Milyen a magyar közlekedési morál? (tudásbázis kérdés)
irtó kíváncsi leszek, hogy fog-e változni az autósok hozzáállása, ha szeptember végén kötelezően meg kell állniuk a zebránál
mert ugye a 70%-uk még csak nem is lassít, mostanában direkt figyelem
ma 6 gyalogos állt a zebránál és az autósok vígan mentek tova...
15 éve vezetek napi rendszerességgel (kb 4-500 000 km balesetmentesen)és azt mondom, hogy nem az igazi, de lehetne rosszabb is.(Jártam már néhány déli országban, és ott nem mernék vezetni)Ha valaki betartja a kreszen kívül a helyi íratlan szabályokat, sztem sok baja nem lehet.
Pl: gyalogos a zöld jelzésnél is nézzen szét, a fém karosszéria erősebb, mint a csont:)
Lehorgasztott fejű nyugdíjas bármikor, bárhol feltűnhet, erre figyelni kell, bár neki fog fájni..:)
Kivilágítatlan részeg biciklis bárhol feltűnhet, ha találkozunk vele, próbáljuk elkerülni az ütközést, majd álljunk meg, menjünk oda és keverjünk le neki egy iszonytos erejű pofont- nekem bevált, bár borotválkozhatott volna előtte, mert még másnap is éreztem a tenyeremen a borostáját:)))
A hétvége kritikus: az egyébként hétközben BKV-val utazó hobbisofőr előveszi a hitelből vett Suzukit és azt hiszi a piacig meg vissza ő az utak császára.Ismertető jegyei: zöld lámpánál erősen fékez, nem akar hinni a szemének. Kanyarodáskor sebessége konvergál a nullához,ez neki már bonyolult manőver (tolatást, parkolást inkább hagyjuk).Lámpánál percekig keresi az 1-est, ha megvan rögtön lefullasztja a motort.(persze ha kérdőn ránézek, neki áll feljebb)
Országúton 90 helyett max 70-nel megy, mert az biztonságos, villogni, anyázni felesleges, ahhoz hülye, hogy felfogja: így nagyobb a balesetveszély, mert valaki úgyis megunja és rizikós helyzetben kezdi előzni...néhány perc múlva az árokban füstölgő Suzuki tetején ülve pedig csak azt hajtogatja, hogy ő szabályosan ment, és nem érti ezeket a száguldozó állatokat:)
És mégegy megtörtént eset: hiába megyek szabályosan az országúton, ha szemben egy kamion előzi a másikat, az nem fog visszamenni, úgyhogy irány a padka, vagy szerencsétlenebb esetben az árok. Én így tettem és most be tudom ezt ide írni, a volt főnököm magát és a fél családját kiirtotta,pedig ő szabályosan közlekedett.A morál olyan amilyen, az lassan változik, a gyors helyzetfelismerés és cselekvés azonban néha sokat tud segíteni az egészségmegőrzésben:)
Tegnapi esetem:
Egyenrangú útkereszteződés, jobbkéz-szabálynak illene működni. Tiszta a terep, kanyarodok balra, s honnan, honnan nem, irtózatos sebességgel jön egy autó, majd fékez ezerrel, miközben én elkapom a kormányt. Annak, aki mögöttem jött, s kanyarodott volna utánam (már bent volt ő is a kereszteződésben), volt annyi esze, hogy gázt adott, s áthúzott egyenesen. Visszapillantóban láttam, őrült autósunk is kénytelen volt elkapni a kormányt, hogy ne szaladjon bele a mögöttem levőbe.
Mindeközben a hirtelen fellépő pánikhangulatomban mondtam(felkiáltva, ez kétségtelen) valami cifrát (de nem káromkodást, hiszen gyerekeim hátul) a kocsiban, gondolom, ezt láthatta meg a muki, aki csak úgy előtűnt a semmiből, majd csikorgatva fékezett, de a kiövetkező pillanatban már bőgette is a motort...
Na jó, gondoltam, ezzel vége, megúsztuk, senkinek semmi baja, nem lett baleset...
Következő piciny utcába bekanyarodtam, álltam volna be a házunk kapuján, de egyszer csak iszonyatos autóbőgés, nagy fékezés (2 centire az autómtól), majd letekert ablak mögül roma embertársunk "szépen" megválogatott szavakkal ordítva tudakolta tőlem, mi a bajom vele. Képes volt megfordulni s követni engem hazáig. A vér elhűlt bennem.... Majd kaptam egy fenyegetést, hogy tudja, hol lakok.
Ez a morál. :((( Nem elég, hogy xy veszélyezteti mások életét eszméletlen felelőtlen vezetésével, ahelyett, hogy örülne, nem okozott végzetes balesetet (ja, 3 év körüli gyerek bekötés nélkül mellette az első ülésen!!), még neki áll feljebb, s fenyeget!
Egy szóval jellemezve: SZ*R!!!!
És ilyen nincs is itt az országban sajnos :((((
Sziasztok!
Gyopárka, nem tudom te merre jártál külföldön, biztosan vannak országok, ahol még a magyarországinál is rosszabb a helyzet :) Minden esetre én tavaly nyáron, mikor autóval mentünk haza Hollandiából, azt tapasztaltam, hogy nagyon sok magyar hihetetlenül agresszívan vezet. A sebességkorlátozást semmibe veszik, és olyan helyeken elõznek, hogy a hajam égnek állt tõle. Nem azt mondom, hogy mindenki így vezet, de minden esetre feltünõen sokan.
Egy barátomat, aki babakocsit tolt a Széna téren egy zebrán majdnem elgázolta egy rendőrautó. Amikor mérgében a mobiltelefonjával lefényképezte a rendőröket, azok megálltak a 6-os villamos megállójánál az úttest közepén, kipattantak, és igazoltatták bosszúbol a barátomat. Ezzel próbálták "megbüntetni". javasolta, hogy állítsák elő a gyerekkel és a babakocsival együtt.
Ameddig ezek így viselkednek, nem kell itt semmire sem számítani.
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményed a gyalogosok és a biciklisek közlekedéséről?
- Milyen a közlekedés Gyömrőről Pestre?
- Budapesti helyi közlekedés ingyenes 14 éves kor alatt? Napijegy milyen járműre érvényes?
- Milyen a közlekedés reggelente Budakesziről Budapestre?
- Az Orczy-kertben milyen állapotban van a közlekedési park?
- Milyen igazolvány szükséges egy 6 évet betöltött gyerek (még nem iskolás) helyi közlekedési bérletének vásárlásához?