Milyen birsalma befőttet ismertek, amihez nem kell megpucolni a gyümölcsöt? (tudásbázis)
Üdvözletem.
Ma hallottam a piacon, hogy a mosott, felkockázott egészséges birsalmákat porciózom, és lefagyasztom,
Akkor bármikor, akár tavasszal is készíthető kompót úgy mint most a frissből.
Ez lehetséges?
Legyél szives már elküldeni a receftet
gonczikaroly45@freemail.hu
Csak 2 hozzávaló: egészséges “gumicukor” birsalmából
Hozzávalók:
5-6 szem birsalma
3-4 evőkanál kristálycukor (lapos evőkanál, nem kell agyoncukrozni, úgy finom, szerintem, ha nem a cukor, hanem a birsalma íze dominál)
szükség lesz még:
sütőre
tepsire
sütőpapírra
késre
botmixer
A birsalmát alaposan megmosom, hogy az összes szösz lejöjjön róla, majd felnegyedelem, felkockázom úgy, hogy a magházát és a hibás részeket – sajnos a birs gyakran kukacos – kivágom. Nem pucolom meg, imádom a birsalma héját és a végeredménynek is jót tesz. Annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi és addig főzöm, kb. fél óra, amíg a birsalma megpuhul.
A birsalmát leszűröm, de levét felfogom és forrón, egy kiskanál cukorral a szakács jutalma. A birsalmát botmixerrel pépesítem, belekeverem a cukrot és állandó kevergetés mellett felforralom. (Bugyog, úgyhogy vigyázni kell vele.)
A sütőt kicsit bemelegítem (180-190 fokra). A tepsit kibélelem a sütőpapírra, majd a sütőpapíron 2-3 mm vékonyan szétterítem a masszát. A tepsit a sütőbe teszem, 8-10 percig “sütöm”, majd elzárom a gázt és a sütőben hagyom kihűlni, száradni a birsalmás masszát. Sütőben szárítom fél napig, majd ismét a meleg sütőbe teszem. (Nálunk éppen fasírt sült 200 fokon, amikor készen volt, elzártam a sütőt és betettem a birsalmát száradni.)
Ezután már könnyen és egyben le lehetett venni a sütőpapírról a szárított birsalmamasszát. Új sütőpapírt vettem, megfordítottam a birsalmás “bőrt”, és ismét szárítottam a 180 fokos sütőben 10 percig. Amikor kihűlt, 1 centis csíkokra vágtam és már lehetett is enni. Lehet még vékonyabbra is vágni, csak úgy nehezebb feltekerni.
Csak 2 hozzávaló kell: birsalma és egy kevés cukor.
Nem csak remek nasi, de érett, finom sajtokhoz is illik és gasztroajándéknak is remek, bár eltarthatóságáról nem sokat tudunk, túl gyorsan elfogyott. 4 éves fiam annyit fűzött még hozzá, hogy “Anya, csinálj még ilyet!”
Birsalmát héjastól csak sajtnak tudod felhasználni.
Befőtt készítésénél le kell tisztítani a héját.
További ajánlott fórumok:
- Milyen gyümölcsöt / zöldséget ettél ma?
- Küldj egy gyümölcsött!🍍🍉🍇🍊🍋🍌
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- Egy hölgy, aki naplót vezet arról, hogyan tud napi 1500 Ft-ból meleg ételt, gyümölcsöt varázsolni
- 90 napos diétánál gyümölcsnapon csak a friss gyümölcsöt lehet enni, vagy lehet befőttet/aszaltat is?