Milyen változások érintenek bennünket? (tudásbázis kérdés)
Ezt találtam ma a hírek között:
Az elképzelések szerint idén szigorodnak a gyed szabályai: fél év helyett egyéves munkaviszonyra lesz szükség a jogosultsághoz. Továbbra is maximum két évig járna a gyed, de azzal a megkötéssel, hogy aki ennél kevesebb időt tölt munkaviszonyban, annak csak annyi ideig jár ez a juttatás, amennyi időt előtte munkában töltött.
Én elolvastam, de azért ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt 3 évig otthon maradni nem kötelező. Másrészt elég sokaknak nem saját hibájukból nincs munkájuk, persze ezeknek az embereknek csak ideiglenesen nincs, de ha ilyenkor szülnek, akkor mi van? Adják be az intézetbe a gyereket ők meg halljanak éhen? Jönnek a kiskapuk, beadják a gyereket, aztán rokonnal kivetetik nevelőszülőként és jóval többet akasztanak le, mintha GYES-t kaptak volna.
És mi van ha egy 18éves (vagy fiatalabb) teherbe esik (mondjuk védekezés mellett), egyedül marad, és a családja szegény? Vetesse el? Lehet, hogy a GYES alatt befejezi a sulit, még szakmát is tanul, és utána elmegy dolgozni és jó munkaerő lesz. Nem lehet tudni. Nem csak munkakerülőkkel fordul elő, hogy nehéz helyzetben terhesek lesznek.
Na, kicsit felháborodtam azon, amiket írtatok, nem is olvastam el mindent. Kinek járjon, kinek ne...
Azzal egyetértek, hogy aki nem dolgozik, az ne kapjon gyed-et, gyes-t. De, pl. én most 4 hónapos terhes vagyok. Mit kéne csinálnom? 13 éve fizetem a rohadt adót, tb-t meg mindent, nem minimálbér után. Végre összejött, hát tán vetessem el, mert válság van???? A barátnőm, aki meg hazajött Izraelből szülni pár éve, még mindig otthon van a 3 éves gyerekével, és eddig élt az állam pénzén, a másik meg épp annyit dolgozott, hogy legyen 180 napja....
Na, hol itt az igazság? És még tudnék példákat. Azontúl ha már ilyen szigorúak vagytok, külföldön van lehetőség arra, hogy anyuka ne dolgozzon pl., mert apuka eltartja, vagy visszamehet félállásba. Itt nem tudod berakni a bölcsibe, oviba, mert mire hazaérsz a melóból, bezárnak.
Ezt olvastam ma:
A gyed átalakítására kapcsán felmerült, hogy a szigorítanának a jogosultság szabályain, ahogyan ezt az összes alanyi jogon járó támogatás esetében megtennék. A kormány tervei szerint a szociális ellátásoknál és támogatásoknál az a cél, hogy megőrizzék ezek jelenlegi szintjét, ami azonban nem zárja ki az átrendezést. A családi pótlék átalakításánál továbbra is az a megoldás áll az első helyen, hogy a juttatás adóterhet nem viselő járandósággá válna, amelyet adóbevalláskor hozzá kell számolni az összes jövedelemhez.
Nekem az a bajom ezzel a GYES-GYED megrövidítéssel, hogy így is bölcsihiány van. Jópár gyerek van, akinek az anyukája visszamenne a GYED után dolgozni, de a bölcsiben nem tudják bevenni a gyereket, és azt mondják maradjon vele GYES-en. Nálunk is helyhiány van. Szerintem amúgy két év GYES vagy két év GYED elég kéne legyen. Régen sem voltak az életerős nők évekig a gyerekükkel. Mentek dolgozni a határba, nagymami vagy egyéb rokon vigyázott a gyerekre. Amikor meg mégis otthon voltak, akkor meg háztartási munkát végeztek, hisz nem voltak háztartási gépek, több volt a munka.
Persze az nem jó, ha reggel 6-tól este 6-ig benn van a gyerek a bölcsiben, de az egy 4-5 éves óvodás esetében sem az.
Én is teljesen egyetértek veled, és örülök hogy van aki még így gondolkozni!
Még szerencse hogy vagyunk egypáran, akik a gyereknevelést nem nyűgnek fogják fel!
Én közgazdásznak taniltam, és 6 évet dolgoztam, és nagyon szeretem a munkahelyemet, de most a gyerekem mellett a helyem! És neki pedig rám van szügsége 3 éves koráig, én sem tervezem hogy beadom bölcsibe, mert alapvetően nem értek egyet a bölcsi intézményével, sok esetben mentsvár az anyukáknak, hogy visszamehessenek dolgozni, mert a gyerekkel ugye foglalkozni kell , és az igen megterhelő!
A párom azt szeretné, ha itthon maradnék a gyerek mellett, akár több évig is, ellátnám a háztartást is stb. Nekem nem lenne kifogásom ellene.
Megbeszéltük, vállalkozok, és ha egy minimálbérnyit össze tudok pluszba szedni a sok járulékon kívül, akkor maradok, mert nem kell a segély. Ha nem, akkor írány vissza dolgozni... :D
A párom 27, és ő is szeretne gyereket, de előbb még le kell diplomáznom, és dolgoznom kell egy kicsit. Aztán jöhet a baba.
Viszont van saját lakás és autó, hogy ne akkor kelljen kapdokni, amikor már útban van a pici :D
Én régóta a vállalkozásomon dolgozom, és remélem, el is tudom indítani :D
Én már 30 is elmúltam, és egy gyerekem sincs :P
Egyelőre nem is lesz.
Elvagyunk a párommal csináljuk a dolgunk és kész.Ilyen bizonytalanságra nem akarok szülni.
22 vagyok, és még nem tervezek gyereket. :D
Vagyis szeretnék, de még nincsenek meg a feltételek. Addig meg nem akarok, mert nem csak az én életemet cseszném el, hanem az ővét is.
Egyébként is, lehet öreg lennék már most is oda... :P
További ajánlott fórumok:
- Futássak ki mennyit adott le? Mennyit futottatok? Testetek milyen változáson ment át?
- Milyen változásokat észleltélt az elmúlt években?
- 40 felett ki, milyen változáson esett át?
- Milyen külső/belső változásokat vettél észre magadon a szülésed óta?
- Ki esett már át valamilyen radikális változáson Külsöben?(hajfestés stb)
- Elképesztő milyen "Pukikirálynő" lett a bichonom... Elgázosít bennünket. Ez normális?