Mire gondolsz pontosan, amikor megítélsz másokat a helyesírásuk alapján? (beszélgetés)
en semmi rosszat nem gondolok,de rolam mar gondoltak csakhogy 30 eve nem otthon elni es mas nyelvet hasznalni......ezt sokan nem ertik,vagy akarjak megerteni..az egy dolog,hogy az anyanyelvunket sosem felejtsuk el,de
2,azhogy nehany szot hogy is kell helyesen irni az viszont mar sajnos elofordulhat!de ez meg azzal is elofordulhat aki sosem elt kuldfoldon.toleransnak kell lenni egymashoz!
Szép estét, éjszakát! :-)
A gép az gép, ott egészen más a helyzet, ott a program valóban javít, ellenőrzi, és ha kell, ki is javítja a helyesírási hibákat. 👍 Mig a mobilon a billentyűzet, és a T-9 is, csak egy aplikáció, ami megjegyzi a gyakran használt szavakat, és olykor azt illeszti be, ha mi egészen mást szeretnénk írni, akkor is; kisbetűvel írja a szöveget, szóval: sok gond van vele. :-))))
Valamikor a 90-es évek elején olyan klaviatúrám volt, amin nem volt hosszú Í, Egy tanárnőnek átadtam áttanulmányozásra egy rendkívül bonyolult cca 20 oldalas céganyagot, hogy egyetért-e vele.
( azt hiszem angol -gyp szakos )
Úgy adta vissza, - egyébként a cuccal egyetértett - hogy pirossal kijavitott minden rövid i-t, felkiáltójelet tett mellé, néhány vesszőt átjavított pontos vesszőre.
Én ezzel az illetővel sosem fogok találkozni:D
Egy betegség kapcsán szoktunk "beszélgetni", így engem igazán nem érint, hogy ő a való világban mit csinál:D
Ha őt érdekli, akkor majd tesz ellene...
Én nem ismerem a beállítási lehetőségeket, de a gépen eleve meglévő ellenőrző-program nehezen követi a helyesírási szabályok változásait, sőt néha teljesen eszement tanácsokat ad.
Ugyanezt tapasztalom a német nyelvi ellenőrzésben is. A német helyesírásban is volt radikális nyelvi újítás, de mégis már közel 20 évvel ezelőtt. A számítógép nyelvi ellenőrzője még nem értesült erről...
Szerencsére a németeknél van a Duden, ami helyesírási szótárból már teljes nyelvi felügyeleti rendszerré nőtte ki magát.
Minden újabb nyelvi-nyelvészeti gyűjteményüket papíron adják ki egyébként, csak később válik online elérhetővé. A helyesírási ellenőrzőjük (ami egyben szótörténeti és jelentésmagyarázati információkat is tartalmaz) online változatát szerencsére folyamatosan frissítik. Nagy segítség a fordítási munkámban.
Erre is van megoldás. Talán el sem hiszitek, de volt olyan idő, amikor még nem volt internet! Ebből is lehet következtetni, hogy már nem 13 éves Facebookos vagyok! :-D
Szóval, egy szívből megfogalmazott, szerelmes levelet úgy kaptam vissza, hogy az összes helyesírási hibám, sötét pirossal, jól láthatóan, ki volt javítva, és akkor fogadtam meg, hogy engem többet ilyen szégyen nem fog érni! :-)))) Ezért hozzáfogtam, és szép lassan elég jól megtanultam helyesen írni. :-))) Mivel csak másfél évig jártunk, így a kapcsolat ereje már nem futotta a vessző, és egyéb írásjelek használatára, de azért remélem, hogy túl sok hibát nem találtok a hozzászólásomban!
Egyébként a bölcsész barátnőm végül magyartanárnő lett, nekem a közgáz maradt.:-) Ezt még a "saját" fórum témámban sem meséltem el, maradjon a fórum titka! Mindenkinek jó éjt, szép álmokat! :-)
Nagyon jól írod!
Én is úgy gondolom (hiszem, tudom), hogy egy ember rossz helyesírásából nem szabad következtetéseket levonni a jellemét illetően.
Ahogy, persze, egy jó helyesírású ember ugyanúgy lehet gonosz is, meg jó is.
Mint már írtam, én primitívnek tartom a helyesen írni nem tudókat, de ez nem jelenti azt, hogy nagy ívben elkerülöm őket.
Van egy férfi, akivel neten, rendszeresen beszélgetek, őt nem is javítom ki:D
De mindig húzogatom a szemöldökömet a helyesírási hibái miatt. A legutóbbi "beszélgetésünk" során ilyeneket írt: miadt, meg ilyeszetett, megyek konzutálni egy sebészel. Ez a pasi egy kicsit egyszerű, de úgy érzem így az éteren át, hogy nagyon jó lelkű:D
További ajánlott fórumok:
- Alapvető helyesírás hibák... amiktől falra mászol? :)))
- Fórumozók helyesírása
- Megítéltek néha másokat a helyesírásuk alapján?
- Oda szoktatok figyelni a helyesírásra?
- A helyesírás ma miért kiváltság?
- Ha a baba kihagy mozgásfejlődési lépcsőket, pl. kúszás akkor az később helyesírási problémákat okoz! Szerintetek igaz?