslé a feltűntetetten kívűl, pl. töklé. (Amit előszeretettel adagolnak az őszibaracklevekhez pl.)
2008. szept. 7. 21:34
Tehát a lényeg az, hogy mindegyik mű...
2008. szept. 7. 21:34

Az interneten találtam, bemásolom.



Valódi gyümölcslé hígítatlanul?


Száz százalékos gyümölcsléből hihetetlenül bőséges a kínálat. Elképzelhetetlen, hol szüretelik le azt a rengeteg narancsot, ananászt, vagy éppen grépfrútot, amelynek leve megtölti a dobozokat. Mitől száz százalékos egy gyümölcslé, és mennyibe kerül?

hirdetés


Visszapótolt víz


Két száz százalékos gyümölcslé között elég nagy különbség lehet. Nem véletlen, hogy a bioboltok polcait megtöltő levekért hétszáz-ezerkétszáz forintot is elkérnek, míg látszólag ugyanazt három-négyszáz forintért is megvehetjük a szupermarketekben. A különbség egyrészt abból adódik, hogy a drágább itókák biogyümölcsökből és biozöldségekből készülnek, nem utolsó sorban pedig hígítatlanok. A szó szoros értelmében ugyan az olcsóbb termékek is százszázalékosak, feliratozásuk mégis hibás. Ezek ugyanis visszahígított levek. Azért száz százalékosak, mert gyártóik ugyanannyi vizet pótolnak vissza a sűrítményekhez, mint amennyit korábban elvontak belőlük.


Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell


Sűrítmény és ivóvíz


Azt még csak-csak ráírják az ilyen levekre, hogy sűrítményből készültek, de olyan dobozt alig találunk, amelyen az ivóvíz is fel lett volna tüntetve összetevőként. Ilyen például a Hey-Ho multivitaminja, amely víz, almalé és narancslé mellett további gyümölcssűrítményeket is tartalmaz. A Tropicana vegyes gyümölcsitala felett majdnem elsiklott a figyelmünk, mivel neve alapján úgy gondoltuk, nem száz százalékos lével van dolgunk. Részben így is van, a felirat szerint 99,95 százalékos a gyümölcstartalom. Az összetevők között narancs, ananász és mangó szerepel, a termék pedig hozzáadott C-vitamint és természetes aromát tartalmaz. Szép dolog a Tropicanától, hogy nem aggatta termékére a száz százalékos jelzőt, annak ellenére, hogy más gyártók hasonló összetétel mellett minden további nélkül megteszik ezt.

Juice, Nektár, Gyümölcstartalmú italok

A gyümölcstartalmú italok 5-12 százalékban tartalmaznak valódi gyümölcsöt.

Nektárnak nevezzük mindazokat a gyümölcsleveket, termékeket, amelyek gyümölcstartalma 25-99 százalék között van. A nektárok általában, gyümölcsfajtától függetlenül, 25-60 százalék közötti gyümölcstartalommal kerülnek forgalomba. Kis mennyiségben hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak.

A juice 100 százalékos gyümölcslé. Nem tartalmaz édesítõt, állományjavítót mesterséges színezõ anyagokat.

12. M_Marcsa (válaszként erre: 11. - _kleo_)
2008. szept. 7. 21:33
Ritkán veszek ilyeneket, csak elgondolkoztam rajta...
11. _kleo_
2008. szept. 7. 21:30
Marcsa, ha a legjobb narancslevet akarod, akkor vegy 2 kg narancsot es egy narancsfacsarot. A suritmenybol keszult cukrozott, citromsavazott, tartositoszerezett lottyoket pedig keruld.
10. M_Marcsa (válaszként erre: 6. - 2bc7365ec9)
2008. szept. 7. 21:23

Biztosan tudod? Vagy így gondolod?

Mert utána akarok járni.


Milyen márkájú akkor a legjobb? Ami a leginkább narancslé?

2008. szept. 7. 21:21
Én erikasz verziójára szavaznék. Szerintem is a narancsot tömörítik, utána meg visszahígítják.
8. M_Marcsa (válaszként erre: 5. - Az álarcos)
2008. szept. 7. 21:19
És mi a 100 %? Amiből készítik arra értik?
2008. szept. 7. 21:12
Azt jelenti, hogy 100%-os narancslésűrítményből készítik. Tehát az ital az nem 100%-os narancslé. Csak abból készítik :DD
2008. szept. 7. 21:11

A narancsléből kivonják a vizet (koncentrálják), majd szállítják, aztán a csomagolás előtt visszapótolják a vizet.


A nem koncentrátumból készített narancslét hűtve kell tárolni, és csak néhány napig jó.

5. az álarcos (válaszként erre: 2. - M_Marcsa)
2008. szept. 7. 21:08

Ezt pont az idén nyáron mesélte el nekem egy illető, aki ismeri a szakmát:

a tengerentúlról nem hozzák át egészben a narancsot, mert drága a szállítás, romlik a gyümölcs, stb. Kivonják belőle a rostot (csak a rostot), azt áthajózzák, felengedik kb. 80% almalével, 20% akármivel (erre már nem emlékszem), tesznek bele színezőanyagot, aromát, és dobozolják a narancsleves dobozokba.

(egyébként nem lepődtem meg túlzottan, amikor ezt hallottam)

A narancslé-sűrítmény, valszeg az a rész, amit utaztatnak és higítanak.

2008. szept. 7. 21:04
Azt,hogy nem igazán narancslé, viszont nincs benne paradicsomsűrítmény :-)
2008. szept. 7. 21:04
Szerintem , tiszta narancs, nincs semilyen adalék anyag benne.
2008. szept. 7. 21:03

100%-os narancsleveken, írja ezt.

Nem értem, hogy lehet 200 ft-ért 100%-osat előállítani...

Mi a narancssűrítmény? Hogy kell érteni az egészet?

2008. szept. 7. 21:01
Mit jelent hogy narancssűrítményből készült, 100%-os narancslé?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook