Hiába nézett ki katicának, a Dóra által link-elt cikkben (9. hsz.) lévő kép eléggé meggyőzött, hogy vándorpoloskáról van szó. Az első kép egy az egyben ugyanolyan. Sőt, szerintem régebben én már láttam őket a leveleken a második képen lévő alakjukban is.
Talán kártékonynak is nevezik őket, mivel tél/hideg előtt be mennek védett helyekre/házakba, ahol már nem a kinti növényeken élősködnek, mint pl. a büdös bogár.
Eléggé katica jellegűnek tűnt, de nagyon pici volt, ezért nehéz volt megállapítani.
A 4. hozzászólásra: ha tényleg Harlekin, az bizony nagyon káros. Kiszorítja az élőhelyükről az őshonos fajokat, kárt tesz a fákban, szőlőkben. Én ugyan itt Budapesten nem tapasztalom, de hallottam dunántúli ismerősömtől, hogy még a házában is iszonyatos mennyiségben vannak jelen. De úgy, hogy elborítja a falakat, benne van a függönyökben, ágyneműben.
Már megtörtént. Gondoltam, hogy nem lesznek a barátaink. Utána láttam, hogy nem a legjobb minőségű a kép, de akkor már nem tudtam jobbat csinálni. Hacsak nem találok még újabbakat.