Minden ami a koraszülöttekkel kapcsolatos (beszélgetés)
Sziasztok!
Kisfiam 32-ik betöltött hétre született a 33 terhességi héten 2190 grammal, 48 centivel, 6/9-es Apgarral egy életmentő műtét során, miután a placenta levállt és a korábbi császármetszésem szétnyílt. 2 hétig feküdt a Sote II. Pic-en, utána 4 napot voltunk még a gyermekágyon együtt. nCpap légzéstámogatást egy napig igényelt, kapott kékfényt pár napig. Főként az evéssel voltak nehézségeink, eleinte szondán kapta az anyatejet, később megtanult enni, szopizni.
Szépen gyarapszik, jelenleg 4200 gr, hosszra is nőtt, fejecskéjét próbálja tartani, hasra téve fejét egyik oldalról a másikra fordítja. Viszont a szemkontaktust nem veszi fel, átnéz felettünk,soha nem néz ránk,a legharsányabb bugyurgatásra sem reagál, csak a palfont nézegeti. A látásával nincs gond, 2 szemvizsgálaton is túl vagyunk,1 év múlva kell kontrollra mennünk.A hallása is rendben, azt is nézték. Nem reagál semmire, nem mosolyog, csak úgy álmában akaratlanul.Meg vagyok ijedve.
Fejlődésneurológiai viszgálatra csak 1 hónap múlva megyünk, ezért kérdezlek titeket: Ez az idegrendszeri érettlenség miatt lehet? vagy valami nagyobb első jelei ezek...
SZiasztok látom rengetegen lettünk itt,ez jó.
Próbálol lépést tartani amennyire tudok.Végre itthon vagyunk,2050grammal 22én hazaengedtek bennünket.
Valaki tudja hol tudok használható 44 es méretű koraszülött ruhákat beszerezni?
A HELLP betűszó, amely az angol Hemolysis, Elevated Liver enzyme level and Low Platlet count (vörösvértestek felbomlása, emelkedett májenzim érték és alacsony vérlemezke szám) kifejezésből jön létre. A betegség egy tulajdonképpen a terhességi magas vérnyomás igen súlyos formája, amikor az alaptüneteken (magas vérnyomás, fehérjeürítés a vizeletben) túl, jelentkeznek a májanyagcsere súlyos problémái, az alacsony vérlemezke szám és a vérsejtek szétesése.
Szerencsére elég ritka (kb. 0,5% az összes szülésre vonatkoztatva), azonban ez egy életveszélyes kórkép, mind az anyára, mind a babára nézve. A terhesség 17. hetétől kezdve a szülést követő hatodik napig bármikor előfordulhat. Nagyobb a betegség kialakulásának kockázata a késői először szülőknél (30 év felett), az ikerterheseknél, bizonyos vesebetegségekben, és autoimmun betegségekben szenvedők esetében. A leggyakrabban először szülőknél alakul ki.
Tünetek
A HELLP-szindróma tünetei a következők:
jelentős fájdalom a has felső és középső részében, valamint a jobb oldalon;
hányás, fejfájás (nem szűnő hányás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni);
Gyanú esetén a HELLP-szindrómát vérvizsgálattal lehet igazolni. A tünetegyüttes igen komoly, életveszélyes következményekkel járhat:
súlyosan rendellenes véralvadási funkció, amely vérzésekhez vezethet;
súlyos májkárosodás és májelégtelenség, szélsőséges esetben májrepedés;
veseprobléma, veseelégtelenség;
légzési nehézség;
stroke (az agy vérzése okozza);
Kezelés
Kialakulásának pontos okát nem ismerjük, így megbízható gyógyszeres kezelés sem létezik egyelőre. Ha a tünetek megjelennek, dexametazont (szteroid) és magnéziumszulfátot adnak, azonban ha az anya állapota súlyosbodik, az egyetlen ma ismert megoldás a szülés azonnali megindítása. A baba megszületése után az anya általában az intenzív osztályra kerül, mert a tünetek még súlyosbodhatnak. Ha azonban az anya nem szenvedett maradandó károsodást, akkor teljesen fel fog épülni (akár már napokon belül).
A baba és a mama egészsége szempontjából is nagyon fontos a korai felismerés, ezért, ha bármilyen rendellenességet észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz, aki a legkisebb gyanú esetén vérvizsgálatot fog kérni.
Ha beütöd a keresőbe,kiadja.
Hellp-szindróma.
A terhességi szövődmények legsúlyosabb formája.
Persze arra figyeltem, hogy ki ne száradjon...bocsi de nem vagyok h....:)
A hányás az a sok slájm miatt volt amit lenyelt és így ürült a pocijából.
Igen várom már hogy nagyobb legyen és azt egyen amit akar, persze egészségesen...lángos, fagyi..na jó csak vicceltem:)))
a BETEGSÉG ELŐTT MEGEVETT 100-110 GRAMMOT, DE AZÓTA MEG ENNYIT. sOSE VOLT EGY NAGYEVŐ...DE EZ...NAGYON KEVÉS:((((
Bocsi a casp lookért....úgy maradt
Drága kislányom csak 50-70 grammokat eszik. . . nem kér többet. NEM AKAROM ELHINNI, HOGY EGY HAT HÓS BABÁNAK ELÉG ENNYI. . . . .
Persze nem is hízik. Ha így haladunk egy évesen lesz 6 kiló
Hát ezzel én is így vagyok,nekem meg Hellp-szindrómám volt a terhesség alatt,ezért nem vállaltunk testvért.
Örülök,hogy egyáltalán életben maradtunk...
Akkor egy szép kisfiút kívánok neked,minél előbb!!!
Nekem is nagyon tetszett ez a név,mert a kedvenc férfi modellem Dombi Zétény volt még fiatalabb koromban:))
Amikor a kisfiam született 2004-ben,még nagyon ritka név volt,most már sokkal gyakoribb.
2010-ben már benne volt az első 100-ban a listán.
Persze tudom én, hogy nem vita ez:)
Itt csak segítünk egymásnak:)
Majd kipróbálom...mondjuk az én gasztrós dokinőm eléggé leszarom kategória, sajnos mint a legtöbb orvos manapság:(
További ajánlott fórumok:
- ÉGVILÁG... minden, ami csillagászattal kapcsolatos
- Vajon minden kapcsolatban lévő férfi kapható egy titkos légyottra?
- Gyerekláthatás, és minden, ami ezzel kapcsolatos
- Minden ami Télapóval kapcsolatos
- Miért szakított meg velem minden kapcsolatot a "majdnem barátom"?
- Sziasztok! Ismer valaki albínó babaát vagy akár felnőttet? Nekem albínó babám született és minden infót szeretnék ezzel kapcsolatban +tudni