Mi alapján számolják ki a GYED-et? Az kevesebb mint a TGYÁS? (tudásbázis)
Sziasztok!
A TGYAS-nek és a GYED-nek is a szülést megelőző évi kereset az alapja. Az előző évi összkeresetedet elosztod 365-el így jön ki az egy napi, ennek kell a 70%-át venni és felszorozni az adott hónapban lévő naptári napokkal. A TGYAS-ból csak SZJA-t vonnak le, de a GYED-ből plussz még nyugdíjjárulékot is.
így van :)
de ha voltál esetleg táppénzen, vagy betegszabin, akkor az a hónap úgy számít.
Nekem nincsenek ilyen juttatások, az tuti, egyszer sem kaptam, vendéglátóba dolgoztam. Asszem kezd magas lenni az egész, és ahogy bonyolódok, egyre jobban, inkább számszerűsítenék.
Szóval, 150 000-rel vagyok bejelentve, Gyás 97 000 volt, és most meg kb 70 000 lett a Gyed. Ez így normális??? Mert kicsit meglepődtem rajta...
igen, kevesebb. is lehet adott esetben.
A tgyásba beleszámít az összes előző évi jövedelmed (béren kívüli juttatások is), de a gyedbe csakis a béred.
A tgyásnak nincs maxumima, a gyednek viszont van.
További ajánlott fórumok:
- Jelenleg GYED-en lévő anyuka vagyok. Ha szeretnénk 2. babát, akkor mi alapján számolják a Gytás-t és a Gyed-et?
- Ment vki diplomás regisztrált munkanélküliként GYED-re? Mi alapján számolják akkor a GYED-et?
- Hogyan számolják ki a tgyást?Nem értem miért kaptam kevesebbet, mint a múlt hónapban.
- 9 hónapig veszélyeztetett terhesség előtte GYES, ez alapján hogy számolják a TGYÁS-t, GYED-et?
- TGYÁS után a GYED kb. mennyivel kevesebb? Mire számoljak?
- Ha abban az időszakban, amelyikből a CSED-et és GYED-et számolják, sokat voltam betegszabin, akkor kevesebb lesz a CSED és GYED?