Milyen másik alkohol ízéhez hasonlítható a sherry? (tudásbázis)
a sandeman az portói nem sherry :))
oké, hasonló technológia, csak hát azért mégis más! :))
amúgy ezeknek a típusú boroknak is van többféle fajtája (egy adott márkán/gyártón belül is), a készítési technológiától függően, és teljesen más az ízviláguk.
Mindenkinek köszönöm a hozzászólást!
Ha lehet kapni kis üveggel, akkor biztosan megkóstolom majd! :)
a száraz sherry egéászen más aromájú, mint az édes, de az is nagyon finom
egy nehéz, fehérbor és pálinka közé lehet belőni az ízét, teljesen sajátságos
Erős, testes borhoz hasonlít az íze számomra.
Én szárazat kóstoltam, de van édes formában is.
(Az előbbi hozzászólásban a "nak" rag a Desszertbornál felesleges, véletlen.)
Desszertbornak (szőlőből),melyhez az erjesztés során borpárlatot (brandyt) adnak.
"nem tévesztendő össze a cherry brandy-ként ismert meggylikőrökkel vagy a – gyakran cherry fantázianéven forgalmazott – meggyes likőrborokkal; ezekkel ellentétben a sherryt nem ízesítik."
Az igazi cherry brandy, mint a neve is tartalmazza szőlőből készült borpárlat. Ezt ízesítik gyümölcsvelővel.
Külön a meggyből erjesztés folyamán meggybort lehet készíteni, ez nem cherry brandy.
A sima cherry pedig nem borpárlat, hanem alkoholtartalmú gyümölcsvelő keverék (általában meggy).
A cherryt kifejezettten a meggyes ízzel társítjuk.
Tehát különbség van a cherry és a cherry brandy között. Utóbbi borból készül, nagyon aromás, jellegzetes ízű ital. Keveredik benne a szőlő és a hozzáadott gyümölcs íze.
A cherry konyhanyelven meggyes alkohol. És inkább likőrnek mondanám.
A sherry meg az alább is megadott linken szereplő szintáén borpárlat (ezek szerint).
Tehát az íze ahhoz hasonlít leginkább, hogy mi van benne. Ha meggyel készítik a cherry-t (általában azzal szokták) akkor jellgeztesen meggy ízű (kesernyés, savanykás, édeskés). Ha cherry brandyről van szó akkor ott kiérezni a bor ízét. Én ezt jobban szeretem, különleges ízű szerintem.
A sherry pedig egy szőlőbor. Ha fehér szőlőből készítik valószínű elég édeskés lehet és biztosan finom is.
További ajánlott fórumok:
- Az alkohol
- Rákos lett. Dohányzott vagy sok alkoholt fogyasztott?
- Nem viselem jól, hogy a párom alkoholt iszik és nem tudom, ezt hogy kezeljem. Adjatok tanácsot, kérlek!
- Mihez hasonlíthatnám a méhösszehúzódást vagy a jósló fájásokat?
- Ettetek már békát? Milyen íze van, mihez hasonlítható?
- Mihez hasonlítható szaga van annak, ami avas?