Mi a különbség a szeropozitív és szeronegatív rheumatoid arthritis között? (tudásbázis kérdés)
Húúú, köszi.A fizikoterápiás módszerek nem igazán váltak be.Trexánt, medrolt szed, mellette folsav, D vitamin, calcium meg még több mindent is. Ezeknek pedig súlyos mellékhatásai vannak.Szédül folyamatosan, gyenge a karja.Súlyos csontritkulása is van. Ráadásul az egyik lába kifekélyesedett.
Akkor a szeropozitív a rosszabb, agrsszívabb fajta.
Nem sok jónak nézünk elébe.
A szeropozitív időskori RA a klasszikus RA időskorban kezdődő formájának megfelelően porc- és csontdestrukcióhoz, majd ízületi deformitásokhoz vezető, progrediáló, krónikus megbetegedés, mely a beteg jelentős mozgáskorlátozottságát okozza, önellátását veszélyezteti, életminőségét rontja.
A szeronegatív időskori RA-k többsége időskor-specifikus benignus megbetegedésnek tekinthető, melyet a hirtelen, nagy gyulladásos kezdet ellenére a jó kimenetel jellemez, az ízületi gyulladás átmeneti, destrukciót nem okoz és kis dózisú szteroidra jól reagál. Gyakori a „polymyalgiás” kezdet.
A szeropozitív időskori RA terápiája a klasszikus RA terápiájához hasonlóan korai agresszív bázisterápia (methotrexat, sulfasalazin, sandimmun, újabban biológiai szerek, TNF-gátlók), szükség esetén erélyes gyulladáscsökkentés szisztémás szteroiddal. Igen jó hatásúak a gyulladt ízületbe lokálisan adott szteroidinjekciók. Tüneti szerként, fájdalomcsillapításra nem szteroid gyulladáscsökkentő adható. A fizioterápiás kezelések a gyógyszeres terápia jó kiegészítői, melyek a fájdalomcsillapítás mellett a beteg ízületek mozgásterjedelmének javítását és a környező izomzat erősítését szolgálják.
Sziasztok!
Egészségügyis segítségét kérném. Anyósomnak rheumatoid arthritiszt diagnosztizáltak.Utánanéztem rendesen már ennek a betegségnek,de nem tudom mi a különbség a szeropozitív és szeronegatív RA között. Neki szeropozitív van.
Köszönöm
További ajánlott fórumok:
- A szellem és a lélek ugyanaz? Ha nem, mi a különbség a kettő között?
- Zavar ha a párod valahol pl. újságban, filmben, neten bombanőket lát? Nem érzed hogy összehasonlít, vagy különbséget lát?
- Mi a különbség a sima Xanax és a Xanax SR között?
- Anyagi, és hagyománybeli különbségek. Tönkreteheti a kapcsolatot?
- Okozhat-e bajt a külsőség közti különbség?
- Mi a különbség köztem és a fiatalabbak között?