Mit jelent hogy narancssűrítményből készült, 100%-os narancslé? (tudásbázis)
Az interneten találtam, bemásolom.
Valódi gyümölcslé hígítatlanul?
Száz százalékos gyümölcsléből hihetetlenül bőséges a kínálat. Elképzelhetetlen, hol szüretelik le azt a rengeteg narancsot, ananászt, vagy éppen grépfrútot, amelynek leve megtölti a dobozokat. Mitől száz százalékos egy gyümölcslé, és mennyibe kerül?
hirdetés
Visszapótolt víz
Két száz százalékos gyümölcslé között elég nagy különbség lehet. Nem véletlen, hogy a bioboltok polcait megtöltő levekért hétszáz-ezerkétszáz forintot is elkérnek, míg látszólag ugyanazt három-négyszáz forintért is megvehetjük a szupermarketekben. A különbség egyrészt abból adódik, hogy a drágább itókák biogyümölcsökből és biozöldségekből készülnek, nem utolsó sorban pedig hígítatlanok. A szó szoros értelmében ugyan az olcsóbb termékek is százszázalékosak, feliratozásuk mégis hibás. Ezek ugyanis visszahígított levek. Azért száz százalékosak, mert gyártóik ugyanannyi vizet pótolnak vissza a sűrítményekhez, mint amennyit korábban elvontak belőlük.
Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell
Sűrítmény és ivóvíz
Azt még csak-csak ráírják az ilyen levekre, hogy sűrítményből készültek, de olyan dobozt alig találunk, amelyen az ivóvíz is fel lett volna tüntetve összetevőként. Ilyen például a Hey-Ho multivitaminja, amely víz, almalé és narancslé mellett további gyümölcssűrítményeket is tartalmaz. A Tropicana vegyes gyümölcsitala felett majdnem elsiklott a figyelmünk, mivel neve alapján úgy gondoltuk, nem száz százalékos lével van dolgunk. Részben így is van, a felirat szerint 99,95 százalékos a gyümölcstartalom. Az összetevők között narancs, ananász és mangó szerepel, a termék pedig hozzáadott C-vitamint és természetes aromát tartalmaz. Szép dolog a Tropicanától, hogy nem aggatta termékére a száz százalékos jelzőt, annak ellenére, hogy más gyártók hasonló összetétel mellett minden további nélkül megteszik ezt.
Juice, Nektár, Gyümölcstartalmú italok
A gyümölcstartalmú italok 5-12 százalékban tartalmaznak valódi gyümölcsöt.
Nektárnak nevezzük mindazokat a gyümölcsleveket, termékeket, amelyek gyümölcstartalma 25-99 százalék között van. A nektárok általában, gyümölcsfajtától függetlenül, 25-60 százalék közötti gyümölcstartalommal kerülnek forgalomba. Kis mennyiségben hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak.
A juice 100 százalékos gyümölcslé. Nem tartalmaz édesítõt, állományjavítót mesterséges színezõ anyagokat.
Biztosan tudod? Vagy így gondolod?
Mert utána akarok járni.
Milyen márkájú akkor a legjobb? Ami a leginkább narancslé?
A narancsléből kivonják a vizet (koncentrálják), majd szállítják, aztán a csomagolás előtt visszapótolják a vizet.
A nem koncentrátumból készített narancslét hűtve kell tárolni, és csak néhány napig jó.
Ezt pont az idén nyáron mesélte el nekem egy illető, aki ismeri a szakmát:
a tengerentúlról nem hozzák át egészben a narancsot, mert drága a szállítás, romlik a gyümölcs, stb. Kivonják belőle a rostot (csak a rostot), azt áthajózzák, felengedik kb. 80% almalével, 20% akármivel (erre már nem emlékszem), tesznek bele színezőanyagot, aromát, és dobozolják a narancsleves dobozokba.
(egyébként nem lepődtem meg túlzottan, amikor ezt hallottam)
A narancslé-sűrítmény, valszeg az a rész, amit utaztatnak és higítanak.
100%-os narancsleveken, írja ezt.
Nem értem, hogy lehet 200 ft-ért 100%-osat előállítani...
Mi a narancssűrítmény? Hogy kell érteni az egészet?
További ajánlott fórumok:
- Ti hogy készültök a karácsonyra?
- Anyukák, hogy tudtátok feldolgozni lelkileg, hogy megcsászároznak, pedig te nagyon nem arra készültél?
- Férjem nagy élvezettel nézegeti a volt élettársáról, nyaralásukról készült fotókat. Hatalmas nevetések közepette élvezi az emlékeket.
- Hogyan reagálnál, ha senki nem köszöntene fel a neved napján, pedig te készültél ünnepi ebéddel?
- 2 éves korú gyermeknek szoktál adni Bolero italporból készült italt? Ugyebár édesítőszerrel készült...
- Időseknek készült mobilt, mit ajánlanátok?