Miért nem lehet egy éven belül kétszer kérni a háziorvostól beutalót teljes vérkép laborra? (tudásbázis)
itt a Fehérvári úton egy svájci laborba csak bejelentkezel, és sorállás nélkül azt kérsz, amit akarsz. Ma bejelentkeztem holnap megyek..komplett vérvizsgálat 12.500. Ft-+2500 admin ktg. Ha PSA-t is kérek, az még 3000.-Ft.
Itt nem kérdezik, miért mész kétszerbegy évben.
Most is egészségbiztosítási járulékként vonják a TB-t. Nagyon sokan csak minimálbérrel vannak bejelentve. Többeknek a korábbi fizetése nem érte el a mostani minimálbért, akkor miről beszélünk?
A vérévétel nem egy speciális vizsgálat, ami nem járna mindenkinek, oké, hogy egy MR-t nem kaphatsz csakúgy kérésre, de nehogy már egyesek eldöntsék, hogy mit kaphat a másik. Jézusom, milyen gondolkodás ez! Valaki nézi, hogy a szomszédja, kollégája mennyit keres, és ezért mi nem jár neki? Soha meg sem fordult a fejemben, hogy másoktól sajnáljam az ellátást, pedig én alig vagyok beteg, mégis fizetem a TB-t, amit vsz. nem én rám költ az egészségügy. :/
Aki meg dolgozik, az jóval többet fizet.
Te jelenleg a minimálbér után fizetsz, a többség a tényleges keresete után.
Régebben ez járulék volt, ami után elvileg járt kötelezően szolgáltatás.
Most adóként szedik be.
Így igaz.
Férjemnek pl. sokáig volt gondja a vasértékével.
Ezt és az ehhez kapcsolódó vizsgálatokat 3 havonta nézték, de nem lehetett minden alkalommal komplett vérvizsgálatot kérni.
Az időszakot az előző vizsgálathoz nézik.
Háziorvos pl. nem írhat ki inzulin vizsgálatot.
Ehhez diabetológus, endokrinológus kell.
Nem fizetsz tb-t.
Adót fizetsz, amiért nem jár semmilyen ellátási kötelezettség.
Ha van orvos az ismerősi körben, miért itt koptatod a billentyűt?
Kérd a beutalókat, hajrá!
Annyit elárulok neked, hogy szabályozva van, hogy melyik orvos milyen vizsgálatot kérhet. De ezt te úgyis jobban tudod.
Miért, nem lehet?
Ez nem hiszem, hogy kőbe vésett. Nekem most pont kellene, de szerintem volt már, hogy többször is csináltak valami miatt, és lehet, hogy két különböző helyen. Mármint egyet a házio., másikat meg egy kórházi labor. Pedig mindkettőt a tb támogatja. Igaz, nem voltam a covid alatt egy orvosnál sem. Nem ismerem a mostani helyzetet.
Sajnos vannak hobbisták is.
Ha panasszal jelentkezik, akkor jellegétől függően mellkas rtg, labor, ekg, ultrahang. Nálunk pl a kardiológia, gasztró bekeményített, csak az orvos kérhet időpontot, beteg nem. Ugyanazon a számon, amire betegek is panaszkodnak, ez egy jó buli szinte minden napra.
Nem tudok egy éves korlátról, eddig számontartása nélkül minden eredmény elkészült.
Ami viszont van: 40 év fölött évente 1x ingyenes tüdőszűrés.
Tudtommal 3 havonta lehet. Persze nem hobbiból, de nem is azért kérted.
Ami az "egészségügyben" megy a vírus óta az undorító. Szándékosan terelnek ki a magánszférába.
Én felhívnám őket még egyszer, hogy már pedig de, kell az a teljes labor és ha nem akkor bepanaszolod őket az ÁNTSZ-nél.
Azt hiszem ők a felügyeletük.
További ajánlott fórumok:
- Mit tudok tenni, ha a háziorvosom nem hajlandó szakrendelésre beutalót adni?
- A vastagbél tükrözéshez a háziorvosnak kell beutalót adnia?
- Felirhat-e háziorvos pszichológushoz beutalót?
- Miért nem adhat beutalót szanatóriumba a háziorvos egy szívműtöttnek?
- Magánorvos adhat beutalót sztk-s vizsgálatra is, vagy ezt csak háziorvos adhat?
- Kaptam a háziorvosomtól beutalót vér/vizelet vizsgálatra, meg egy kémcsövet. Ebbe kell vinnem?