Mi a véleményetek a pálmaolajról? (beszélgetés)
nem ismerem, a boltokban sem láttam, csak olíva olajat, meg étolajat.
Azért én sem tudok mindent...;)
A pálmaolajat nem ismerem,nem használom.De azt hiszem pont az adja a gazdaságosságát,hogy nagyon sokszor lehet használni.
Te minden kérdésemre tudod a választ!
Még az érdekelne,hogy mennyi ideig lehet ugyanazt az olajat használni?
Álitólag bármedig,mert nem ég el és nem romlik meg,nem veszi fel a szagokat stb.
Hát...hízlalni az hízlal,ami felesleges kalória.Ez azt jelenti,hogy bármit be lehet építeni az étrendbe és még mindig normális a kalória,de a kérdés az,hogy megéri-e?
Az a helyzet,hogy ha főzni használod,elveszíti minden előnyét pl. a napraforgóolajjal szemben...Tehát ha maximálisan szeretnéd kihasználni az előnyeit,akkor hőkezelés nélkül ajánlom a fogyasztását mindenképpen.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Elgondolkodtatóak!
Egyébként ha nem tudná lebontani,akkor nem is okozna szív- és érrendszeri problémákat,mert élettanilag csak az a táplálék került be a szervezetbe,aminek lebontása és felszívódása megtörtént.De a rostokat például nem tudja a szervezet lebontani.Mégis szükségünk van rá.Pont azért,mert nem lebonthatók.Ez adja a hasznosságukat.Ha zsír nem bontódik,vagy nem szívódik fel,akkor az egy betegség következménye.
Mit mondhatnék?Vigyázz magadra!;)
:)
Le tudja.Mindent le tud,ha egészségesek vagyunk.Nem ez a baj vele.A baj az,hogy elősegítik a szív és érrendszeri megbetegedéseket.Úgy tudnám nagyon egyszerűen leképezni a különbséget,hogy a "rossz" koleszterin elősegíti ezeket a betegségeket,a "jó" koleszterin pedig gátolja,adott esetben vissza is tudja fordítani(de ez nem bizonyított még én úgy tudom)Sertés és tsai zsírra nincs szükség.Finomnak finom lehet,de a nem esszenciális zsírsavak előállítására a szervezet is képes.Ami viszont lényeges,hogy az esszenciális zsírsavakat nem tudja a szervezetünk előállítani azokat be kell vinni a megfelelő mértékben.Nem igaz tehát,hogy zsírokra nincs szükség,de nem mindegy,hogy milyenre és mekkora mennyiségben.Meg van a maga élettani hatása.Ha csak a vitaminok ADEK csoportját veszem,már könnyen érthető,hogy miért is.Egyébként szerintem lehetetlenség teljesen kizárni a telített zsírsavakat az étkezésből,de ami rajtunk áll,azt meg kell tenni.Miről beszélek.Pl.a napraforgóolaj tartalmaz palmitinsavat is(telített),de tartalmaz linolsavat is (telítetlen).Persze előbbit igen kismértékben,utóbbit jóval nagyobb mértékben.De nem kell a sertészsírt pl.előnyben részesíteni,mert mondom: innen-onnan,ami kellhet bejut a telítettből is.Szerintem bőven elég az a kevés,ami az "olajok"ban van.
:(
Sajnálom.De kétségtelenül gazdaságos.Papírtörlőre szedd ki a sütésed.:)
Meg a chipseket is azzal készítik.Gazdaságos,ez kétségtelen.
Szia Vita!Én a zsírt szeretem.Olajat csak palacsintához.Nagyon kevés a koleszterinem.Pedig,fagyosan eszem a töltöttkáposztát.Mondj valamit.
Mi nagykerben szoktuk venni 20kg-os kiszerelésben és ezt használjuk itthon!
Jó az étel tőle és nem bűzlik a lakás az olajszagtól.
A telitett zsirsavat nem tudja lebontani a szervezet vagy mi a baj vele?
Ez megszilárdul! Ezek szerint rosz.
A pálmaolajat legtöbbször a vendéglátásba alkalmazzák!
Azt tudom, hogy engem szörnyen puffaszt!
Nem.Telített zsírsavakat tartalmaz.
Nem szerencsés úgy felosztani,hogy növényi és állati zsírok.Sokkal célravezetőbb úgy osztályozni őket,hogy szilárdul-e,vagy sem.Ami szilárdul,az rossz,ami nem,az jó.
Ugyan milyen pálma,mely részéből nyerik ki?
Mert a napraforgót,repcét,olivát tudjuk.
anyagilag megéri azt használni,de egészségi szempontból pont olyan,mint mondjuk a sertészsír.
én pont úgy tudtam, hogy koleszterin csökkentő
Akkor miért olyan drága?
Az ismerőseim mind dicsérik,azért vettem én is.
Sziasztok!
Pálmaolajat vettem és most olvasom,hogy szivérelmeszesedést okozhat,és hogy a pálmaültetvények miatt sok védett állatfaj kihalhat.Mi a véleményetek erről? Használtatok már?És hogy tetszik?
További ajánlott fórumok: