A helyesírás ma miért kiváltság? (beszélgetés)
Olvasgattalak benneteket, de nem akartam bekapcsolódni, nem igazán szeretem a vitatkozást, de most ez a mondatod mégis írásra késztet:
"aki megtehetné, hogy helyesen ír, az SEM teszi meg sokszor!"
Ezzel tökéletesen egyetértek. Elnéző tudok lenni, ha valaki azért vét a helyesírás szabályai ellen, mert valahol valamikor ezt nem tanulta meg, vagy véletlenül ejt egy hibát. Attól még lehet nagyon rendes ember. Az viszont nagyon irritál, hogy ha nem veszi a fáradságot, és kisbetűvel kezd minden mondatot, telerakja mindenféle felesleges rövidítéssel, jelekkel, és nem figyel arra, hogy az írásjelek után is hagyjon egy szóközt, csak hányja egymásra a mondatait, mindegyiket kisbetűvel kezdve. Ez nem tudásbeli dolog, hanem slendriánság, igénytelenség, és szerintem valahol tiszteletlenség is azokkal szemben, akik olvassák. Szerencsére eljutottam már addig, hogy ha ilyet látok, el se olvasom. Ez nem kekeckedés részemről, csak egy alapvető elvárás, és ha én vétek valamit, nem megharagszom, hanem megköszönöm, ha figyelmeztetnek.
Most komolyan azzal jössz, hogy a te véleményedet érdekelni kellene másokat? Ugye ezt most nem mondtad komolyan!? Mondd, hogy nem!
Én a lapos földes topikkal őszintén vártam a hasonló gondolkodásúakat, csak mivel nem vagyok sűrűn ezeken az oldalakon, így találkoznom kellett a valósággal. De, én el tudom fogadni.
A lapos földről szóló fórumból kkindulva téged nem ez érdekel, hogy megvitassunk egy témát. Hanem az, hogy kitűnj a szöveged, beszólásaid által, amiről azt hiszed viccesek. Tévedsz, mert itt a tagok többsége nem húszéves férfi, aki vevő lenne erre. Nem azért írtam, mert kedvem támadt kötekedni, sértegetni téged. Megérdemled, hogy őszinte legyek veled, mert te is lebecsülsz másokat, köztük engem. A világ nem körülötted forog és nem minden úgy igaz, ahogyan elképzelni szeretnéd.
Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk véleményünket különböző fórumokról és, ha tudunk segítsünk. Ugyanakkor szórakozunk is. Legalábbis én ezért vagyok itt.
Teljeen nyilvánvalóvá vált, hogy a többség számára hiteltelen vagyok. Mondjuk ennek jelentése mai napig vitatott...
Akkor minek vagytok még itt?
Hát ok, akkor csatlakozom Timmy véleményéhez.
Az, hogy vki nem tud/nem akar 2 kulon dolog. Az meg, h miert nem tud; v miert nem akar az megint mas teszta.
Amikor nem tud.
Egy orvos mikor mondja egy emberre, hogy halott? Amikor nem mutat életjeleket. Itt kajak vazzeg zsenik vannak. Nem azért, de tőletek is tanulok...
Mi zavar annyira?
Mikor mondod azt vkire, h nem tud helyesen írni?
Bizonyos területen jó képességeim vannak. Akár kiválóak.
Talán kiemelkedő helyesíró vagyok. Zavar, hogy mások nem írnak helyesen, de ez az ő szegénységi bizonyítványuk. A legfontosabb, hogy én jobb vagyok náluk. Szükségem lenne valamiféle külső megerősítésre, bizonyosságra erről, ezért indítok egy fórumot, hogy idevonzzam a sok tudatlant, akiknél aztán jobbnak érezhetem magam.
Ismerős gondolatok, kedves fórumindító?
A kiváltság egyféle előnyös helyzet, amely többletjogokat biztosít az egyén vagy csoport számára.
A helyesírás egy jártasság, amely készségi fokra fejleszthető, begyakorolható, automatizálható.
Neked minden készséged fejlett? Minden élet- és tudományterületen remekelsz? Ha nem, akkor kérdezd meg magadtól, hogy miért nem. Talán választ kapsz arra is, hogy miért nem ír mindenki helyesen.
...A neveletlen gyerek meg "hiperaktív"...
...A goromba pedig "egyenes, őszinte"...
(Mindegy is, így kerek a világ. Vagy szögletes, illetve lapos.)
Számomra teljesen elfogadott ez az írásforma is. Volt évekkel ezelőtt egy oldal, ahol nagyon sokat fórumoztam. Ott - néhányan - szinte kizárólag ilyen formában írogattunk egymásnak.
Itt mellőzöm ezt a fajta beszélgetést. Nem is igazán jellemző a többi fórumozó részéről sem.
Egy biztos: magam részéről teljesen elfogadott mindennemű rövidítés. A magyar nyelv nem emiatt sérül. Szerintem.