Miért hízok és puffadok a fogyókúra első napján? (tudásbázis)
Vannak, akik e kettőt kifejezetten együtt eszik.
Étrend váltását meg kell szoknia az emésztőrendszernek, bár legjobb lenne, ha dietetikus vagy egyéb szakértő adna személyre szabott tanácsot. Hajlamosak vagyunk "agyatlanul" fogyózni, főleg ha eleinte eredményt is látunk. Ha nem, még inkább :)
Én nem fogok tudni válaszolni a kérdésedre. Ne mérd magam reggel s este, csak reggel mondjuk és akkor nincs csalódás. Napon belül nekem is ingadozik a súlyom, ahogy gondolom a legtöbb embernek. Reggel kb. 1 kg-al könnyebb vagyok, mint este.
Só: ha sót ennénk, akkor semmi gondunk nem lenne, de mi nem sót eszünk, hanem különböző állagmegőrzővel dúsított valamit. És ezért tartjuk vissza a vizet, ezért lesz magas a vérnyomásunk, stb.
A zöldségek és gyümölcsök mind rostosak, ezért puffasztanak is. Ha ez zavar, akkor ne egyed őket, vagy feldolgozva egyed pl. kompótnak, főzeléknek a zöldségeket, stb. Ha a zöldségeket főződ, akkor fedő nélkül kell főzni, mert akkor nem fog puffasztani.
Szerintem az 1 kg napközbeni súlyingadozás centiméterben nem mérhető, azaz úy nem hinném, hogy lenne változás...
A különböző ételféleségeket a gyomor eltérő idő alatt emészti meg, ezért a szakértők szerint először azt a kaját kellene megennünk, amit a gyomor a leggyorsabban megemészt, mert akkor tudja tovább-küldeni lefelé. Ha a gyümölcsöt az étkezés végén esszük, pedig gyakorlatilag a leggyorsabban lebontódik a gyomorban, akkor az ott pang, gázosodik, stb. stb. addig, míg az előtte fogyasztott (pár falat) szilárdabb étellel a gyomor nem végez.
Ráadásul még a különböző gyümölcsöket sem azonos idő alatt bontja le, tehát bőven van variáció arra, hogy mitől is puffadtál fel. És ha még ezt nyakon öntötted a végén kb. 1,5 liter vízzel...
Érdemes ebben a témában olvasgatni:
Ez igaz is meg nem is. Igaz, hogy a só megköti a vizet. De a szervezet vízháztartása egy nagyon kifinomult rendszer és hamar alkalmazkodik a sóbevitelhez, kb 3 nap alatt.
Ennyi idô alatt már nemcsak érzékeli de reagál is arra, ha több vagy kevesebb sót visz be az ember.
Pl aki sòsan eszik mindig, annál is csak az első 3 napban lesz nagyobb vízvisszatartás, de innentől kezdve már a szervezet üríti is a sót, hogy pont annyi maradjon, ami kell, a többitől megszabadul.
Viceversa, ha hirtelen elvesszük a sót, de úgy, hogy kenyér sincs (abban is van só), sem készételek (tele vannak), szóval lehetőleg minimál nátrium, akkor 3 napig üríti csak a vizet, de onnantól már nem, mert rájött, hogy túl kevés sót eszünk, így visszatartja azt a keveset is.
Végeredményben mindig törekszik az egyensúlyra.
Más kèrdés, hogy vannak termèszetesebb formában sók a zöldségekben is (nátrium glutammát is!) de koncentrált formában a nátrium glutammát az összes készételben és sok is, ezzel nehezebben bírkózik meg a szervezet, vagyis nehezebben üríti ki, ezért van az a tipikus cellulitisz azoknál, akik gyakran esznek készételeket, de mondom, még ez is sóként viselkedik vagyis ezt is üríti a szervezet egy rövid idő után.
De volt olyan napom is, amikor szimplán csak gyorsan akartam fogyni pár kilót, hogy laposabb legyen a hasam (tudom, nem egészséges, utána visszajön, de nem ez a lényeg), hogy napközben ittam max két kávét, ugyanígy ettem gyümit, este pedig csak csokit ettem, vagy valami édeset. Kalóriában kábé ugyanennyi, csak mennyiségben kevesebb ugye jóval.
De ha a sónak semmi köze hozzá, akkor hogy lehet, hogy megittam másfél liter vizet kábé egy óra alatt és nem ment le?
Itt nem nem fogyásról, hízásról van szó, egyébként ma sem vagyok kevesebb. És most még a menzesz sem zavar be...
1400 kalóriát kellett volna ennem, 1000 sem volt meg, mert nem fért belém több és így híztam. Kilóra és centire is.
A napközbeni evéssel azért nem tudok megbarátkozni, mert nagyon elfáradok az evéstől. :D Ez viccesen hangzik, de 12 órázok 6-18-ig és feszített munka, ha leülök enni, annyira "bepunnyadok", hogy nem igaz. Ezért eszek keveset napközben.
Csináltam már ilyet egyébként, szinte ugyanez az étrend, akkor semmi gond nem volt..
Én arra tippelek, hogy nem minden gyomor tolerálja ha üres állapotában gyümölccsel töltik fel.
A sónak semmi köze a puffadáshoz.
Az étrend eleve rossz. Ezt saját "jól" bevált gyakorlatomból tudom, mert általában én is ezt csinálom. Persze nem vagyok semmiféle "harcos", csak rossz szokásom ez.
Ha egy nap így kajálok, ahogy írtad, akkor estére garantált a puffadás.
Ha véletlenül normálisan eszek napközbe, akkor semmi gondom nincs.
Szerintem gondold át újra.
Sziasztok!
Nem harcosok étrendjét követek, de hasonlót, szóval nem csak este eszek, de este sokat...
Az történt tegnap, az első napomon, hogy kellőképpen éhes voltam már estére, napközben ittam kávét, ettem sok gyümölcsöt is. Számolom a fehérjét, a kalóriát és be volt tervezve egy adagom. Nem olyan sok, körülbelül egy normális adag étel, mint másnak egy vacsora, csak nyilván több fehérjével. Miután megettem, egyébként közben is nagyon szomjas voltam, viszont annyira tele lettem, hogy alig tudtam inni vizet, fel is puffadtam. Ez lehet a sótól? Mert nagyon sózok is... 1.5 liter vizet biztos megittam így este. Vagy a fehérje miatt?
A másik, hogy ma reggel egy kilóval többet mutatott a mérleg, pedig már biztos lement rólam a víz és a hasamon is éreztem, hogy jóval nagyobb, feszített is... Nem tudom, miért.
Valakinek valami ötlet, tapasztalat?
További ajánlott fórumok:
- 2013 január 1-től fogyókúra. Ki tart velem?
- 13 napos fogyókúra-nem a reggeli kávés
- Le fogunk fogyni!!!Az utolsó fogyókúránk, nem hízunk többé vissza!
- 2010.01.01-től fogyókúra indul! Aki akar csatlakozzon!
- Ki kezdi velem a fogyókúrát június 1-től?
- Valaki lenne a lelki társam egy fogyókúrában? Kezdjük együtt, így talán könnyebb lesz!