Miért csökken a gyed-em? (tudásbázis)
Sziasztok!
Segítsen nekem valaki!
A főnököm előzetesben és a rendőrségen vannak a papírjaim. Voltam az OEP-nél, persze akkor még ezt nem tudtam, hogy a papírok ott vannak. Az OEP-ből "szépen" elküldtek, hogy menjek vissza ha a könyvelőtől be tudtam szerezni ezeket. De hát kérem, nincs a könyvelőnél semmi. Felhívtam a rendőrséget, aranyosak voltak, mert kikeresik a papírjaimat és át is adják nekem.
De ezzel még mindig nem tudom mit kell kezdeni!? Mit kérjek egyáltalán ki? Miben tud nekem a rendőrség segíteni, hogy legyen TGYÁS-om?
Tudtok nekem segíteni, hogy konkrétan mit kérjek el? Hogy lesz ebből nekem TGYÁS-om?
Gratulálok!
Mivel írtad, hogy mennyi volt a szerződés szerinti béred, így az biztos, hogy a TGYÁS-od most kevesebb lesz, mint az első babánál. A TGYÁS alapja a te esetedben (feltéve, hogy a munkaviszonyod él és biztosított vagy a szülés napján) 156.000 Ft. Tehát bruttó 109200 Ft lesz havonta.
A GYED 2012-ben kerül majd megállapításra, ott is a szerződés szerinti béred fog számítani, de max. a minimálbér kétszeresének a 70%-a az összeg. EZ ugye jelenleg 109.200 Ft, jövőre valószínűleg valamivel több lesz. Viszont arra ne számíts, hogy ha 2013-ban emelik a minimálbért, akkor neked is emelkedni fog a 2013-as max. GYED-re. Sajnos csak azokét kötelesek felülvizsgálni és megemelni, akik a max GYED-re a 180 napi jövedelem alapján jogosultak. (Ezt most csak azért mondom, mert nekem is magasabb a szerződés szerinti bérem és vártam januárra az emelést. Utánaérdeklődtem, megnéztem a törvényt, sajnos nekik van igazuk, nem jár a mostani max GYED.)
-a szülő a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült, és ezért nincs meg a 180 naptári napi keresete.
Ha a szülőnek az irányadó időszakban [a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint a minimálbér.
Tehát szerintem a GYED-ed alapja ugyanaz lesz, mint a TGYÁS-od alapja.
Akkor kezdhetek imádkozni, hogy éljen, meg kideríteni, hogyan állok, mert ma eldőlt, hogy bizony tényleg jön a tesó.
Köszi a segítséget.
Ismerős, az oep-nél nekem sem segítettek.
A neten segített egy tb tanácsadó meg a munkahelyemen voltak nagyon rendesek.
De belefutottam egy olyan tb tanácsadóba is itt a neten aki óriási baromságot mondott.
Na, akkor jobban jártál, örülök. :)
Az a baj, hogy pont az, akinek tájékoztatás kéne nyújtani az anyukáknak (OEP), le sem szarja a kérdéseket, vagy nem veszi fel a telefont, vagy nem válaszol az e-mailre, vagy addig kapcsolgat egyik ügyintézőtől a másikig, míg megunod és lerakod, mert nem akarsz többezer forintos telefon számlát fizetni a semmiért, mert hozzá nem értő emberektől várnál segítséget. :S
Jól tetted, hogy visszamentél.
És így magasabb lett a GYED-ed összege, mert azt tudom, hogy azért mentél vissza, hogy ne csak a GYES-t kapd x hónapig, de a végeredmény milyen lett? Ugyanannyit, vagy többet kaptál?
Igen, ezek igaz, a TGYÁS tuti kevesebb lesz, viszont csak abban az esetben, ha a bejelentett bére nagyobb volt, mint a minimálbér kétszeres. (lehet, hogy átsiklottam felette, és magasabb volt, bocsánat, ha így van, akkor jogos, amit írtál).
Az, hogy nem emelkedik majd a GYED összege, talán még elfogadható is, a lényeg, hogy azt kapja, mint eddig. :)
Igazad van gyed-ből nem számolnak gyed-et, de mivel nekem a gyes alatt derült ki, hogy jön a második baba nem akartam a szülésig gyes-ből tengődni így papíron visszamentem dolgozni és kivettem a felhalmozódott szabadságom után a tgyásig betegszabi+táppénz. Ilyenkor a munkaviszonyban azaz a szabadságon töltött napok + a 15 nap betegszabi átlagkeresete lesz az alap.
A valaki gyed-be vagy gyesbe szül akkor lesz az alap a szerződés szerinti bére.
Nem pontosan annyit, mert az alap a szerződés szerinti bér, de max. a minimálbér kétszerese. Az ő esetében így a TGYÁS biztosan kevesebb lesz, mint az elsőnél volt.
A GYED is a maximum lesz a megállapítás évében, de a következő évben hiába emelik majd a minimálbért és hiába magasabb még mindig a szerződés szerinti bére, neki nem fog emelkedni.
Akár GYED, akár GYES alatt születik a második gyerek, ugyanannyit fogsz kapni a második babánál is, mint az elsőnél. A lényeg, hogy a szülés pillanatában még ÉLJEN a munkaviszonyod, tehát állományban legyél a volt munkahelyednél.
Az összeg ugyanaz lesz, mert egyik ellátás nem képezi a másiknap az alapján, tehát hiába nézik az összegek kiszámításánál az előző évet, GYED-ből nem számolnak GYED-et. Aki ekkora marhaságot ír, az nézzen utána jobban a dolgoknak!
A szerződés szerinti bruttó béred lesz megint az alap!
Mondom, a lényeg, hogy éljen a szülés pillanatában a munkaviszonyod. Nem kell egy napra sem visszamenned dolgozni...
Lehet?? Szerintem igen.
Patikás??Talán Alma???
Hú nagyon köszönöm, ez nem semmi ahogy levezetted, de most már végre értem! :)
Az a szép az egészben, hogy én január elején nyilatkoztam arról, hogy kérem az adójóváírást még a cégemnél, de már akkor éppen csődöltünk, ezért szerintem már egyáltalán nem foglalkoztak semmivel.
Még egyszer köszönöm!
Nem kaptam még semmi papírt. Azt tudom, hogy a régieket elküldték, volt akiket az új cég átvett, nekem mindig azt hajtogatták, hogy védett vagyok.
Most még ebben az évben GYED-en vagyok november 24-ig.
Oep-től kapom a GYED-et.
Ha tényleg terhes vagyok, akkor még a GYED-em lejárta előtt megszülnék jobbik esetben, rosszabbikban épp kicsúsznék 1-2 nappal.
Igazándiból arra lettem volna kíváncsi, hogyha GYED alatt megszülök akkor milyen pénzre számíthatok valamit ha már GYES alatt akkor mit kapok.
225 ezer volt a bruttóm a munkahelyemen.
A csődeljárás nem pár nap hanem hónapokig vagy évekig is elhúzódhat. Szerintem kellene, hogy küldjenek papírokat. A cégtől vagy az oep-től kapod a gyed-et?
Ha megszűnik a munkaviszonyod és jön a baba elmehetsz munkanélkülire, de a segély a fizud x százaléka és még annak az összegnek 70%-a lesz a gyed. Az lenne a jó ha be tudnád magad jelentetni valahova a szülésig.
Húúú basszus. A cégem ellen csődeljárás van és fogalmam sincs, hogy van munkaviszonyom vagy nincs.
Igaz semmi papírt nem kaptam még, hogy mi a fene van.
Szóval ha most terhes lennék (aminek nagy az esélye) kb. akkor szülnék mikor a kislányom 2 éves lesz.
Tehát ezek alapján kapok kemény huszonakárhány ezret. Fas.a
További ajánlott fórumok:
- Miért olyan magas (duplája) a jelzáloghitelnek a kamata. Miért nem csökkentik, hogy rendesen tudjunk fizetni?
- Ha csökken a népesség Mo-on, miért épül mégis ennyi ház?
- Miért csökkent a naplómat kedvencnek jelöltek száma?
- Miért fontos csökkenteni a környezet szennyezést?
- Miért csökken az alvásigény, az életkor előrehaladtával?
- Miért csökken a vágy szülés után?