Miért gyártják ilyen rövid zsinórral az elektromos készülékeket? :-) (tudásbázis kérdés)
:))
Mert csak!
Mert nem praktikus.
Mert hosszabbítóba kell dugni.
Jó is az mikor nyúlfarknyi vezetékkel jön a hűtőgép, mosógép stb. és még bele is írják a leírásba, hogy tilos hosszabbítót használni. De ez csak elővigyázatosságból van ott, ezzel védi magát a gyártó. A baj akkor lehet ebből, ha a hosszabbító gagyi kivitel vagy túlterhelik. Ugye egy mosógép, hűtőgép, fagyasztóláda stb. nagyteljesítményű fogyasztó, sok áramot zabálnak. Ha pedig a hosszabbító gagyi és ezt nem tudja huzamosabb ideig, mert pl. pici kínai aki óccón adta spórolt a vezetéken és vékonyat csinált, akkor a terhelést nem bírja, melegszik a drót, megolvasztja a szigetelést, összeér a fázis meg a nulla, zárlatot okoz, tűz és életveszélyes. Ugyanez a veszély akkor is ha az ominózus gép mellett, aminek rövid a madzagja még a fél lakás is azt az elosztót használja, vagyis a konyhában lévő fagyasztóládához elviszed hosszabbítóval, aztán bedugod mellé a villanytűzhelyet, klímát, kávéfőzőt, mosogatógépet, mikrósütőt stb. Könnyen túlterhelheted. A másik meg, hogy vannak Darwin-díjra hajazó sufnituning szerelések is pl. mosogatószifon alá rakott hosszabbító, a szifonból meg békésen csöpög bele a víz, akár az orosz rulett, mert ugye ott is lehet, hogy 100x is kipróbáltad és még élsz, de majd a 101. próbálkozásnál ott lesz a golyó, ahová pörgetted a revolvert. Mint mikor azt mondja a vénasszony mikor a gázszerelő szóvá tette a gázszagot mikor a konvektorát elelnőrizték, hogy hát az már 10 éve mióta itt lakok ereszt és érzem a gázszagot ,de hát nem robbantam fel mint látja. Néhány villanyszerelő ismerős is mesélt már olyanokat, hogy ihaj, egyesek mindenre képesek és kész csoda, hogy megúszták áramütés meg tűz nélkül.
A kedvenc, amiről képet láttam a neten mint elrettentő példa ment körbe sok helyen. Egy tűzhely (remélhetőleg gáz és csak a sütőlámpa meg a piezo ment árammal, valszeg azért is úszhatták meg eddig) úgy bekötve, egy egy régi tv szalagantenna (kéteres) kábel mindkét végére konnektorbe dugható villásdugót szerelve, egyik vége bele a konnektorba a másik pedig egy T-elosztóba (3 konnektor rajta meg a villásdugó, amivbel bedugható a konnektorba) az elosztó másik végébe meg bedugva a tűzhely. Legalább a villásdugót leszigetelte szigszalaggal. Földelés ugye nuku, a szalagantenna kábel nem erre való, (bár pl. telefonzsinóron vezetett 220-at én is láttam egy régi épületben ráadásul a falban ment).
A hagyományos mindkét végén villásdugós vezeték már önmagában is sok áldozatot szedett, főleg fűnyíróknál, házi barkács, hogy a fűnyíróra rászerel az istenbarma egy konnektort, majd egy hosszú kábel mindkét végére villásdugót egyiket a fűnyírón lévő konnektorba másikat egy másikba. És ha van olyan barom, hogy előbb a fűnyíróból húzza ki akkor elég ha véletlenül hozzáér a dugó villáihoz, ami feszültség alatt van.
Manapsag a nulla helyett van a foldeles"
motorokat neha dupla szigetelessel latjak el, de azert egy foldelest is tartalmazo harmadik kabelt is hasznalnak a konektorba valo extra biztonsagi okokbol."
Ne terjeszd mert nem igy van, sőt kettős szigetelést tilos földelni, nulla az mais nulla nem helyette van a föld hanem pluszban
Ha nem fixen bekötött a nyomtatózsinór, és nem az szok lenni, akkor kapni hosszabbat, egér USB/PS2 toldó zsinórt is
Nálam mindkettő vagy 2m
Ez valóban fura. Vasalni csak hosszabbítóval tudok. A nyomtatót nem lehet felrakni az asztalra, az egérzsinór annyira feszül, pedig az asztal jobb oldalán van, és jobbról van a szgép is. A hűtőt hosszabbítóval lehet beüzemelni, kb. 1,5 méteres a zsinórja. A kávédarálóé annyira rövid, ha konnektor előtt darálok valamit, még akkor is fel kell emelni, az előtte lévő pultig nem ér le.
Bezzeg a telefontöltőé legalább 5 méter, ami tisztára felesleges.
Véleményem szerint ezeket a tárgyakat olyan emberek szabadalmaztatják, gyártják, akik sosem használnak háztartási gépeket.
Sok ezer gep gyartasanal mar sok kicsi sokra megy!
Ne feledd el, ha szep fenyeset de rovid ideig tarto iparcikket gyartanak, akkor a csicsassagaert egyszer sok embert be lehet csapni.
Hallottam egy mondast ;
ha valaki egyszer becsap, Szegyelje magat!
Ha masodszorra is becsap, akkor szegyeljem en magam! (Okos ember mas karan tanul.)
Kedves Kek Iris
a gepekben dolgozo motorokat neha dupla szigetelessel latjak el, de azert egy foldelest is tartalmazo harmadik kabelt is hasznalnak a konektorba valo extra biztonsagi okokbol. Ha esetleg valahogy megis viz (ami vezeto) neadj Isten a motorban levo feszultseget a kulso fem burkolathoz vezetne, mert ekkor "csip" ha hozzaernek a kulso femreszehez. A mai elektromossag vezetesehez az egyik vezetek a "Fazis" a masik a foldeles. Regebben a masodik kabel volt az ugynevezett "Nulla". Manapsag a nulla helyett van a foldeles, es meg ehhez hozza adnak egy extra foldelest is biztonsagi okokbol. Emlited, hogy a toldo zsinorban nincs foldeles (a harmadik beepitett kabel) ami reszben igaz, mert vannak harom erintkezos toldok zsinorok, amelyen a harmadik erintkezo a foldeles. De amit itt fontebb leirtam az csak informaciobol irtam le.
Kerlek, egy vizsgazott villanyszerelovel beszeld meg a kerdeseidet, amikor a megoldasra szukseged fog lenni. Sosem lehetunk eleg elovigyazatosak! Csak egy eletunk van, kar volna az elovigyazat elhanyagolasaval elveszitenunk!
biztos a cégeknek nem futja többre:)
régen még a kávéfőző aljába is be lehetett tuszkolni a kábeleket :D
Hát nem tudom. Én eddig úgy tudtam, hogy a mosógép, hűtő, vasaló és még sorolhatnám olyan háztartási eszköz, amit a földelés miatt nem ajánlott hosszabbitóval használni. Ezeknek az eszközöknek közvetlenül a földelt dugaljba kell csatlakozniuk. Azzal, hogy rövidre csinálják a zsinórt, az alapvető biztonsági előirásokat nem biztositják.
Rosszul gondolom?
pl. Mosógép rosszul van csatlakoztatva, vagy nem földelt dugaljba, akkor csiphet, sőt.
Rovidebb a drot= olcsobb az ara.
Vekonyabb atmerojut lehet hasznalni, mert ha rovid akkor nem melegszik fel nagyon. Ergo vekonyabb=olcsobb. majd veszel hozza vastagabb toldot, ha akarsz, mert az mar neked kerul penzedbe...
További ajánlott fórumok:
- Albérletben élek, gáz fűtés van és benzines autóm. Költözzek fa fűtésű lakásba és vásárolják olcsó elektromos autót, mert minden drágul?
- Ha a földön nem lenne elektromos áram ki és hogy élné meg?
- Kézi és elektromos fogkefék
- Bevallom, hogy elektromos fogkefével tervezem csinálni.
- Milyen elektromos mellszívót érdemes venni? Tapasztalatok?
- Ismeri valaki a Flodravin elektromos vízkőmentesítő készüléket?