Miért teszik tönkre egyes szülők a gyerekeik életét? (beszélgetés)
Szerintem ezt jól összefoglaltad. Valamilyen szinten amúgy megértem őt. Valószínű ő is ezt a mintát hozta a szüleitől, " ez van a batyujában ", na meg a sok frusztráció és trauma egyvelege. Ő erre képes. Végülis nem kötelező szeretnie sem engem, attól még, hogy a gyereke vagyok.
Jelen mentális-szellemi-fizikális állapotában ő erre képes, nem tud mást adni, nem tud megváltozni. Illúzió a részemről, ha ezt másképp gondolom. Mindenki csak annyit tud adni, ami van neki, úgy adja, ahogy neki is adták és azt adja, amit ő is kapott. Ha nem is fogadom el ezt teljesen, talán valamelyest megértem.
A zárt osztály felvetését én is hozzád hasonlóan látom. Szerintem egy szülő se akar rosszat a gyerekének, kivéve, ha valaki valamiért elhatározza, hogy szándékosan tönkreteszi – ezt nehezen tudom elképzelni, de biztosan van ilyen is; és az tényleg pszichiátriai kategória.
Nem mindenki alkalmas nevelésre. Ők nyilván nincsenek ennek tudatában, mert különben nem vállalkoznának a feladatra. Van, aki az elképzelhető legjobb szándékkal tesz rosszat a gyerekének és ez nem tudatosul benne. Azt gondolja: mint szülőnek joga és kötelessége dönteni, cselekedni a gyereke helyett, állandóan a nyomában lenni, ellenőrizni, irányítani. Embere, egyénisége válogatja, ki hogyan kezeli az ilyen helyzetet.
1: Van, aki elmenekül, amint lehet a saját lábára áll mielőtt maradandó mentális sérülést szenved.
2: Van, aki nem találja a megoldást, mint pl. a FI.
3: Van, aki megrázza magát és ignorálja a szülői terrort.
4: Van, aki önsajnálatba, a szülője hibáztatásába menekül, mint pl. a FI.
5: Van, aki megerősödve jön a helyzetből, és példás szülővé válik.
6: Van, aki az elszenvedett megpróbáltatások miatt szintén csapnivaló szülő lesz.
És lehetne még sorolni ...
Ha a pici gyerek, mikor tanul járni, és sokszor elesik, feladná, sosem tanulna meg járni !!!
Mindig van kiút és megoldás !
Talán itt talál megoldást.
Bár eddig mindenre van kifogás. :)
Fordítsuk már meg a dolgot.
Nincs egy barátod sem. A rokonokkal nem beszélsz.
Dolgozni nem akarsz.
Lépni még úgysem.
Akkor mégis mitől várod, hogy bármi is változzon.?
Ha eddig ebben éltél, mégis mire vársz.
A hercegek fehér lovon , csak a mesében jönnek el.
Testvér, rokon, barátok, nem tud valaki a megoldásban segíteni ?
Olyanok is vannak, akik (2-3 fő) közösen bérelnek lakást, mindenkinek saját szobája van, és így sokkal olcsóbb a bérleti díj és a rezsiköltség.
Nem tudjuk, merre laksz . Város, nagyváros, kisebb település ?
Semmi baj ! Nagyon együttérzek mindenkivel, akinek hasonló sorsa volt, mint nekem. Kicsit próbálnék optimizmust átadni, ha tudnék.
Érdemes elolvasni Morvai Krisztina : Terror a családban c. könyvét ! Nekünk is tanulságos, de azoknak is, akik nem ilyen családban nőttek fel,hogy kicsit jobban bele tudják élni magukat a helyünkbe.
A másik könyv a " Mérgező szülők ". Ajánlom ezt is !
Ha egyedül nem megy, próbálj olyan helyen segítséget kérni, akik talán tanácsot adnak, hová fordulj. pl. önkormányzat
Mindig van megoldás ! :)
Már a 11-es hozzászólásomban leírtam ezt-azt. Ha ismernéd az életemet, nagyot néznél, miken mentem keresztül !
Eszembe jutott egy tanmese :
Egy ember cipel egy keresztet. Összetalálkozik Jézussal. Mondja neki, hogy nagyon nehéz a kereszt, alig bírja, szeretne kisebbet helyette. Jézus elvezeti egy raktárba, ahol különböző méretű keresztek vannak, és mondja, hogy bármelyiket kiválaszthatja. Az ember keresgél, majd kiválasztja a legkisebbet, és odamegy vele Jézushoz, hogy ezt szeretné vinni ezentúl. Jézus pedig válaszol :" - Ezt vitted eddig !"
Nem tudhatod, kinek mekkora a keresztje, milyen nehéz volt az élete eddig !!! Itt senkit nem ismersz. Minden helyzetből van kiút, mindig van remény ! Ismered a mondást ? "Segíts magadon, Isten is megsegít !" De nem azt mondja, hogy várd a sült galambot, hanem tegyél magadért, aztán majd kapsz segítséget is !
További ajánlott fórumok:
- IKRES SZÜLŐK forumja
- Császárral szülő és tápszeres babát nevelő szülők írjatok!
- Mi vágta tönkre a mai napodat? (ne írd be, ha semmi)
- A világ változott vagy a szülők nevelnek "lazán" gyermeket?!!
- Nem vagyok irigy, de utálom kölcsönadni a személyes tárgyaimat...vagy elhagyják, vagy tönkreteszik ....
- Mennyire biztonságosak szerinted az anyaotthonok a menekülő anyáknak és gyerekeiknek?