Milyen gyógyszer a Bisoprolol Sandoz 5mg? (tudásbázis)
Ennyire azért nem egyszerű! A magas pulzusszám számos, a szív működésétől független okból is kialakulhat, pl. pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység, tüdőbetegségek. Majd az ilyen okok miatt tartósan magas pulzusszám magas vérnyomáshoz vezet. De magas vérnyomás ettől, vagyis a pulzusszámtól függetlenül is kialakulhat, legjellemzőbben az érelmeszesedés miatt, amikor leszűkül az erek falának felülete, de a keringő vérmennyiség azonos, így a kisebb felületet jobban terheli.
Visszatérve a bármily okból kialakuló, tartósan magas pulzusszámhoz, ez azért veszélyes, azért kell gyógyszeresen (lásd bétablokkoló) csökkenteni, mert a szívben pitvarfibrillációhoz vezethet, az pedig életveszélyes állapot.
Mindezek alapján írja a Nebivolol betegtájékoztatója, hogy: Gátolja a szapora szívverés kialakulását, szabályozza a szív pumpaerejét. Emellett az ereket is tágítja, ami szintén hozzájárul a vérnyomáscsökkentő hatáshoz. – vagyis emiatt alkalmazzák közvetlenül vérnyomáscsökkentésre is, amikor magas pulzusszám nincs is a betegnél.
Érdemes még tudni, hogy – egyebek mellett még - glaukóma vagyis zöld hályog esetén is alkalmazzák a bétablokkolókat, mert csökkentik a szembelnyomást.
A bétablokkolók jelentőségét bizonyítja, hogy a múlt század egyik legnagyobb gyógyszeripari felfedezése volt ennek a szernek a szintézise. Sir James Black angol kutató Nobel-díjat kapott érte.
De mint minden gyógyszernek, ennek is megvannak a mellékhatásai. A bétablokkolók emelik a szervezet számára rosszul hasznosítható koleszterin arányát a jól hasznosíthatóval szemben. (Érdekes módon azonban erről a Nebivolol Betegtájékoztatója nem tesz említést.) Ajánlatos tehát a tartós szedésük során a koleszterin-szinteket rendszeresen ellenőriztetni.
(Az itt leírtakat az orvos férjem segítségével és ellenőrzésével hoztam össze, aki szintén érintett a bétablokkolók „fogyasztásában”.)
Béta blokkolót mindig a magasa pulzusra adják.
Én Nebivololt szedek, elött meg Concort szedtem, de az nagyon álmosított.
Férjem pl Betalocot szed.
Ezek általában a vérnyomást is tolják lefelé.
A bétablokkolókat nemcsak magas vérnyomásra, hanem magas pulzusszám csökkentésére is adják. Én is arra kapom.
Egyébként van a gyógyszerek dobozában egy kis nyomtatott papírka, az a Betegtájékoztató! Érdemes elolvasni! Ha véletlenül már kidobtad, ugyanaz megtalálható a hazipatika.hu oldalon. Lásd:
További ajánlott fórumok:
- Ki milyen gyógyszert szed szociális fóbiára és hogy használ neki?
- Akinek pajzsmirigy alulműködése van milyen gyógyszert vitamint és egyebeket szed rá?
- Valaki kapott már olyan gyógyszert ami megindtotta a vérzést? Milyen az?
- Milyen hatásos gyógymód van a parlagfű allergiára, ha már a legerősebb gyógyszer se használ?
- Magas tesztoszteron szintre mit szoktak adni? Kapok valamilyen gyógyszert, vagy fogyjak le?
- Nem tudja valaki, milyen gyógyszert szoktak felírni csúnya pattanásos tini/18 év/bőrre?