Miért feketedik be a bőröm az arany alatt? (tudásbázis)
Az arannyal semmi gond, nem kamu. A bőr, bizonyos betegségek, hormonális változások hatására más más enzimet és anyagot bocsát ki magából. Ha ez éppen olyan, akkor az az arannyal érintkezve úgymond befogja a bőrt. Általában sötétszürke, feket színre.
A zöld az más, ott tényleg lehet, hogy az arany karátszáma nem megfelelő, vagy nem is arany.
Hali :)
Nálam is az arany fülbevaló színeződött el barnás-vörösre... mi lehet az oka?
Nem olvastam végig, lehet írta már valaki előttem.
A szervezetben fennálló gyulladást jelzi ha befeketedik a bőr az aranytól.
sziasztok!
A lányomnak nem a bőre feketedik be az arany fülbevalótól,hanem maga az arany!azt hallottam,hogy valami betegség jele lehet ez!Valaki tud mondani valamit???,
köszike
Sziasztok! Véletlenül tévedtem ide, de van egy ismerősöm akinek hasonló nyűgje volt és akkor utánajártam az "arany allergiának", be is kopizom ide mit találtam. Egyébként javasolnám a kutyaharapást szőrivel gyógymód alapelve szerint az aranykolloid oldat fogyasztását.
Íme a cikk, remélem hasznotokra válik!
"Harold Harris
Nem mind arany...
Ki ne hinné szívesen, hogy az ajándékba kapott nyaklánc "valódi arany" – annak ellenére, hogy zöldre festi a nyakat. De mit szól ehhez a vegyész?
Elõször is azt érdemes tisztáznunk, hogy mi a "valódi arany". A nyaklánc nem lehet "tiszta" arany – hiszen a 100%-os vagy 24 karátos arany túl puha az ékszerekhez. Az ötvösök rendszerint 14 és 18 karátos arannyal dolgoznak; ezekben 14/24, illetve 18/24 tömegrész arany van. (A karátot kb. 1300 óta használják. Az Egyesült Államokban 10 karátos lehet a legkisebb aranytartalmú ékszer, de fél karát hibát is megengednek, ezért elõfordulhat, hogy a 10 karátos tárgy csak 9,5 karátos, és 39,6 tömegszázalék aranyat tartalmaz. Angliában legalább 9, Franciaországban legalább 18 karátos aranyékszert szabad csak árulni.) Az ötvözet összetételét nem jelzi a "karát" megjelölés. A különbözõ színû aranytárgyak más-más ötvözõanyagokat tartalmaznak. Rendszerint a következõ fémekkel érik el az eltérõ színeket (az enyhén zöldes "zöldarany" ötvözetet ritkán használják):
sárga Au, Cu, Ag, Zn
fehér Au, Cu, Ni, Zn
vörös Au, Cu
zöld Au, Ag
Az aranyötvözeteket "savpróbával" tesztelik. A 9–10 karátnál kevesebb aranyat tartalmazó fémek a salétromsav hatására gyorsan megzöldülnek. Királyvízzel (kb. azonos mennyiségû salétromsavat és sósavat tartalmazó keverékkel) vizsgálhatók a 18 karátosnál értéktelenebb ötvözetek: a savcseppel érintkezõ fém azonnal halványsárgára változik, mert a színes ötvözõanyagok kioldódnak. A vizsgálatot sokszor "próbakõvel" végzik: a kemény fekete kõvel egy kevés fémet dörzsölnek le a kõ felületére és a tesztet itt végzik el, az ékszert pedig ismét hibátlanra csiszolják.
A fémek oxidálhatóságát, a színes sók kialakulásának lehetõségét fõként a standard elektródpotenciál alapján ítélhetjük meg. Az aranyötvözetek legfontosabb elemeinek adatai a következõk:
Au3+ + 3e– —> Au E0 = 1,42 V
Ag+ + e– —> Ag E0 = 0,80 V
Cu2+ + 2e– —> Cu E0 = 0,34 V
Ni2+ + 2e– —> Ni E0 = –0,23 V
Zn2+ + 2e– —> Zn E0 = –0,76 V
Az értékek jelzik, hogy az arany miért "nemesfém": az oxidálásához szükséges potenciál megközelíti a vizes oldatban elérhetõ maximumot. Ha az arany, illetve a réz oxidációjának standard elektródpotenciálját (–1,42, illetve –0,34 V) összevetjük a salétromsav redukciójának standard elektródpotenciáljával (0,96 V), látjuk, hogy a salétromsav nem oxidálja az aranyat, míg a rezet könnyen oxidálja. Az oxidáció lehetõségének latolgatásakor azonban azt is figyelembe kell venni például, hogy a fémion koordinációs vegyület képzõdése közben stabilizálódhat az oldatban; az aranyat oldó királyvízben a sósav komplexképzõ:
Au + 4Cl– + NO3– + 4H3O+ = AuCl4– + NO + 6H2O
Mivel az
AuCl4– + 3e– —> Au + 4Cl–
reakcióhoz tartozó standard elektródpotenciál 1,00 V, az arany oldódása a királyvízben termodinamikailag kedvezõ. A közönséges (vagy szulfidokkal szennyezett) levegõ elhomályosíthatja az ezüst, a réz vagy a nikkel felszínét, de az arany a levegõ, és külön-külön a koncentrált salétromsav vagy a koncentrált sósav hatására sem változik. A verejtékben lévõ kloridion meggyorsíthatja az aranyat ötvözõ fémek oxidációját, de az arany, ezüst és réz más fémekkel képzett ötvözetei kevésbé reaktívak, mintha az ötvözetek ideális oldatok lennének.
Amikor a "valódi arany" allergiás reakciót vált ki, mindig az egyik ötvözõfém a bûnös, többnyire a nikkel. Néhányan rendkívül érzékenyek erre a fémre. Az érzékenység rendszerint akkor derül ki, ha aranyozott fülbevalót kezdenek viselni. Mivel az aranyréteg nagyon vékony, és általában nikkelrétegre kerül, nem meglepõ, hogy a fülbevaló viselõje az arany kopása nyomán hosszú ideig érintkezhet a nikkellel is. A szervezet azonban egy korábbi érintkezés során "megtanulhatja", miként reagáljon ezekre az ionokra.
Hogy a nyakat zöldre festõ lánc arany-e? A 14 vagy 18 karátos arany legfeljebb csak annak a bõrét színezi, aki királyvizet izzad. Az aranyozott ajándék inkább okozhat csalódást, ám Agricola arra emlékeztet, hogy ez nem az elemek hibája: "ha a férfiak arannyal, ezüsttel, drágakõvel hatalmukba kerítik az asszonyokat, sokakat becstelenségre késztetnek, megvesztegetik a bírákat, és számtalan erkölcstelenséget követnek el, nem a fémeket kell okolni, hanem a férfiak lángra gyújtott, gonosz szenvedélyét".
A Journal of Chemical Education 1999. februári számában megjelent cikk alapján
Öcsének volt két lánca. Az egyikkel nem volt semmi baj, a másik viszont pár nap alatt megfeketedett és megfogta a nyakát.
Igaz, nem aranyból volt, hanem ezüstből, de azért érdekes...
Egyik naprol a masikra szokott le, es az azt koveto hetekben allandoan szedelgett, de egy ido utan a szervezete hozzaszokott, hogy nuku kave, es azota sem issza.
Gondolom a hiusaga is kozrejatszhatott benne, mert sok szep aranyekszere van, es inkabb a kaverol mondott le, mint az ekszerekrol..)))
De,ahogy mar emlitettem, azota semmi problemaja nincs.
Persze, altalanositani nem lehet, elkepzelheto, hogy mas embernek mas a problemaja, hiszen ket egyforma szervezet,(test)nincs...
Nem hinném hogy savas a szervezetem.Gyerekoromtól savas lenne?Már akkor is feketedett.Igaz napi 2 kávét iszok tejjel,de évek óta fogyózom és sok zöldséget és gyümölcsöt eszem.Szinte csak ezeket.5-6 éve volt egy nagy fogyásom 32 kg,elvileg akkor nem lehetett savas.Naponta fogyasztok citromlét is,állítólag lugosít.Nem tudja valaki hogy lehet-e kapni valami tesztet a gyógyszertárban ami megmutatná.
Még egy furcsaság amit nem értek magamban: 26 fokban még 2 takaróval alszom.Állandóan fázom.Lehet összefüggés?
Jaj, dehogy élek :D
Utoljára az ősszel lovagoltam, barlangászni eddig kétszer voltam életemben, inkább itthon ülök a gép előtt meg tanulok, esetleg olvasok vagy filmezek :)
Én is kávéfüggő voltam két éve, egyik napról a másikra abbahagytam (a párommal fogadtunk, hogy nem tudom abbahagyni - pedig de).
Igaz, két hétig bealudtam a suliban, de utána már nem volt probléma... Nálam csak akarat kérdése volt...
Elkepzelheto, hogy tul savas a szervezeted. Abbol gondolom, hogy az otthon elo unokahugomnak hasonlo problemaja volt ket hosszu evig, es, miutan valaki azt a tanacsot adta neki, hogy csinaltasson vertesztet, az eredmeny megdobbento volt.
Megcserelte a dietajat, attert a lugosito etelekre, (tobbnyire), es egy honapon belul elmult a problemaja.
A legnagyobb baj az volt, hogy rengeteg kavet ivott, ami "savasitja" a szervezetet. Miutan errol leszokott, megszuntek a panaszai is.
( Csak felfullel hallottam, hogy a Tokyo-ban es a New Orleansi Egyetemen egydejuleg vegeztek kutatasokat a 90-es evekben a test savas es lugos hatasainak karos es hasznos hatasairol,(8 evig tartott) es az eredmeny meglepo volt!
Allitolag sokkal nagyobb az "eselyuk" azoknak, akiknek savas a szervezetuk, hogy daganatos betegseget kapjanak.
A kutatasokat feher egereken vegeztek, es azok az allatok, amelyek mindennap lugosito eteleket kaptak,(pl. zeller),mindossze egyetlenegy volt rakos, mig azokban az allatokban, melyek etrendje szinte semmi mast, csak savasito eteleket fogyasztottak, 3 honapon belul daganatos betegsegben szenvedtek.
100 eger kapta a tobbnyire lugos eteleket, a masik szaz meg a savasito eteleket.
A szaz egerbol, amelyek a savas eteleket ettek, naponta 3-szor,mind elpusztult. A masik csoportbol, egy kivetellel, mind eletben maradt.
Lehetseges, hogy ez is egy bizonyitek arra, hogy nem mindegy, milyen a testunk allapota belul, mivel kell a belso reszeinknek "megbirkozni",foleg a majunknak?
Elnezest, sokat dumaltam, de mindossze az altalam hallott kiserletet szerettem volna megismertetni veletek.
További ajánlott fórumok:
- A gyűrűm alatt mindig bepirosodik a bőröm és viszket. Miért?
- A málnalevél teán kívül érdemes-e homeopátiás gyógyszert szedni a 36. héttől? Miket és milyen arányban? Szülés alatt?
- Stressz hatására sorvad a bőröm alatt, és a bőröm is
- Mit jelent ha az aranygyűrű alatt megfeketedik a bőr, egyik pillanatról a másikra?
- Miért feketedett be az aranylánc alatt a bőr?
- Arany ékszer alatt szürkésfekete lesz a bőr, mi okozza ezt?