Miért nem visszaváltható a pezsgősüveg - avagy újra(NEM)hasznosítás magyar módra (beszélgetés)
Szörpöt, paradicsomlét lehet eltenni bele télire.
Kiskertbe szegélynek talpával felfelé...
Én pedig paradicsom-valamint szörp befőzésnél remekül hasznosítom. Idővel persze természetes úton fogyatkozik a számuk, értsd: el-eltörik néha :)
Csak tavasszal állnak üres üveghegyek a padláson, nyártól megadják magukat rendeltetési céljuknak.
Rábukkantam egy hírre...
"2005. január 1-én lépett hatályba a módosított termékdíj-törvény. Az ehhez kapcsolódó tavaszi kormányrendeletben azonban nem kaptak helyet olyan jogi és gazdasági ösztönzések, amelyek erősíthették volna a betétdíjas csomagolások pozícióját, térnyerését. A jogszabályt bírálók szerint így nem igazán marad a környezettudatos vagy spóroló vásárló számára túl sok választási lehetőség."
A visszaváltható üvegek fokozatos kiszorulása - kis anti-recycle történelem:
1988-90-től a szénsavas üdítőket egyre nagyobb arányban műanyag palackban kezdték forgalmazni;
1989-91-től a gyümölcslevek, nektárok gyártói fokozatosan a kombinált dobozra tértek át;
1992-től megszüntették a befőttes üvegek visszaváltását;
1995-től a betétes "kólás" üvegeket kivonták a forgalomból;
1996-97-ben az ásványvizeket is műanyagba palackban kezdték értékesíteni;
1998-2003 között a visszaváltható műanyag palackok nagy része is eldobható lett;
2005-ben az utolsó visszaváltható ásványvizes, pezsgős- és vermutosüveg betétdíja is megszűnt.
Környezetvédők tiltakoznak a Törley-pezsgősüvegek betétdíjának s ezáltal visszaválthatóságának megszűnése miatt. Minthogy az üvegeket nem töltik újra, nő a hulladék mennyisége, minthogy az üveg újrahasznosítása is elenyésző mennyiségű hazánkban - állítja a Hulladék Munkaszövetség.
2005-ös a cikk.
Anyám az egyik pezsgőgyár kereskedelmi igazgatója volt. Biztosíthatlak róla, hogy nem így van ;).
Pontosabban néhány éve még nem így volt.
Köszönöm - korrekt válasz volt.
Amúgy ezt álmomban sem gondoltam volna...
De akkor a Martinis palack miért nem visszaváltható? :)
Meg egy csomó más sem...:(
Megy a nyuszi az erdőben, marha részeg, látja, hogy a rókának van egy klassz bringája, meg is dicséri. Mondja a róka: van annak, aki el nem issza.
Következő napon jön medve egy vadi új sportkocsival, a matarészeg nyuszi megdicséri. Van annak, aki el nem issza, mondja a medve.
Egy hét múlva a nyúl egy szuper kis repülőgéppel szálldos, az állatok csodálkoznak, honnan van, hisz minden pénzét piára költi.
Mire a nyúl: visszavittem az üvegeket.
nem ismerted? Ezer éves.
Két megoldást látok:
1. felrakod az üvegeket a ziviv-re, biztos van, aki fűszeresüveget csinálna belőle, bizbazokat tartana benne.
2. sörrel táplálod a sarjat eztán
:D
További ajánlott fórumok:
- A Sakk és az élet párhuzama. Avagy hogyan hasznosítsuk sakktudásunkat az életben.
- Kinek mi a tapasztalata a a visszaválthatós műanyag palackokkal?
- Mit érdemes tanulni egyetemen, ha külfödön szeretném hasznosítani, ha úgy adódna?
- Bébiételes üvegek hasznosítása költséges kreatívkodás nélkül
- Van valami ötletetek a megmaradt leveshús hasznosítására?
- Hogyan hasznosítod a zöldség és gyümölcspürét a centrifugából?