A vastagbél tükrözéshez a háziorvosnak kell beutalót adnia? (tudásbázis)
Privát elmehetsz egy gasztroenterológushoz. Oda nem kell beutaló, csak néhány zöldhasú...
De azt mondom megéri.
Egy konzultáció után általában megcsinálja a szükséges kivizsgálást.
Nálunk pont fordítva van. Háziorvos dolga az ambuláns kivizsgálás, ha ezzel nem boldogul, vagyis nincs eredmény, vagy kétséges valamiért, akkor küld gasztróra, és onnan startol a CT, MR, szakorvosi konzultáció.
Ha gyanúsak a panaszok, akkor akár egyből colonoscopia, amire kérhet sürgősséggel időpontot. Vagy először ultrahang, labor, széklet vér vizsgálat.
Lehet ahány ház, annyi szokás.
Gasztróra a háziorvostól kell beutaló, ő felülről kukkol.
Vastagbélhez, elmész a sebészetre, oda nem kell beutaló és időpont sem. Nálunk nem kell. A sebészeten nálunk elvégzik a tükrözést, ha CT kell, akkor tovább utalhat oda.
Jó egészséget!
CT-re kell beutaló.
Gasztro-hoz háziorvosi beutaló kell.
Kivéve, ha ott már gondozott beteg vagy.
Háziorvos gasztros-hoz adhat beutalót.
Közvetlenül tükrözésre nem.
Azt a gasztro-s orvos dönti el, hogy szükséges vagy sem.
Tükrőzés nem így működik.
Előbb gasztroenterológushoz kell elmenned. Vele kell konzultálni, és majd ő fogja előjegyezni amennyiben úgy véli szükséges.
A tükrőzést pedig előző nap béltisztítás előzi meg, a hozzávaló tisztítót is a gasztros írja fel.
Tavasszal voltam tükrözésen és így intéztem.
A területi kórház gasztroenteriológiai szakrendelésén időpontot kértem.
A vizsgálat előtt a háziorvos asszisztensétől kértem beutalót és hogy írjon fel spec. hashajtót.
Mivel csak PCR teszttel lehetett menni, így ismét hívtam a Gasztrot, aki előjegyzett a tesztre. A teszt eredménnyel jelentem meg a vizsgálaton.
Koszonom a valaszokat! Csak sajnos ha nem o, akkor ki gasztroenterologus? A korhazban dolgozo emberek?
Reggebben volt mar ilyen problemam, akkor volt vervetel, ultrahang es minden jo volt, de magatol el is mult:( viszont most nem akar elmulni, nagyon felek hogy daganat.. ezert szeretnek inkabb tukrozesre menni. Sajnos a csaladban volt mar vastagbeldaganatos beteg:(
További ajánlott fórumok:
- Mit tudok tenni, ha a háziorvosom nem hajlandó szakrendelésre beutalót adni?
- Miért nem lehet egy éven belül kétszer kérni a háziorvostól beutalót teljes vérkép laborra?
- Felirhat-e háziorvos pszichológushoz beutalót?
- Miért nem adhat beutalót szanatóriumba a háziorvos egy szívműtöttnek?
- Magánorvos adhat beutalót sztk-s vizsgálatra is, vagy ezt csak háziorvos adhat?
- Kaptam a háziorvosomtól beutalót vér/vizelet vizsgálatra, meg egy kémcsövet. Ebbe kell vinnem?