Mi készülhet zabpehelylisztből és hogyan? (tudásbázis)
Röviden és tömören - ugyan az mint a búzaliszt és a búzakorpa között.
Pontosítva:
Zabpehely - a teljes zab, összenyomott, pelyhesített változata.
Zabkorpa - csak a mag külső burka, héja.
Valaki meg tudja nekem mondani, hogy mi a különbség a zabpehely, és a zabkorpa között?
A válaszokat előre is köszönöm.
Nincs mit , szívesen!
Már találtam is néhányat, amiben van zabpehely.
Nem mindig derül ki a nevéből, melyik az, de majd elküldöm üziben a nevüket, hogy könnyebben megtaláld a receptek között.Ezek mind vegás kaják.
Szia!!!
Egy tündér vagy:) Köszönöm!!!:D
Puszi a fáradozásért!!!
Móki
Szia,Mókica!
Az a helyzet,hogy én is reformálgatom a saját ételeimet.Volt a Tudásbázisnak egy olyan témája,hogy " Fehér liszt helyettesítése teljes őrlésűvel",/ 10.29-én/,ott én is hozzászóltam,s részletesen leírtam,miért a tönkölyt használom.Annak is a fehér változatát,és keverem teljesőrlésűvel,tönköllyel,zabpehellyel,rozzsal.
Pl. a rozsra is vigyázni kell, nem mindenki bírja.
S a rozsnak van olyan változata,hogy világos,sötét,teljes őrlésű.Így aztán a sötétet használom,mert annak is van korpatartalma.Amikor keverem fehérrel a teljes őrlésűt,általában 1/3 arányú a valamilyen teljesőrlésű,2/3 a fehér tönköly.
Azért a sütiknél nem kevergetem annyira, de a kenyeremet azt mindig kombinálom.
Élesztőset is lehet, a kenyér is azzal készül.
Az üzletekben is ha megnézed,milyen arányban vannak pl. a kenyerek, akkor látni, hogy fehér liszthez adják a teljesőrlésűt,pl.rozst,akkor ez jó esetben jelenti az 1/3 -ot,/ persze ez nem is mindig derül ki a cimkén, a pékektől tudom/ s ráírják, hogy rozskenyér.
Majd még körülnézek, milyen zabpehelyliszttel készült receptem van, s azokat felviszem a "Receptkönyvbe".
Megnézem a reciket, nagyon köszike:)
Meg tesztelgetek, hátha sikerült valami finit ,és egészségeset kiügyeskedvem simán zabpehelylisztból:)
Palacsintát akarom majd kipróbálni feltétlen;)
Ja és ha mondjuk keverem másik liszttel, milyen arányban legyen benne a zabliszt? Mondjuk ha használok teljes kiörlésű , vagy graham lisztet plussz zabot....mehet fele-fele arányban?
Élesztős dolgot is lehet vele csinálni?? Boccs a sok kérdésért, csak próbálok megreformálni a kajcsijainkat egy kicsit;)
Előre is köszike
Móki!:D
Bocs, ne haragudj, látom kicsit lemaradtam a válasszal!
Kizárólag zabpehellyel nem dolgoztam, én főként a tönkölybúza fehérlisztet használom,mert allargiás vagyok a hagyományos búzára,más kalászosra nem,így keverni szoktam a zabpehely liszttel.
De lehet azzal is sütni, vannak ilyen receptek,én is raktam fel a "Receptkönyvbe",úgy emlékszem.
Sziasztok!
A receptek közé feltettem pár süti receptet zabpehellyel.Tulajdonképpen bármihez lehet használni,én még a kenyér- tésztámba is teszek.Azzal kell számolni, hogy lágyítja a tésztát.Kombinálhatjátok is búzaliszttel.
nem lehet csak simán helyettesiteni ??
Én pl a tejbepapit azzal csinálom, és isteni finom!
Célom nekem is próbálgatni, ha összejön valami igérem beirom ide:)
További ajánlott fórumok:
- Juhtúrón kívül még mivel készülhet sztrapacska?
- Tényleg remekül fogyaszt a barnarizs, zabpehely, zabkorpa "trio"?
- Zabkása, zabpehely jó fogyi idején?
- Rizspehely, zabpehely babáknak?
- Milyen MEGLEPETÉSSEL készülhetnék az unokatestvérem születésnapjára?
- Hallottál már az (Kölln) instant zabpehelyről? Hogyan használható?