Miért gondolják a munkáltatók, hogy a 40 év felettiek nem alkalmasak az általuk hirdetett munkakör betöltésére? (tudásbázis kérdés)
Szerintem nem csak ezzel a korosztállyal van baj.
Aki fiatal azért nem kell,mert nincs gyakorlata,esetleg gyerek vállalás előtt áll,akinek kicsi gyereke van,azt azért nem veszik fel,mert ha a gyerek beteg,táppénz,35 év felett meg közlik öreg vagy.
No comment.
Barátnőm 50 éves, egyetemi diplomája, 25 év gyakorlata van. Nyelvet nem beszél, nem 50 kg és nem 26 éves. És van egy 12 éves fia.
Most vették fel egy munkahelyre, minden "hátszél" nélkül adta be az önéletrajzát, több fordulós állásinterjú volt, és ő maradt a végén.
Lehet, hogy már a munkáltatók is kezdenek rájönni, hogy nem a külső meg a kor számít, de valakinek melózni is kell?
Együttérzek az összes kárvallottal. Hogy miért?! Ez a világ nem arról szól, hogy ki mit tud, hanem hogy mire képes....és ez csak azt érdekli és akkor, ha valakinek már beajánlottak valakit.
Állítólag a Lisszaboni folyamatra hivatkozna kompetenciaalapú oktatást szeretnének.
Ez vonatkozik a tanfolyamokra is. A munkáltató idő-és kapacitáshiányra hivatkozva nem tudja a munkaerőt betanítani, ezért olyan dolgozót akar, aki rögtön leül és tudja, mi a dolga:S
1, Sokkal kevesebbe kerül a fiatal, mert nincs gyakorlata amit meg kellene fizetni.
2. Kevesebb szabadságot kell biztosítani a számára.
3. Nincs családja aki este haza vérja, így több - lehetőleg - ingyenes túlmunkát lehet tőle követelni.
4. A Fönök kisebbrendüségi komlexusa mellett is képes kezelni.
Szerintem a legfőbb ok az, hogy a munkáltatók azt feltételezik, hogy nem elég rugalmasak a 40 év felettiek. (Ami szerintem nem általánosítható - ismerek olyan negyveneseket, akik messze jobban pörögnek mint pl. én a 24 évemmel)
A másik ok, hogy a mai világban minden cég fiatalos és lendületes akar lenni - elsősorban talán a munkavállalóik területén.
Az sem kizárt, hogy amint elöttem is megjegyezték, a főnök akarja legeltetni az újdonsült munkaerőn a szemeit. De szerintem ez utóbbi hosszú távon nem működik, ha valakit csak a szép pofijáért vesznek fel.
A Vicc az, hogy a fiatalokat meg pontosan a tapasztalat hiányában nem veszik fel. Akkor most hol az igazság? Legyek 23 éves, többdiplomás több nyelvet beszélő, de minimum öt éves tapasztalattal rendelkező jelentkező? Amelyik munkáltató ezt összehozza, annak csak gratulálni tudok!
A hozzászóló korából adódóan nem lehetett megfigyelésen alapuló a megjegyzés. Sőt bármibe lefogadom, hogy ezidáig még nem volt munkahelye.
Te egyet értesz azzal, hogy a főnök a beosztottját legszivesebben nézegetni szereti, főleg ha 20 éves leányka az illető?! Minden nő "dekoráció" a munkahelyén?
Nem tudom, hogy mílyen területen dolgozol, hogy neked is ílyen negatív tapasztalatod van. Szerintem nem szabad elfogadni az ílyen munkáltatói hozzáállást. (bár én még személy szerint nem tapaszztaltam)
Szerintem megfigyelésen alapuló megjegyzés lehetett:
"Szerintem mindenhol a külsőn van a hangsúly. Egy főnök szivesebben nézeget egy 20 éves lánykát, mint egy 30-as nőt. Bár a másik oldalról pedig azt hallom, hogy 2-3 éves rutin kell mindenhova. Szerintem manapság lehetetlen jó munkát találni"
Ezt azzal kiegészíteném, hogy először a baráti körben, majd a rokonok között, (sorrend mindegy), majd "kívülről" keresgélve vesznek fel embereket.
Így aztán mégiscak a legfontosabb, hogy kit ismersz. --- S kövezz meg, de ezt látom.
S ha 40-es vagy, s már bizonyítottál, ismernek, ismerik a hozzáállásodat, munkádat, stb, akkor vesznek fel 40-esként.
Szerintem megfigyelésen alapuló megjegyzés lehetett:
"Szerintem mindenhol a külsőn van a hangsúly. Egy főnök szivesebben nézeget egy 20 éves lánykát, mint egy 30-as nőt. Bár a másik oldalról pedig azt hallom, hogy 2-3 éves rutin kell mindenhova. Szerintem manapság lehetetlen jó munkát találni"
Ezt azzal kiegészíteném, hogy először a baráti körben, majd a rokonok között, (sorrend mindegy), majd "kívülről" keresgélve vesznek fel embereket.
Így aztán mégiscak a legfontosabb, hogy kit ismersz. --- S kövezz meg, de ezt látom.
S ha 40-es vagy, s már bizonyítottál, ismernek, ismerik a hozzáállásodat, munkádat, stb, akkor vesznek fel 40-esként.
További ajánlott fórumok:
- A barátom nyaral, 3. napja nem jelentkezik, mit gondoljak?
- Szerintetek a munkáltatók kerülik a 30-33 éves nőket?
- Tanyára költözni, kicsit másként, mint gondolják...
- Miért gondolják, hogy ők mindent jobban tudnak?
- Miért gondolják a pasik azt, hogy többet érnek mint a nők?
- A munkahelyemről 2x6 hónap eljöttem táppénzre 2 év alatt.Ha munkáltatók lennétek mit csinálnátok velem?