Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mikor gyermek voltam nagymamám rózsasziromból csinált szörpöt. Nem tudja valaki a receptet? fórum

Mikor gyermek voltam nagymamám rózsasziromból csinált szörpöt. Nem tudja valaki a receptet? (tudásbázis)


9. czfhk (válaszként erre: 8. - Lauka66)
2008. szept. 11. 14:08

Köszi szépen! Csak egy kérdés: a leszűrt rózsaszirom léhez(ami kb. 2 liter)mennyi cukrot tegyek? 2kg-t? Jól értettem?

Érdekes, hogy nagymamám minden receptet megtanított anyukámnak, aki nagyon finomakat süt-főz, de ez valahogy kimaradt... Hátha most újra éleszthetem ezt családi receptet...

2008. szept. 11. 08:20

30 dkg rózsaszirmot 2l vizzel felfőzni.Leszürni.

1:1 arányu cukorral 20 percig főzni.

Melegen teszed üvegbe, kihülés után lezárni.


Kipróbált receptem. Finom.

2008. szept. 11. 04:59
A Bodzavirágból is finom lehet szerintem
6. mamoca1234 (válaszként erre: 2. - Gerna)
2008. jún. 22. 00:17
NAGYON ÖRÖLÜK ENNEK A RECEPTNEK,MÁR HALLOTTAM RÓLA, DE NEM TUDTAM HOGY KELL ELKÉSZÍTENI.
2008. jan. 13. 07:23
Szívesen! a keresővel találtam :)
4. czfhk (válaszként erre: 3. - Gerna)
2008. jan. 12. 23:44
NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!
2008. jan. 12. 22:58
A lehetőleg bordó színű, permetmentes rózsaszirmot tavasszal vagy ősszel szerezzük be, mert a nyári melegben csökken a rózsa illóolaj és nedvességtartalma.
2008. jan. 12. 22:56

Rózsaszörp: 1 kg rózsaszirmot gyűjtünk, folyó vízzel megmossuk. Leforrázzuk, levét kinyomjuk. A szirmokat apróra vágjuk, majd lemérjük. Háromnegyedannyi cukrot lemérünk, szirupot főzünk belőle, beletesszük az összevágott rózsaszirmot és negyedóráig főzzük. Meggylével, vagy alkörmössel színezzük, átszűrjük, üvegekbe töltve, fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Üdítőként, erősítőszerként, hígítva kerül asztalunkra.



Rózsasziromlekvár. Hagyományos ínyencség volt évszázadokon át. Számos receptváltozatával találkozhatunk a szakácskönyvekben. Az alaprecepthez 90 dkg erős illatú rózsaszirom, 450 g cukor, 1/2 citrom leve, és a végső ízesítéshez maréknyi friss rózsaszirom szükséges.

Forraljunk fel 1/2 liter vizet, vegyük le a tűzről, és tegyük bele a rózsaszirom felét, 45 dkg-ot. Kb. 2 órán át hagyjuk ázni, aztán szűrjük le. A szűrletet öntsük rozsdamentes lábosba, adjunk hozzá 450 g cukrot. Lassú tűzön kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Facsarjuk bele 1 citrom levét, és adjuk hozzá a maradék rózsaszirmot. Forraljuk fel és főzzük addig, míg a lekvár összeáll. Vegyük le a tűzről, és szórjunk bele még kis maréknyi friss rózsaszirmot. Robotgéppel pépesítsük, és hagyjuk állni 5 percig. Forró üvegekbe töltjük, lekötjük és száraz gőzbe tesszük.

2008. jan. 12. 21:44
Mikor gyermek voltam nagymamám rózsasziromból csinált szörpöt. Nem tudja valaki a receptet?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook